Kalėdinis mielinės tešlos kepinys


Kalėdinis mielinės tešlos kepinys

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 200 ml šilto pieno
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto (ištirpinto)
  • 3 kiaušiniai
  • 25 g šviežių mielių arba 7 g sausų mielių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 0.5 a.š. vanilės ekstrakto
  • Įdarui: 200 g aguonų arba kanolo (pvz., riešutų arba džiovintų vaisių)
  • 1 kiaušinio trynys (aptepimui)

Gaminimo eiga:

1. Mielių paruošimas

  1. Šiltame piene ištirpinkite mieles kartu su 1 šaukštu cukraus ir leiskite stovėti apie 10 minučių, kol mielės suputos. 🍶

2. Tešlos minkymas

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, likusį cukrų, druską ir vanilės ekstraktą. 🥄
  2. Pridėkite išsiskyrusias mieles ir ištirptą sviestą. Priklausomai nuo to, ar naudojate šviežias, ar sausas mieles, galite šiek tiek kitaip keisti tešlos minkymo laiką. ⏳
  3. Pridėkite kiaušinius ir gerai išminkykite tešlą, kol ji bus glotni ir elastinga. Tai gali užtrukti apie 10 minučių. 👩‍🍳

3. Tešlos kilimas

  1. Tešlą formuokite į rutulį ir dėkite į lengvai sviestu pateptą dubenį. Uždenkite su šluoste ir leiskite kilti šiltoje vietoje apie 1–1,5 valandos, kol ji padvigubės. 🌞

4. Įdaras

  1. Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Jei naudojate aguonas, juos sumalkite ir sumaišykite su cukrumi, kiaušiniu ir šiek tiek pieno, kad būtų vientisa masė. Jei naudojate riešutus ar džiovintus vaisius, juos taip pat smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su cukrumi. 🥜🍇

5. Kepinio formavimas

  1. Kai tešla iškils, ją išimkite iš dubenio ir iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į stačiakampį (apie 1 cm storio). 🔪
  2. Paskirstykite paruoštą įdarą tolygiai ant tešlos ir suvyniokite kaip ritinėlį. 🌀
  3. Sudėkite kepinį į sviestu pateiktą keksiukų formą arba kepimo skardą. 🧁

6. Antras kilimas

  1. Uždenkite kepinį ir leiskite jam kilti dar apie 30 minučių. 🌬️

7. Kepimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. 🥵
  2. Prieš dedant kepinį į orkaitę, aptepkite jį plaktu kiaušinio tryniu, kad jis gražiai apskrustų. 🥚
  3. Kepkite apie 30–40 minučių, kol kepinys bus auksinės spalvos ir išskirs malonų kvapą. 🕰️
  4. Leiskite atvėsti ant grotelių. ❄️

Patiekimas:

Pasiruošę kalėdinį mielinės tešlos kepinį galite pjaustyti ir patiekti. Jis puikiai tinka prie arbatos ar kavos, o taip pat gali būti puiki dovanėlė užsukant į svečius. Skanaus! 🎄✨

Parašykite komentarą