OLANDIŠKAS PADAŽAS – HOLLANDAISE
Garsus, klasikinis, labai prancūziškas! Olandiškas padažas, arba hollandaise, yra labai švelnus ir lengvas Prancūzijos nacionalinės virtuvės padažas. Jis patiekiamas tik šviežias. Jis tinka su bet kokiomis daržovėmis, kiaušiniais, balta mėsa ar žuvimi.
SUDĖTIS / INGREDIENTAI
- kiaušinių tryniai – 2 vnt.
- Baltasis vyno actas – 0,5 valgomojo l
- Vanduo – 2 valgomieji šaukštai
- Ištirpintas sviestas – 120 g
- baltųjų pipirų – 0,5 arbatinio šaukštelio
- Druska – pagal skonį
- Citrinos sultys (keli lašai) – pagal skonį
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Kaip pasigaminti olandišką padažą namuose? Pirmiausia pasiruoškite reikiamus ingredientus. Kuo geriau ištirpintas sviestas, tuo skanesnis galiausiai bus padažas. Žinoma, geriau jį pasigaminti patiems ir iš anksto.
- Peiliu susmulkinkite baltuosius pipirus, perkelkite į puodą, supilkite baltojo vyno actą ir vandenį. Pastatykite puodą ant viryklės ir sumažinkite mišinį trečdaliu. Turėtų likti 1 valgomasis šaukštas skysčio. Gautą mišinį perkoškite ir palikite atvėsti.
- Žalius kiaušinių trynius suplakite į dubenį. Į dubenį su tryniais supilkite acto mišinį, išmaišykite plaktuvu iki vientisos masės.
- Pastatykite dubenį su tryniais į vandens vonią. Virkite trynius ant mažos ugnies, nuolat maišydami mišinį plaktuvu. Po 10 minučių turėtumėte turėti tirštą padažą. Svarbu neperkaitinti trynių, kad jie nesukristų – stebėkite tai!
- Kiaušinių padažą išimkite iš vandens vonelės ir nuolat plakdami supilkite į jį pašildytą ghi. Pirmiausia po lašą pilkite aliejų, o paskui plona srovele. Pačioje pabaigoje olandišką padažą pagardinkite citrinos sultimis ir druska. Paragaukite ir, jei manote, kad ko nors trūksta, praneškite.
- Hollandaise padažą patiekite šiltą. Gero apetito!
Šiame recepte vyno baltąjį actą galima pakeisti stalo baltuoju vynu, sausu arba pusiau sausu. Iš tikrųjų originaliame recepte jis yra naudojamas. Nepaisant pavadinimo, olandiškas padažas yra klasikinis prancūziškas padažas, kuris paprastai patiekiamas su Benedikto kiaušiniais, virtais, daržovėmis ir žuvimi. Paprastai jis neruošiamas ateičiai, nes laikant gali pasidengti ne visai estetiškai atrodančia plėvele. Vadinasi, patariu šį padažą valgyti iš karto po gaminimo. Bet atsižvelgiant į tai, koks skanus jis gaunasi, manau, kad po pietų ar vakarienės vis tiek neliks ant stalo.