Mėgstu receptus su įdomiomis istorijomis. Lietuviški kotletai „Jūratė” yra labai skanūs, o su jų pavadinimu susijusi tokia romantiška istorija.
Produktai Jūrate kotletai
Vištienos filė (maža) – 500 gr
(pirmą kartą turiu šios vištienos filė, bet galite juos gaminti su paprasta vištiena)
Šiek tiek pasenusi duona arba duonos kepalas
Česnakai – 4 skiltelės
Petražolių žalumynai – 1 valgomasis šaukštas susmulkintų
Kiaušiniai – 1 vnt.
Malti trupiniai (tarkuoti) – 0,5 puodelio
Kremas 10 % – 100 ml
Grietinės daugiau kaip 20 % – 100 gr
Druska –
Džiovinti bazilikai
Malti pipirai
Aliejus kepimui
Šis receptas nepriklauso senajai lietuvių virtuvei, nors ir gimė Lietuvoje. Šiuolaikinis restoranas, daugelio pranešimų duomenimis, yra „Neringos” restorano Vilniuje sumanymas. Restorano kilmę įrodo ir tai, kad kotletams rekomenduojama imti nedidelę vištienos krūtinėlę. Suprantu skirtumą tarp vištienos kojos ir krūtinėlės, bet vištienos filė? Nebent mėsos gabaliukai būtų šiek tiek minkštesni. Kuri lietuvė šeimininkė pjaus tuziną vištų, kad surinktų nedidelę filė kotletams? Jis galėjo likti nuo kitų patiekalų restorano virtuvėje. Taigi buvo sugalvoti šie nuostabūs kotletai tokiu poetišku pavadinimu.
Lietuvos legenda. Pasak šios legendos, Jūratės, jūros valdovės, vardas buvo Jūratė. Jūratė buvo amžinai jauna ir graži, bet dėl to, kad gyveno jūros dugne, gintaro pilyje, neturėjo su kuo bendrauti – tik su žuvimis, slidžiomis ir šaltomis. Vieną dieną ji pastebėjo, kad kažkas krenta nuo vandens paviršiaus ir skleidžia miglą vandenyje. Iškilusi į paviršių, ji pamatė jauną lietuvį, metantį į jūrą tinklą. Lietuvio vardas buvo Kastitis. Žvejys buvo gražus asmeniškai. Taigi jūrų valdovas jį įsimylėjo, o Kastytis tam neprieštaravo – tarsi karalienė. Sužinojęs apie jų meilę, vyriausiasis dievas Pärkounas iš pavydo arba dėl paprastos Jūratės ir mirtingojo draugystės buvo nepatenkintas ir supykęs abu nubaudė. Jis nužudė Kastytį, o išdavikę Jūratę prirakino prie jos pačios gintaro pilies. Nuo to laiko ji ten buvo prirakinta ir verkė. Jos verksmas toks desperatiškas, o ašaros tokios tyros ir skaidrios, kad tuoj pat sukietėja į gintaro lašus. Jūra juos pakelia ir išmeta į krantą.
„Yurate” mėsos kukulių receptas žingsnis po žingsnio
Recepto nuotrauka: Vištienos kotletai „Jūratė” – 1 žingsnis.
Vištienos filė apdorokite stambia mėsmale arba supjaustykite labai mažais gabalėliais.
Recepto nuotrauka: „Juraté croquettes” – 2 etapas.
Smulkiai supjaustykite česnaką.
Recepto nuotrauka: „Juraté croquettes” – 3 etapas.
Supilkite grietinėlę ant džiūvėsėlių ir leiskite jiems išbrinkti.
Recepto nuotrauka: „Urate” kotletai – 4 žingsnis.
Į įdarą įberkite česnakų ir petražolių. Išmaišykite, kad susimaišytų.
Recepto nuotrauka: „Urate” kotletai – 5 etapas.
Tada sudėkite išmirkytus džiūvėsėlius, bazilikus, prieskonius, kiaušinį, druską ir grietinę.
Recepto nuotrauka: „Urate” kotletai – 6 etapas.
Kruopščiai išmaišykite ir palikite pusvalandį pastovėti kambario temperatūroje. Per šį laiką, kaip sako virėjai, visi ingredientai susidraugauja tarpusavyje.
Iš pasenusios duonos ar kepalo padarykite nedidelius duonos trupinius. Labai aštriu peiliu supjaustykite duoną 1 cm x 3 mm dydžio gabalėliais.
Recepto nuotrauka: Jūratės kotletai – 7 etapas.
Paimkite į ranką nedidelį kiekį maltos mėsos (kaip vištos kiaušinį) ir padarykite rutuliuką. Suvyniokite jį į duonos riekes. Sutrinkite jį rankomis (duoną įspauskite į mėsos rutuliuko paviršių). Tada padėkite jį ant pjaustymo lentos ir šiek tiek paspauskite, kad būtų plokštesnis. Paruoštus kotletus pusvalandį atšaldykite šaldytuve. Iš šio kiekio ingredientų pagaminkite 9 mėsos kukulius.
Recepto nuotrauka: Jūratės kotletai – 8 etapas.
Įjunkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Į keptuvę įpilkite 1 cm augalinio aliejaus ir gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį ir kepkite kotletus 2-3 minutes iš abiejų pusių. Tai galima lengvai nustatyti pagal džiūvėsėlių spalvą. Kai tik džiūvėsėliai paruduos, apverskite kotletą ant kitos pusės.
Iškeptus kotletus sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos. Uždenkite kotletus aliuminio folija. Sumažinkite orkaitės ugnį iki 100-120 laipsnių ir 30 minučių įdėkite į ją skardą su kotletais.
Kotletams gardinti galite paruošti bet kokio pavidalo bulves.
Recepto nuotrauka: „Jūratės” kotletai – 9 etapas
Aukso spalvos džiūvėsėliai ant kotletų yra tarsi gintarinės Jūratės ašaros – iš čia ir pavadinimas. Tiek daug romantikos.
Gero apetito!
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)