Originalus žiemos padažas yra kečupas su slyvomis. Sunku nesutikti, kad naminis kečupas yra daug skanesnis nei pirktas parduotuvėje, o pridėjus slyvų jis tampa dar įdomesnis. Šis aromatingas kečupas su slyvomis, iškeptas žiemai, yra puikus palengvinimas ir puikiai tiks tiek prie keptų bulvių, mėsos, žuvies, tiek prie paprastos duonos riekės. Naminio kečupo receptą tikrai verta aplankyti!
Ingredientai Kečupas su slyvomis (žiemai) (12 porcijų)
Pomidorai – 2 kg
Slyvos – 800g
Svogūnai – 250 g
Šviežios petražolės – 30 g
Obuolių sidro actas – 40 ml
Aitriosios paprikos – 35 g
Česnakai – 25 g
Cukrus – 150 g
Druska – 35 g
Juodųjų pipirų – 1/2 šaukštelio.
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasKečupas su slyvomis (žiemą)
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 1 žingsnis.
Paruoškite produktus pagal sąrašą.
Iš nurodyto kiekio gavau 5 stiklainius po 200 ml, vieną skardinę po 170 ml ir net apie 50 ml liko bandymui.
Pomidorų ir slyvų veislė nėra tokia svarbi, svarbu, kad jie būtų prinokę.
Vietoj petražolių galite naudoti krapus, kalendras arba bazilikus. Mano padažas yra gana aštrus, todėl jei mėgstate saikingą aštrumą, aitriosios paprikos kiekį koreguokite pagal savo skonį.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 2 žingsnis
Pirmiausia nulupkite pomidorus nuo odelės – tai nėra sunku.
Kruopščiai nuplaukite pomidorus ir kiekviename jų padarykite negilų kryžminį pjūvį. Sudėkite pomidorus į dubenį.
Užvirinkite apie 2-3 litrus vandens bet kokiu jums patogiu būdu.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 3 žingsnis
Užpilkite pomidorus verdančiu vandeniu ir palikite maždaug 60 sekundžių.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 4 žingsnis
Tuomet nusunkite karštą vandenį ir pomidorus užpilkite šaltu vandeniu.
Nuo pomidorų pašalinkite odelę – dėl temperatūros skirtumo tai bus galima padaryti be jokių problemų.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 5
Nuluptus pomidorus supjaustykite smulkiais gabalėliais ir smulkiai sukapokite blenderiu arba mėsmale.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 6 žingsnis
Gautos pomidorų sultys yra tirštos, jose yra sėklų.
Paruoškite recepto nuotrauką: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 7
Kad iš pomidorų sulčių pašalintumėte sėklas, pertrinkite jas per sietelį. Sietas turi būti ne per smulkus, kad visas minkštimas patektų pro skylutes, o sėklos liktų sietelyje.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 8 žingsnis
Gavau 1,5 l tirštų pomidorų sulčių be sėklų. Jei turite sulčiaspaudę, visus pirmiau nurodytus veiksmus galima praleisti. Taip pat galima vartoti jau paruoštas pomidorų sultis su minkštimu.
Nedelsdami supilkite pomidorų sultis į storasienį indą. Naudosiu ketaus katilą, bet tinka ir storas puodas.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 9 žingsnis
Nulupkite svogūnus nuo lukštų.
Aitriąją papriką perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.
Petražoles nuplaukite ir nusausinkite.
Svogūną ir papriką supjaustykite atsitiktiniais griežinėliais. Petražoles susmulkinkite peiliu.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 10 žingsnis
Susmulkinkite svogūną, papriką ir petražoles blenderiu arba mėsmale. Gautą mišinį supilkite į katilą su pomidorų sultimis.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 11 žingsnis
Nuplaukite ir nusausinkite slyvas. Kiekvieną slyvą perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 12
Slyvų puseles taip pat susmulkinkite blenderiu arba mėsmale.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 13
Supilkite slyvų tyrę į katilą su pomidorų sultimis.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 14 žingsnis
Sumaišykite katilo turinį, įjunkite didžiausią kaitrą ir užvirkite.
Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir retkarčiais pamaišydami virkite apie 1-1,5 valandos.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 15 žingsnis
Po 1,5 valandos pomidorų ir slyvų masė akivaizdžiai išvirs ir pakeis spalvą.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – 16 žingsnis
Česnaką nulupkite, nuplaukite ir smulkiai sukapokite peiliu arba pertrinkite per presą. Į katilą suberkite česnaką. Įmaišykite cukrų, druską ir pipirus. Įmaišykite česnaką ir česnaką.
Mišinį vėl užvirinkite ir retkarčiais pamaišydami virkite kečupą ant šiek tiek mažesnės ugnies apie 1-1,5 valandos, kol kečupas taps norimo tirštumo. Būtinai periodiškai maišykite, nes kečupas nusileidžia į dugną ir gali prilipti.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 17
Po 1,5 valandos masė gerai išvirs ir taps dar sodresnės spalvos. Kadangi turiu silpną maišytuvą ir ingredientai jame sutrinami ne iki pastos – kečupe buvo nedidelių gumuliukų.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 18
Kad kečupo tekstūra būtų tobulai glotni, suplakiau jį panardinamuoju trintuvu.
Recepto nuotrauka: Kečupas su slyvomis (žiemai) – žingsnis Nr. 19
Supilkite obuolių sidro actą. Išmaišykite ir vėl užvirinkite kečupą. Retkarčiais pamaišydami troškinkite.