Kreminis sūris
Tikriausiai kiekvienas iš mūsų turi įdomių receptų, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių vis atidėliojame jų paruošimą. Turiu visą jų sąrašą!
Ilgą laiką šio sąrašo viršuje buvo kreminio sūrio receptas. Mano užrašuose buvo daugybė paprastų būdų, kaip pasigaminti kreminį sūrį namuose, bet aš vis atidėliojau. Nusprendžiau, tik užsidegusi mintimi paruošti „Monkey cheese ball” Naujųjų metų stalui. Užkandis paprastas ir įdomus, bet jam paruošti reikėjo grietinėlės sūrio.
Naujametinės sumaišties metu stumdytis prekybos centruose, kad šis užjūrio stebuklas patektų į lentynas, mano skoniui yra abejotinas malonumas. Todėl nusprendžiau ilgiau neatidėlioti ir pasigaminti naminį kreminio sūrio variantą. Rezultatas man taip patiko, kad jau kelias dienas eksperimentuoju su įvairiais receptais, o kai kurių iš jų rezultatais jau skubu pasidalyti su jumis.
Ingredientai
1 variantas:
- Grietinė 21-25 % – 800 ml
- Druska – nebūtina
2 variantas:
- Kefyras 2,5-3,2 % – 950 g
Žingsnis po žingsnio receptas
Taigi, pabandykime pasigaminti grietinėlės sūrį namuose iš paprasčiausių ir prieinamiausių ingredientų…
1 variantas: naminis grietinės sūris
- Jums reikės 400-500 ml gero riebumo grietinės. Aš iš karto gaminu dvigubą partiją, o sakydama „gera grietinė” turiu omenyje tokią, kurioje yra tik grietinėlės ir rūgpienio, ir jums patinka jos natūralus skonis. Manau, neverta sakyti, kad kuo riebesnė grietinė, tuo skanesnis kreminis sūris išeis ?!
- Taip pat pravers gabalėlis marlės ir, pasirinktinai, žiupsnelis druskos.
- Perlenkite marlę keturis kartus ir įdėkite į gilią lėkštę arba sietelį. Ant marlės sudėkite grietinę. Pasirinktinai galite įberti žiupsnelį druskos.
- Aš nededu druskos, kad sūris išliktų neutralaus skonio ir ateityje jį būtų galima naudoti kaip desertą ir sūrų užkandį.
- Suriškite marlės galus ir gautą maišelį pakabinkite virš išrūgų surinkimo indo. Jei bute nėra karšta, galite pakabinti ir palikti „maišelį” virtuvėje. Aš vis tiek esu už tai, kad sūris būtų dedamas į šaldytuvą. Jei šaldytuve yra lentynėlės, sūrį galite pakabinti ant jų. Aš turiu stiklines lentynas, todėl surenku konstrukciją, kurią matote nuotraukoje žemiau.
- Palikite sūrį 20-24 valandoms, kad visos išrūgos sustiklėtų. Aš sūrį laikau bent parą, tačiau sūrį kaip užtepėlę ant sumuštinių galima naudoti ir po 16-18 valandų. Po 24 valandų naminis grietinės sūris jau paruoštas!
- Iš 800 ml 21 % riebumo grietinės gaunama 600-630 g kreminio sūrio ir apie 200-250 ml išrūgų.
- Natūraliu pavidalu, kaip lengvas poskonis, jis turi lengvą grietinei būdingą rūgštelę, tačiau jei pridėsite šiek tiek žalumynų, prieskonių ir prieskoninių žolelių, jo neatskirsite nuo originalo!
- Į sūrį pagal skonį galima pridėti žalumynų ir prieskonių ir naudoti kaip mišinį sumuštiniams. Iš šio kreminio sūrio pagaminau beždžionių sūrio rutuliuką (žr. nuorodą aukščiau).
2 variantas: naminis kefyro kreminis sūris (be pieno)
- Kitas paprastas ir nebrangus būdas pasigaminti kreminį sūrį namuose – užšaldyti ir pasverti kefyrą.
- Įdėkite maišelį kefyro į šaldiklį ir palikite 4-8 valandoms, kad skystis visiškai sustingtų. Kefyrą, žinoma, geriau vartoti skanų, riebų, geros sudėties (pienas + kefyro rūgpienis).
- Perlenkite marlę 4 kartus ir uždėkite ant sietelio. Įdėkite sietelį į išrūgų surinkimo indą. Sušalusį kefyrą perkelkite į sūrmaišį ir kelias valandas palikite kambario temperatūroje.
- Palaipsniui ledo luitas, į kurį virto kefyras, ištirps. Išrūgos nutekės į indą, o marlėje liks beveik kreminis sūris, tik kol jis bus minkštas ir vis dar vandeningas. Tada procedūra tokia pati kaip ir pirmojo varianto atveju – tvirtai suriškite marlę mazgu ir pakabinkite sūrį 16-24 valandoms.
- Maždaug po 20-24 valandų minkštas kreminis sūris bus paruoštas. Tiesa, produkto išeiga yra daug kuklesnė nei grietinės varianto atveju. Iš 950 g kefyro, kurio riebumas 2,5 %, – 300-320 g grietinėlės sūrio ir 600-650 ml išrūgų.
- Konsistencija ir skonis – švelnus, kreminis, grietininis. Kaip ir pirmajame variante, gryname pavidale yra rūgštelės poskonio. Tačiau atsižvelgiant į tai, kokie paprasti ir biudžetiniai yra abu variantai, manau, kad tai nėra labai svarbu.
- Iš šio kreminio sūrio pirmiausia pagaminau ” Japonišką 3 ingredientų sūrio pyragą”. Naminis kreminio sūrio sūrio pyragas išėjo puikus, o mano šeima net nepajuto skirtumo.
- Gero apetito!