Baklažanai Žiemai

10 būdų, kaip paruošti skanius baklažanus žiemai

Baklažanai dera su česnakais, prieskoninėmis žolelėmis, pomidorais, paprikomis, kopūstais, morkomis, agurkais ir graikiniais riešutais.

Visus konservus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Uždarę stiklainius apverskite aukštyn kojomis, uždenkite juos kuo nors šiltu ir palaukite, kol stiklainiai visiškai atvės.

1. Žiemai skirti marinuoti baklažanai

Sudedamosios dalys

1 litro talpos stiklainyje:

  • 1 kg mažų baklažanų;
  • 2 šaukštai druskos;
  • 1 morką;
  • 5-6 skiltelės česnako;
  • Kelios šakelės krapų;
  • Kelios petražolių šakelės;
  • 700 ml vandens;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 10 pipirų grūdelių kvapiųjų pipirų;
  • 1-2 džiovinti lauro lapai;
  • 1 arbatinis šaukštelis garstyčių sėklų;
  • 3-5 džiovintų gvazdikėlių pumpurų;
  • 100 ml 9 proc. acto.

Paruoškite

  • Nupjaukite abiejų baklažanų galus ir keliose vietose subadykite šakute. Į puodą įpilkite tiek vandens, kad tilptų visi baklažanai. Užvirinkite vandenį ir ištirpinkite ½ valgomojo šaukšto druskos.
  • Į keptuvę 5-6 minutes įdėkite baklažanus. Jie suminkštės, o odelė pradės šiek tiek trauktis. Sudėkite daržoves į sietelį ir nuspauskite ant lėkštės, kad nutekėtų skysčio perteklius.
  • Morkas supjaustykite plonomis juostelėmis daržovių skustuku. Stambiai supjaustykite česnaką, susmulkinkite žoleles.
  • Į sterilizuoto stiklainio dugną sudėkite česnakus, žoleles ir morkas. Tada sudėkite dalį baklažanų. Sluoksnius kartokite, kol pasieksite stiklainio viršų.
  • Į švarų puodą įpilkite 700 ml vandens, suberkite druską, cukrų, pipirus, lauro šaknis, garstyčias ir gvazdikėlius. Mišinį užvirinkite ir virkite 3 minutes.
  • Į marinatą supilkite actą ir išmaišykite. Užpilkite daržoves verdančiu marinatu ir uždarykite stiklainį.

2. Karšti kepti baklažanai su svogūnais.

Sudedamosios dalys

2 1 litro talpos stiklainiams:

  • 2 kg nuluptų baklažanų;
  • Keli šaukštai augalinio aliejaus;
  • 2 vidutinio dydžio česnako skiltelės;
  • 2 aštriosios paprikos;
  • 2 svogūnai;
  • 250 ml vandens;
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
  • 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
  • 125 ml 9 % acto.

Paruošimas

  • Baklažanus nulupkite ir supjaustykite nedideliais plokščiais maždaug ½ cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir vienu sluoksniu išdėliokite baklažanus.
  • Apkepkite iš abiejų pusių, kol apskrus ir iškeps, tada sudėkite į dubenį. Likusius baklažanus apkepkite taip pat, į keptuvę įpylę aliejaus.
  • Susmulkinkite česnaką ir nuluptą aštriąją papriką mikseriu. Į dubenį su keptais baklažanais sudėkite česnakų ir pipirų mišinį bei plonais pusapvaliais griežinėliais supjaustytą svogūną. Kruopščiai išmaišykite.
  • Druską, cukrų ir actą ištirpinkite vandenyje atskirame inde. Supilkite ant baklažanų, dar kartą išmaišykite ir padalykite į sterilizuotus stiklainius.
  • Didelio puodo dugną išklokite audiniu, sudėkite stiklainius ir uždenkite. Į keptuvę įpilkite tiek vandens, kad stiklainiai būtų apsemti iki pečių. Užvirinkite vandenį, sterilizuokite stiklainius 35 minutes ant silpnos ugnies ir uždarykite.

3. Baklažanai pomidorų padaže

Sudedamosios dalys

3 1 l talpos stiklainiams:

  • 2 kg baklažanų;
  • 1½ kg pomidorų;
  • 125 ml augalinio aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas druskos;
  • 2 šaukštai cukraus;
  • 1 vidutinio dydžio česnako galvutė;
  • ½ čili pipiro;
  • 75 ml 9 % acto.

Paruoškite

  • Supjaustykite baklažanus nedideliais gabalėliais. Pomidorus pertrinkite per mėsmalę, kad susidarytų sultys.
  • Supilkite sultis į keptuvę, sudėkite baklažanus, aliejų, druską, cukrų ir ant vidutinės ugnies užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite 20 minučių.
  • Sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir aitriąją papriką ir virkite dar 20 minučių. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos į keptuvę supilkite actą. Baklažanus su padažu išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.

4. Kepti baklažanai su česnakais ir žolelėmis

Sudedamosios dalys

3 ½ l stiklainiams:

  • 1½ kg baklažanų;
  • 3 arbatiniai šaukšteliai druskos;
  • Keli šaukštai augalinio aliejaus;
  • 3 vidutinio dydžio česnako skiltelės;
  • 1 ryšulėlis petražolių;
  • 1 ryšulėlis krapų;
  • 60 ml 9% acto;
  • 1½ arbatinio šaukštelio cukraus.

Paruošimas

  • Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Įberkite šaukštą druskos, gerai išmaišykite ir palikite 15 minučių.
  • Baklažanus išspauskite ir nuplaukite. Kepkite juos įkaitintame aliejuje, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. Susmulkinkite česnaką, petražoles ir krapus. Supilkite actą, druską ir cukrų ir išmaišykite.
  • 1 arbatinį šaukštelį česnakų mišinio užtepkite ant sterilizuotų stiklainių dugno. Ant viršaus uždėkite keletą baklažanų griežinėlių. Sluoksnius kartokite, kol stiklainiai bus visiškai užpildyti.
  • Uždenkite dangteliais ir sudėkite į puodą su audiniu ant dugno. Užpilkite vandenį ant stiklainių pečių ir užvirinkite. Stiklainius sterilizuokite 20 minučių ir uždarykite.

5. Aštrūs baklažanai su pipirais

Sudedamosios dalys

1½ litro talpos stiklainyje:

  • 600 g baklažanų;
  • 400 g nuluptų paprikų;
  • 3 šaukštai cukraus;
  • 1 valgomasis šaukštas druskos;
  • 1 valgomasis šaukštas maltos kalendros;
  • ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • 500 ml vandens;
  • 50 ml 9 % acto;
  • 8 skiltelės česnako.

Paruoškite

  • Baklažanus supjaustykite storais plokščiais griežinėliais, o nuluptas paprikas – stambiomis juostelėmis. Sudėkite daržoves į dubenį ir 5 minutes pamerkite į verdantį vandenį. Tuomet nusausinkite juos sietelyje.
  • Į puodą suberkite cukrų, druską, kalendrą, juoduosius pipirus ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite, kad ingredientai ištirptų, ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies, supilkite actą ir dar kartą išmaišykite.
  • Į sterilizuoto stiklainio dugną sudėkite česnaką. Ant viršaus sudėkite baklažanus ir paprikas ir užpilkite marinatu.
  • Uždenkite stiklainį dangteliu ir įdėkite į puodą su audiniu ant dugno. Supilkite vandenį iki stiklainio pečių ir užvirinkite. Sterilizuokite stiklainį 25 minutes ir jį uždarykite.

6. Baklažanai žiemai kaip grybai

Sudedamosios dalys

3 ½ l stiklainiams:

  • 1½ kg baklažanų;
  • 1½ valgomojo šaukšto druskos;
  • 1 vidutinio dydžio česnako galvutė;
  • 1 ryšulėlis krapų;
  • Nedidelis gabalėlis aštriosios paprikos – nebūtina;
  • 70 ml 9 % acto;
  • 80 ml augalinio aliejaus.

Paruoškite

  • Baklažanus supjaustykite mažais kubeliais. Plačiame puode užvirinkite vandenį, įberkite šaukštą druskos ir sudėkite baklažanus.
  • Švelniai maišydami dar kartą užvirinkite vandenį ir troškinkite daržoves 5 minutes. Nuplaukite baklažanus, kad nusivarvėtų skystis.
  • Smulkiai supjaustykite česnaką ir krapus. Sudėkite aštriųjų pipirų dribsnius, druską, actą ir aliejų ir išmaišykite.
  • Sudėkite baklažanus į dubenį, supilkite česnakų mišinį ir atsargiai išmaišykite. Jei reikia, pagardinkite druska. Išdėliokite baklažanus į sterilizuotus stiklainius.
  • Sudėkite juos į puodą su uždengtu dugnu. Uždenkite stiklainius dangteliais ir užpilkite vandenį ant stiklainių pečių. Po užvirimo stiklainius sterilizuokite 15 minučių ir uždarykite.

7. Baklažanai su morkomis, paprikomis ir kečupu

Sudedamosios dalys

4 ½ l stiklainiams:

  • 1 kg baklažanų;
  • 300 g morkų;
  • 500 g nuluptų paprikų;
  • 3-4 skiltelės česnako;
  • 150 ml karšto kečupo;
  • 100 g cukraus;
  • 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
  • 4 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 3 šaukštai 9 proc. acto.

Paruoškite

  • Baklažanus supjaustykite dideliais kubeliais. Sutarkuokite morkas korėjietiška pjaustykle. Nulupkite paprikas, pašalinkite sėklas ir kotelius ir supjaustykite nedidelėmis juostelėmis.
  • Sudėkite daržoves į keptuvę. Sudėkite smulkintą česnaką, kečupą, cukrų, druską, aliejų ir actą. Pastatykite puodą ant silpnos ugnies ir išmaišykite jo turinį. Virkite po dangčiu kelias minutes, kol daržovės pradės sunktis.
  • Padidinkite ugnį ir maišydami virkite dar 10 minučių. Salotas paskleiskite į sterilizuotus stiklainius ir sudėkite į puodą, kurio dugnas uždengtas audiniu.
  • Uždenkite baklažanus dangteliais, supilkite vandenį į puodą virš stiklainių pečių ir užvirinkite. Stiklainius sterilizuokite 15 minučių ir uždarykite.

8. Kepti baklažanai su graikiniais riešutais

Sudedamosios dalys

2 ½ l stiklainiams:

  • 1 kg baklažanų;
  • 150 ml augalinio aliejaus;
  • 100 g graikinių riešutų;
  • 100 g česnakų;
  • ½ ryšulėlio petražolių;
  • Nedidelis gabalėlis aštriosios paprikos;
  • 3 šaukštai 9 proc. acto;
  • 1½ arbatinio šaukštelio druskos.

Paruošimas

  • Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Dvi kepimo skardas patepkite puse aliejaus. Ant jų vienu sluoksniu sudėkite baklažanus ir apšlakstykite likusiu aliejumi. Kepkite 200 °C temperatūroje 25-30 minučių.
  • Riešutus ir česnaką susmulkinkite trintuvu. Sumaišykite juos su smulkiai supjaustyta aštriąja paprika, susmulkintomis petražolėmis, actu ir druska.
  • Į sterilizuotų stiklainių dugną dėkite po šaukštelį česnakų mišinio ir išlyginkite. Ant viršaus uždėkite keletą baklažanų griežinėlių. Sluoksnius kartokite, kol baigsis ingredientai.
  • Keptuvės dugną uždenkite audiniu ir sudėkite stiklainius. Uždenkite dangteliais ir supilkite vandenį per stiklainių pečius į keptuvę. Užvirinkite, sterilizuokite 15 minučių ir stiklainius uždarykite.

9. Baklažanai su agurkais ir paprikomis pomidorų padaže

Sudedamosios dalys

3 1 l talpos stiklainiams:

  • 1 400 g baklažanų;
  • 1½ valgomojo šaukšto druskos;
  • 700 g agurkų;
  • 700 g nuluptų paprikų;
  • 1 400 g pomidorų;
  • 2 lemputės;
  • 4½ šaukšto cukraus;
  • 200 ml augalinio aliejaus;
  • 70 ml 9 % acto.

Paruoškite

  • Baklažanus supjaustykite mažais kubeliais. Pabarstykite ½ šaukšto druskos ir palikite 15-20 minučių. Nusausinkite, nuplaukite ir išspauskite daržoves.
  • Agurkus supjaustykite pusiau griežinėliais, o paprikas be sėklų ir kotelių – mažomis juostelėmis. Pomidorus pertrinkite per mėsmalę, kad išsiskirtų sultys.
  • Supilkite pomidorų sultis į puodą ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sudėkite stambiai supjaustytą svogūną. Po 5 minučių į puodą sudėkite likusias daržoves.
  • Išmaišykite ir vėl užvirinkite. Maišydami virkite dar 20 minučių uždengę dangčiu. Suberkite druską, cukrų, aliejų ir actą. Išmaišykite ir virkite dar 5 minutes. Išpilstykite salotas į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.

10. Baklažanai su kopūstais

Sudedamosios dalys

1 l ir 1 250 ml stiklainiuose:

  • 1 kg baklažanų;
  • 2-3 valgomieji šaukštai druskos;
  • 250 g kopūstų;
  • 100 g morkų;
  • 3-5 skiltelės česnako;
  • Nedidelis gabalėlis aštriosios paprikos – nebūtina;
  • 150 ml 6 proc. acto.

Paruoškite

  • Kiekvieną baklažaną supjaustykite į 3 ar 4 skilteles. 4-5 minutes palaikykite verdančiame pasūdytame vandenyje ir nusausinkite.
  • Susmulkinkite kopūstus. Morkas, česnakus ir aštriąją papriką susmulkinkite blenderiu arba mėsmale. Į kopūstus sudėkite morkų mišinį ir actą ir išmaišykite.
  • Šiek tiek atvėsusius baklažanus supjaustykite dideliais kubeliais. Į sterilizuotus stiklainius sandariai sudėkite baklažanus ir daržovių mišinį. Ant viršaus sudėkite kopūstus. Suvyniokite stiklainius.

Parašykite komentarą