Kaip gaminti ėrienos iešmelius: geriausi marinatai ir visos proceso detalės
Marinuokite mėsą svogūnų, vyno, daržovių ar pomidorų marinate ir pavaišinkite artimuosius nuostabiu patiekalu.
Kaip išsirinkti ir paruošti mėsą
Avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis puikiai tinka kepti ant grotelių. Daugelis taip pat naudoja lašinių uodegą, ją suveria tarp mėsos gabalėlių. Manoma, kad dėl riebalų kepsnys tampa sultingesnis.
Geriausia kepti iš jaunos ėrienos. Iš senos mėsos kepsniai bus kieti ir gali turėti specifinį kvapą, kuris ne visiems patiks. Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į spalvą: kuo tamsesnė mėsa, tuo gyvūnas buvo senesnis.
Be to, mėsa neturėtų būti lipni, aplipusi gleivėmis ar krauju, o spaudimo duobutė turėtų greitai suplyšti nepalikdama įdubimo.
Išvalykite ėriuką nuo plėvelių ir sausgyslių. Mėsa turi būti supjaustyta vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra maždaug 4 cm. Jei imamos dalys su kaulais, pavyzdžiui, šonkauliai, palikite ant jų mėsą.
Kaip marinuoti ėrieną
Jauną mėsą marinate pakanka laikyti 2-4 valandas. Jei ėriena sena, geriau ją palikti visai nakčiai arba visai dienai. Tokiu atveju mėsą išimkite vėsioje vietoje.
Visi ingredientai skirti 3 kg mėsos.
1. Svogūnų marinatas
Minimalus ingredientų kiekis ir nuostabūs rezultatai.
Ingredientai
- 1-2 kg svogūnų;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Kuo daugiau svogūnų, tuo kepsnys bus aromatingesnis. Sudėkite daržoves ir prieskonius į mėsą ir gerai paminkykite rankomis.
2. Aštrus marinatas su svogūnų sultimis
Kitaip nei ankstesniame recepte, šiame naudojamos tik svogūnų sultys. Kartu su žolelėmis ir prieskoniais mėsa bus labai kvapni ir sultinga.
Ingredientai
- Druska – pagal skonį;
- 1½ kg svogūnų;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 4 arbatiniai šaukšteliai kmynų;
- 4 arbatiniai šaukšteliai raudonėlio;
- 2 arbatiniai šaukšteliai kalendros;
- 2 šakelės rozmarino;
- 5 šakelės čiobrelių.
Gaminimas
Pabarstykite ėrieną druska ir gerai įtrinkite ją į mėsą. Svogūną sumalkite blenderiu ir pertrinkite per sietelį virš dubens. Ten ištekės svogūnų sultys. Perpilkite sietelyje likusią košelę į sūrmaišį ir tinkamai išspauskite.
Mėsą užpilkite svogūnų sultimis. Suberkite pipirus, kmynus, raudonėlį, kalendrą, rozmariną ir čiobrelių lapelius ir išmaišykite.
3. Marinatas su svogūnais, česnakais ir pomidorais
Daržovės suteiks mėsai sodraus skonio ir aromato.
Ingredientai
- 1½ kg svogūnų;
- 1½ galvutės česnako;
- 2-3 pomidorai;
- grilio prieskonių – pagal skonį;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais, pridėkite prie mėsos ir paminkykite rankomis. Susmulkinkite česnaką ir pomidorus padalykite į dideles lazdeles. Sudėkite daržoves, prieskonius, druską, pipirus į avieną ir išmaišykite.
4. Pomidorų marinatas su žolelėmis
Pomidorų sultys suminkštins ėrieną, o žalumynai suteiks gaivumo.
Ingredientai
- 1 ryšulėlis petražolių;
- ½ ryšulėlio bazilikų;
- druskos – pagal skonį;
- barbekiu prieskonių – pagal skonį;
- 70 ml augalinio aliejaus;
- 1 kg svogūnų;
- 600 ml pomidorų sulčių.
Gaminimas
Susmulkinkite žalumynus, įberkite druskos, prieskonių, aliejaus ir išmaišykite. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais, pasūdykite ir paminkykite rankomis. Sudėkite svogūnus, žalumynus, pomidorų sultis į mėsą ir gerai išmaišykite.
Kaip kepti ėrienos iešmelius
Mėsą suverkite ant iešmelių arba padėkite ant vielinio stovo. Gabalėlius dėkite ne per arti vienas kito, kad jie galėtų apkepti iš visų pusių.
Kai anglys pasidengs baltais pelenais, sudėkite mėsą ant grotelių . Kas 2-3 minutes mėsą apverskite.
Avienos šašlykas kepamas 15-20 minučių. Norėdami patikrinti, ar mėsa iškepusi, pjaukite peiliu. Iš iškepusios mėsos išsiskirs skaidrios sultys. Jei skystis rausvas, kebabą reikia ilgiau palaikyti virš žarijų.