Šis nuostabus ir skanus patiekalas sukurtas pagal Karoj Gundel receptą.
Produktai Balatono lydekos a la Gundel
Ešerys (filė) – 500-600 g
Sviestas – 200 g
Kietasis sūris – 30 g
Miltai – 50 gr + duonai kepti
Špinatai – 200-300 g
Bulvės – 450-500 g
Kremas – 100 ml
Kiaušiniai – 4 kiaušiniai
Pienas – 300 ml
Tarkuoti džiūvėsėliai (malti)
Maltas muskato riešutas
Druska
Malti juodieji pipirai
Šiek tiek istorijos. Karojus Gundelis (1883-1956) – vengrų restoranas ir restorano savininko sūnus, vengrų virtuvės kūrėjas. Jo „Mažoji vengrų virtuvės knyga” tapo bestseleriu ir buvo perleista 40 kartų 20 pasaulio kalbų.
Jam pavyko sujungti nacionalinę vengrų virtuvę su aukštąja Vakarų Europos virtuve (haute cuisine). Jo pastangomis tradiciniai patiekalai tapo švelnesni ir kilnesnio skonio, o nauji pradžiugino net išrankiausius gurmanus.
Gundelis garsėja tokiais gastronomijos šedevrais kaip perkelt su vėžiais, sterlet à la Carpathians su vėžių ragu ir filė Esterházy (šiuolaikinei vengrų virtuvei tai tas pats, kas mums jautiena Stroganoff). Beje, visų jų vis dar galima paragauti geriausiose Vengrijos sostinės maitinimo įstaigose.

Károly bendradarbiavimo su mylima žmona rezultatas – romantiškas skanėstas, skirtas tik įvairaus amžiaus įsimylėjėliams – blynai à la Gundel.
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasBalatono lydekos à la Gundel
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 1 žingsnis
Karojus Gundelis su žmona.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 2 etapas
Nuluptas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Pertrinkite bulves per sietelį. Įdėkite žiupsnelį muskato riešuto, 25-30 g sviesto, 2 kiaušinius ir druskos pagal skonį. Gerai išmaišykite. Galite jį vadinti koše „Duchesse”.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 3 etapas
Supilkite mišinį į maišelį ir išdėliokite rozetes aplink indo kraštus (prieš tai sviestu patepkite indo dugną), kuriame bus kepama ir patiekiama žuvis. Pageidautina įsigyti didesnį indą.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 4 žingsnis
Špinatus porą minučių nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Mažus špinatus galima taip išdėstyti, o didelius – susmulkinti. Į lėkštės dugną sudėkite špinatus.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos a la Gundel – 5 etapas
Nuo lydekų filė pašalinau odą, kad kepant žuvis nesitrauktų žemyn. Nuplaukite lydekų filė, nusausinkite jas šluostėmis ir pasūdykite. Tada filė apvoliokite miltuose, pamerkite į plaktus kiaušinius ir džiūvėsėlius. Apkepkite iš abiejų pusių ir sudėkite filė ant špinatų. Pageidautina sudėti vienu sluoksniu. Tam reikia didelio indo. Aš jo neturėjau, todėl žuvys turėjo į jį įsisprausti.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 6 etapas
Paruoškite bešamelio padažą. Apkepkite 50 g sviesto su 50 g miltų. Pamažu supilkite pieną ir grietinėlę, nuolat maišydami. Paragaukite, kad būtų norimo tirštumo, tada pagardinkite druska ir pipirais.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos à la Gundel – 7 etapas
Žuvį užpilkite bešamelio padažu, pabarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kol paruduos. Tai trunka 35-40 minučių.
Recepto nuotrauka: Balatono lydekos a la Gundel – 8 žingsnis
Gero apetito!