Nors šiluma jau praėjo, o vietomis net šalta, vis tiek malonu iš šaldytuvo atsigaivinti gurkšneliu rūgpienio… Jokių konservantų ar pakaitalų – natūralus produktas:) Imbieras ir citrina – toks elegantiškas derinys, be to, burbuliukai kaip šampanas! 🙂
Produktai Kass. Imbieras
Šviežia imbiero šaknis – 3-4 cm gabalėlis
Citrina – 1 vnt.
Cukrus – 1 puodelis
Greitai sausos mielės – 1/4 šaukštelio.
Sultanės – 6-10 uogų
Vanduo – 2 litrai
Kaip paruošti imbierinį gvašą:
1. Dviem litrams vandens paimkite 3-4 cm ilgio nuluptą imbiero gabalėlį, vieną citriną, stiklinę cukraus ir 1/4 šaukštelio greito paruošimo mielių.
2. Kambario temperatūros vandenyje ištirpinkite cukrų, išspauskite citrinos sultis, supjaustykite ir sudėkite ploną maždaug pusės citrinos žievelę, smulkiai supjaustytą arba sumaltą imbierą ir mieles.
3. Maišykite, kol cukrus ištirps, uždenkite audiniu ir palikite šiltoje vietoje 1,5-2 dienoms (aš padėjau į vonios kambarį, ten yra radiatorius ir pakankamai šilta).
Kad deguonis geriau patektų į vandenį, naudokite platų indą, aš pasiėmiau 5 litrų talpos vandens butelį su nupjautu kakleliu – jis patogus ir jo nereikia plauti. 🙂
4. Pasibaigus šiam terminui, perkoškite girą per smulkų sietelį ir supilkite imbierinę girą į plastikinius stalo vandens butelius – jie yra gana tvirti ir turi gana gerus užsukamus dangtelius, puikiai išlaikančius slėgį.
5. Į butelius įdėkite 6-10 sultenių (jų neplaukite), sandariai užsukite dangtelius ir palikite imbierinį gvašą dvi dienas bręsti.
Per tą laiką butelyje padidės anglies dioksido slėgis, jis taps tvirtas ir nesuspaudžiamas. Dabar laikas imbierinį gvaką padėti į šaldytuvą ir po kurio laiko galėsite juo mėgautis.
6. Pirmą kartą atidarę butelį iš karto neatsukite kamščio – lėtai išleiskite dujas, nes slėgis yra gana didelis ir gali išsiveržti šiek tiek rūgšties.
Citrinų ir imbiero skonių derinys labai malonus, o gira taip pat turtinga pikantiškais burbuliukais.
Imbierinis šampanas! 🙂
*
Kvaso idėja buvo perimta iš „moosekitchen” bendruomenės „foodclub_ru”. Žinoma, su mano papildymais ir komentarais.