Iš mielinės tešlos pagaminti blyneliai gaminami be kiaušinių ir pieno produktų, tačiau jų skonis toks pat geras kaip ir įprastų blynų. Iš viso grūdo miltų pagaminti blynai taip pat yra sveikesni. Nors tenka gana ilgai laukti, kol rūgpienis ir mielinė tešla bus paruošti, blynai to verti.
Ingredientai Naudingi blynai (6 porcijoms)
Viso grūdo kvietiniai miltai – 220 g
Karštas vanduo (verdantis vanduo) – 150 ml
Šiltas vanduo (apie 37 laipsnių) – 265 ml
Šviežios mielės – 11 gr
Druska – 2/3 šaukštelio.
Augalinis aliejus – keptuvei patepti
„Naudingų blynų” nuotraukų receptas žingsnis po žingsnio.
Recepto nuotrauka: „Pagalbiniai” blyneliai – 1 žingsnis.
Paruoškite kvietinius miltus, mieles ir druską. Užvirinkite vandenį.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – 2 žingsnis.
Pusę miltų supilkite į dubenį, įpilkite 150 ml verdančio vandens ir išmaišykite.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – 3 žingsnis.
Šviežias mieles atskieskite 100 ml šilto vandens ir supilkite į dubenį su išvirtais miltais.
Recepto nuotrauka: Crepes „Naudinga” – 4 žingsnis.
Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
Recepto nuotrauka: Blynai „Naudinga” – 5 žingsnis.
Uždenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir palikite 4-6 valandas kambario temperatūroje. Laikas priklauso nuo kambario temperatūros. Troškinys turėtų išsiplėsti 2,5 karto. Praėjus šiam laikui, jis bus paruoštas tolesniam tešlos ruošimui.
Stebėkite, kad troškinys nepradėtų kristi. Jei jis pradeda kristi viduryje (nukrenta), tai reiškia, kad troškinys pradeda per daug fermentuotis ir fermentacija mažėja. Tokiu atveju kepiniai nebus tokie purūs ir bus rūgštūs.
Recepto nuotrauka: Naudingi blyneliai – 6 žingsnis.
Į padidėjusį rūgpienį suberkite likusius miltus ir išmaišykite tešlą iki vientisos masės.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – 7 žingsnis.
Likusiame vandenyje ištirpinkite druską ir sumaišykite su tešla. Maišykite iki vientisos masės. Tešla turi būti plona kaip grietinė.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – 8 žingsnis.
Uždenkite dubenį su tešla ir palikite kambario temperatūroje kilti apie 1 valandą. Tešla turėtų pakilti ir padaugėti 2-3 kartus.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – 9 žingsnis.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir patepkite ją augaliniu aliejumi. Supilkite tešlą į keptuvę ir, pakreipdami ją įvairiomis kryptimis, tolygiai paskirstykite tešlą po visą keptuvės dugną. Kepkite blynus po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės.
Recepto nuotrauka: Naudingi blynai – žingsnis #10
Paruoštus mielinius blynus išimkite į lėkštę ir uždenkite dangčiu.
Patiekite blynus šiltus, su uogiene arba tiesiog su arbata ar pienu.
Recepto nuotrauka: Blynai „Naudinga” – žingsnis Nr. 11.
Gero apetito!