Wak balish – nedideli neraugintos tešlos paplotėliai su jautienos ir bulvių įdaru – tradicinis totorių patiekalas. Mano šeimoje jautiena nėra labai mėgstama, todėl juos gaminau su kiauliena. Pagal šį receptą pagaminti nepaprastai skanūs ir aromatingi pyragėliai tikrai patiks. Trapi tešla ir sultingas įdaras nepaliks abejingų. Išbandykite juos!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti wak balish, jums reikės:
- Tešlai:
- kefyras – 250 gr;
- Sviestas arba margarinas – 125 gr;
- miltai – 350 g;
- druskos – 0,5 šaukštelio;
- sodos – 0,5 šaukštelio.
- Įdarui:
- bulvės – 3-4 vnt. (vidutinio dydžio);
- jautienos filė (turiu kiaulienos) – 250 g;
- svogūnai (maži) – 2 vnt;
- druskos, juodųjų pipirų – pagal skonį.
- Sultiniui paruošti:
- sviesto – 25 g;
- vandens – 150 ml;
- druskos – žiupsnelis;
- kiaušinio, skirto patepti paplotėliams, – 1 kiaušinis.
Virimo procedūra
- Persijokite miltus į dubenį. Įdėkite gabalėlių šalto sviesto arba margarino.
- Rankomis sumaišykite sviestą ir miltus iki trupinių. Šiek tiek druskos.
- Į kefyrą (kambario temperatūros) suberkite sodą ir intensyviai maišykite, kol ji pradės šnypšti. Tokiu būdu kefyre sodos milteliai karbonizuojami.
- Į sviesto ir miltų mišinį supilkite sodą ir užminkykite tešlą, kuri turi būti minkšta ir švelni, bet nelipni prie stalo ar rankų. Iš tešlos iškočiokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palikite kambario temperatūroje.
- Paruoškite įdarą: mėsą ir žalias bulves supjaustykite mažais kubeliais. Įdėkite susmulkintą svogūną. Pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite.
- „Pailsėjusią tešlą padalykite į 9 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.
- Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į lėkštės dydžio paplotėlį. Į pyrago vidurį įdėkite 1-1,5 šaukšto įdaro.
- Viršuje kraštus suspauskite kaip khinkali, viršuje palikdami nedidelę skylutę.
- Dėkite wak balish ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Įmuškite kiaušinį ir juo ištepkite wak balash.
- Pyragėlius kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tada išimkite ir į skylutes įpilkite 1-1,5 šaukšto sultinio (jei turite vištienos ar jautienos sultinio, galite naudoti jį. Jei ne, į vandenį įpilkite sviesto ir druskos ir užvirinkite. Virkite 2-3 minutes, nukelkite nuo ugnies). Grįžę į orkaitę, kepkite dar 40 minučių toje pačioje temperatūroje.
- Skanius wak balish pyragėlius patiekite karštus su sultiniu arba tiesiog saldžia arbata. Skanu!
- Wak balish galite pasiimti su savimi į darbą arba duoti vaikui į mokyklą. Būtinai turėtumėte jį išbandyti!
- Gero apetito!