Neįtikėtinai skanus ir sotus patiekalas „Vedaray” – bulvių dešra su šonine, kurią galima patiekti su majonezu arba grietine, pietums arba vakarienei.
Ingredientai Vedarai (lietuviška bulvių dešra) (4 porcijoms)
Bulvės – 1 kg
Kiaulienos taukai – 250 g
Šoninė – 150 g
Svogūnas – 1 vienetas.
Kiaulienos nugarinė – 100-150 cm
Česnakai – 2-3 skiltelės
Citrinų sultys – 1 šaukštelis.
Druska – 0,5 šaukštelio.
Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasVedarai (lietuviška bulvių dešra)
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 1 žingsnis.
Paruoškite bulvių dešrai reikalingus ingredientus.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 2 etapas
Kaip gaminti vedarus (lietuviškas bulvines dešreles):
Nulupkite bulves ir svogūnus ir iš karto nuplaukite juos vandenyje.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 3 žingsnis
Pamirkykite kiaulienos odą vandenyje ir nuplaukite. Jei juose yra skylių, tą dalį nupjaukite.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 4 žingsnis
Užmaukite kaukolę ant specialaus mėsmalės antgalio ir suriškite jos galą. Būtinai pradurkite adata, kad iš skylučių galėtų išeiti oras.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 5 etapas
Šoninę, lašišą ir svogūną supjaustykite kubeliais.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 6 etapas
Įkaitinkite keptuvę ant viryklės, sudėkite į ją gabalėliais supjaustytus lašinius ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol paruduos. Kepti skirti taukai išsilydys ir susidarys riebalai, todėl į keptuvę nereikės pilti augalinio aliejaus.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 7 etapas
Sudėkite svogūnų griežinėlius ir kepkite dar 4-5 minutes.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – žingsnis Nr. 8
Tada sudėkite griežinėliais supjaustytą šoninę ir troškinkite apie 3-4 minutes. Išjunkite kaitinimą.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 9 etapas
Nuluptas bulves sutarkuokite smulkia tarka arba mėsmale su smulkia tarkavimo plokštele. Į mišinį supilkite citrinos sultis ir išmaišykite, kad nepatamsėtų. Palikite 10 minučių ir nusausinkite skysčio perteklių.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 10 žingsnis
Sudėkite kepsnį į bulvių mišinį ir viską išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Nulupkite česnako skilteles ir įspauskite jas į masę.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 11 žingsnis
Paruoštas kaukolės pripildykite įdaro, bet ne per stipriai, nes kitaip kepant dešra suplyš. Tikėkitės, kad jis padvigubės. Kai kaukolės bus užpildytos iki galo, vėl užriškite galą.
Recepto nuotrauka: Vedarai (lietuviška bulvių dešra) – 12 etapas
Formoje esančią foliją patepkite augaliniu aliejumi arba keptuvės riebalais. Į jį įdėkite paruoštą dešros ruošinį ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių. Po 10 minučių į visą ruošinį daugelyje vietų įsmeikite adatą. Apšlakstykite išleistais riebalais.
Recepto nuotrauka: Vedaraj (lietuviška bulvių dešra) – 13 žingsnis
Paruoštos bulvių dešrelės su šonine. Leiskite iškeptai dešrelei atvėsti, išimdami ją iš formos ant lėkštės.
Recepto nuotrauka: Vedaraj (lietuviška bulvių dešra) – 14 žingsnis
Tada supjaustykite vedarai porcijomis ir patiekite su šviežiomis daržovėmis, grietine arba majonezu.