Ličis – įdomiai atrodantis vaisius, kuris greičiausiai paskatins jus domėtis, koks jo skonis ir kaip jį valgyti, tačiau pirmiausia pastebėsite, kad jis yra gana brangus.
Taigi, jei klausiate savęs, kodėl ličiai tokie brangūs ir ar verta jų paragauti, nesijaudinkite, nesate vieni.
Paprastai, kai pamatau tokį įdomų egzotinį vaisių kaip ličiai, stengiuosi būti atsargus ir nepirkti jo per daug. Viena, nes jie paprastai būna brangūs, o antra, tai, kad jie egzotiški, dar nereiškia, kad jie visada geri.
Rekomenduoju ir jums elgtis taip pat, nepirkti per daug iš karto, prieš tai jų net neparagavus. Su tais egzotiniais vaisiais, pavyzdžiui, ličiais, yra taip, kad mes turime keistų lūkesčių, ir kartais jie gali būti nepakankamai skanūs.
Todėl nusprendžiau parašyti visą straipsnį apie didelę kainą, kurią mokate už ličius, ir apie tai, kodėl ji gali būti verta, o gali ir nebūti.

Kodėl ličiai tokie brangūs?
Ličiai – tai vaisius, kurio šviežių vaisių paklausa yra palyginti nedidelė, todėl jie skirti tik smaližiams, kurie paprastai yra pasirengę mokėti didesnę kainą, norėdami ką nors išbandyti, arba tikriems šio vaisiaus mėgėjams, kurie taip pat bus pasirengę mokėti didelę kainą.
Nuskinti vaisiai nustoja nokti, todėl juos reikia parduoti kuo šviežesnius, todėl juos sunku vežti dideliais atstumais, nes jie sugenda.
Be to, ličiai sunkiai auga lietinguoju metų laiku, o kadangi orai šiek tiek pasikeitė net ir tropinėse vietovėse, kuriose auga ličiai, sunkiau gauti gerą ličių derlių, o tai greičiausiai turi įtakos kainai.
Ličių minkštimo ir žievelės santykis yra geras, nes žievelė labai plona, o tai bent jau užtikrina, kad nulupus neliks per mažai minkštimo. Tačiau turite žinoti, kad sėklos gali būti gana didelės, palyginti su vynuogių ar kitų panašių vaisių sėklomis.
Taigi, jei nesate iš pietų Kinijos, Taivano, Vietnamo ar keleto kitų atogrąžų kraštų, pavyzdžiui, Pietryčių Azijos ar Floridos ir Havajų, tikriausiai matysite, kad ličiai yra per brangūs. Be to, galbūt jums labiau pažįstami konservuoti ličiai nei švieži.
Taip pat skaitykite: Ar galite užšaldyti ličius?
Koks ličių skonis?
Ličių skonis artimas atskiestų braškių skoniui, kuriam būdingos gėlių natos ir šiek tiek kokoso. Be abejo, jis turi savo unikalų skonį, kurio negalima išgauti tik iš vieno vaisiaus ar augalo, todėl jis yra įdomus, bet sunkiai pritaikomas daugelyje būdų ar receptų. Likiai nėra žinomi kaip labai saldūs.
Jo tekstūra artima vynuogei, sujungtai su guminiu meškiuku, jei galite įsivaizduoti tokį dalyką. Išorė gumbuota, o vidus vandeningas ir kvapnaus skonio.
Dabar, kai jį aprašiau, supratau, kad tai labai sudėtingas ir įdomus vaisius, kurį verta bent jau išbandyti, ir nenuostabu, kad kai kurie gali manyti, jog aukšta kaina yra pateisinama.
Kaip išsirinkti gerus ličius?
Kad jūsų pirmoji patirtis su ličiais būtų puiki, nusprendžiau pateikti keletą kriterijų, kuriuos turėtumėte patikrinti pirkdami ličius iš turgaus.
Jei tai, kad ličiai yra brangūs, nesutrukdys jums jų pirkti, pasistenkite nusipirkti gerų ir šviežių.

Prieš pirkdami ličių, patikrinkite, ar nėra šių požymių:
-Spalva. Lichiai turi būti ryškios raudonos, rausvos, oranžinės spalvos, o kartais – įdomus šių spalvų derinys. Jei spalva per blyški, tai gali būti ženklas, kad ličiai nepakankamai prinokę, o kaip jau kalbėjome anksčiau, nuskinti ličiai nebesubręsta.
-Tekstūra. Ličio odelės tekstūra yra pluta, tačiau kartu ji neturi būti pakankamai standi, kad švelniai paspaudus nykščiu sulūžtų.
Be to, paspaudus minkštimas turi atšokti. Jei jis per minkštas, tai ženklas, kad yra pernokęs ar net sugedęs.
-Nutraukimas. Jei odelėje matote kokių nors įtrūkimų, turėtumėte vengti to konkretaus ličio, ypač jei pro tuos įtrūkimus iš vaisiaus išbėgo skystis.
-Kvapas. Prinokęs ličius turi stiprų gėlių kvapą, kuris jaučiamas ir per odelę.
-Skonis. Paprastai prieš pirkdami ličių negalite paragauti, tačiau jei turite tokią galimybę, verta žinoti, kad jei skonis pernelyg neaiškus ir blyškus, tai ženklas, kad ličiai nėra pakankamai prinokę. Priešingu atveju, jei jis turi stiprų, fermentuotą skonį, tai gali reikšti, kad vaisius yra pernokęs arba buvo netinkamai laikomas.
Taip pat skaitykite: Mangostanai ir mangai
Išvada
Yra nemažai priežasčių, kodėl ličiai gali būti tokie brangūs. Tačiau jį verta išbandyti ir įsitikinti, ar jis jums patinka.
Jei gyvenate pernelyg toli nuo vietos, kur auga ličiai, galite tikėtis mokėti didesnę kainą, kuri taikoma bet kokiems maisto produktams, bet ypač tiems, kurie turi būti parduodami švieži, pavyzdžiui, ličiai.
Tikiuosi, kad dabar supratote, kodėl tenka mokėti didesnę kainą, ir bent jau pabandysite.