Norint paruošti tokią skanią ir sveiką skumbrę, reikia mažiausiai ingredientų. Pagrindinis patiekalo skonis yra svogūnai – žuvis kepama ant svogūnų laiškų. Skumbrė rankovėje ruošiama be aliejaus, dėl svogūnų ir prieskonių ji būna sultinga, švelni ir kvapni.
Kepta skumbre su svogunais
Ingredientai (2 porcijoms)
- 350 g skumbrės (1 gabalas)
- Svogūnai (negilūs) – 160 gr (2 vnt.)
- Džiovintas rozmarinas – 1/3 šaukštelio.
- Žuvies prieskoniai – 1 šaukštelis.
- Druska – 1/2 šaukštelio (pagal skonį)
- Porai (nebūtina) – 10 g (1 šaukštas)
skumbrė, kepta su svogūnais
Paruoškite reikiamus produktus.
Žuvies prieskoniai: ciberžolė, paprika, imbieras, česnakas, juodieji pipirai, kmynai, muskatas, sezamas.
Jei mėgstate keptus svogūnus, jų galima naudoti daugiau. Šiame patiekale svogūnai yra labai aromatingi.
Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 180-190 laipsnių.
- Skumbrę iš anksto atšildykite. Žuvims nupjaukite galvą, pašalinkite pelekus, vidurius ir pilvo viduje esančią juodą plėvelę.
Skumbrė nuplaunama, nusausinama popieriniu rankšluosčiu ir supjaustoma porcijomis. - Pabarstykite žuvį prieskoniais ir druska, įtrinkite kiekvieną gabalėlį iš vidaus ir iš išorės.
- Nuluptą svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Svogūnus pabarstykite smulkintais rozmarinais ir išmaišykite.
- Užspauskite kepimo rankovę iš vienos pusės ir dėkite ant kepimo skardos arba į formą. Svogūnus į rankovę sudėkite tolygiu sluoksniu.
- Ant viršaus sudėkite žuvies gabalėlius, iš dalies panardindami juos į svogūnus.
Užfiksuokite rankovę kitoje pusėje, viršuje dantų krapštuku padarykite kelias skylutes (jei rankovė neturi specialios perforacijos garams išeiti). - Siunčiame žuvį į iki 180-190 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms (atsižvelkite į savo orkaitės ypatybes ir skumbrės gabalėlių dydį). Žuvį rankovėje kepiau apie 20 minučių, tada rankovę perpjoviau ir skumbrę su svogūnais dar 5 minutėms (kad labiau paruduotų) grąžinau į orkaitę.
- Skumbrės rankovė, kepta su svogūnais, paruošta.
- Smulkiai supjaustykite pavasarinius svogūnus.
Iškeptą žuvį pabarstykite žaliaisiais svogūnais ir patiekite. - Žuvis dera su paprastais garnyrais, pavyzdžiui, bulvių koše.
- Gero apetito!
Skumbrė yra graži riebi žuvis, nes jos oda yra rausva ir ryški, o skonis – sodrus ir sodrus. Skumbrė, kurią gerbia ir virtuvės šefai, ir namų virėjai, pasižymi išskirtiniu skoniu, nuostabiai atrodo lėkštėje ir yra puikus smegenis stiprinančių omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Nepaisant šių privalumų, skumbrė dažnai lieka nepastebėta pirkėjų akyse – atrodo, kad mus atbaido jos sodrumas, žuvies skonis ir riebumas, t. y. savybės, suteikiančios jai savitumo. Tačiau tinkamai paruoštos ir suderintos su skoniu jos yra tikras skanėstas.
Į ką atkreipti dėmesį perkant skumbrę
Skumbrė yra palyginti tausojanti žuvis, tačiau Jūrų apsaugos draugija rekomenduoja pirkti tik linijomis sužvejotas, Jungtinėje Karalystėje iškrautas skumbres, jei įmanoma, ir valgyti jas tik retkarčiais.
Skumbrė greitai genda, dėl to ji turėjo blogą vardą. Geriausia skumbrę valgyti tą pačią dieną, kai ji sugauta, nebent ji buvo užšaldyta, rūkyta ar marinuota. Ieškokite tvirtų, beveik standžių, aiškių akių ir blizgančio kūno žuvų.
Kaip paruošti skumbrę?
Skumbrę galima ruošti įvairiais būdais, tačiau dažniausiai ji kepama, kepama ant grotelių, grilyje ir keptuvėje. Skumbrės puikiai tinka paštetui, riletams, žuvies pyragėliams ir mėsainiams gaminti. Skumbrė taip pat labai skani žalia, pavyzdžiui, tartaras arba ceviche, tik būtinai pirkite kuo šviežesnę žuvį, sugautą valgymo dieną.
Daugelis žmonių perka rūkytą skumbrę dėl patogumo ir intensyvaus skonio. Ji puikiai tinka dribsniams dėti į salotas arba paštetui gaminti.
Norėdami patikrinti, ar skumbrė tinkamai iškepusi, įpjaukite storiausią žuvies dalį – mėsa turi būti drėgna ir tvirta, bet šiek tiek nepermatoma.
Skumbrės gaminimas
Skumbrė tinka kepti, skrudinti ar kepsninėje, ją galima įdaryti aromatinėmis medžiagomis ir prieskoninėmis žolelėmis. Šie būdai trunka ilgiau nei filė – apie 20-30 min. vidutinio karštumo orkaitėje, tačiau paprastai tai būna vieno puodo receptai, todėl jie nereikalauja daug rūpesčių ir yra labai skanūs.
Skumbrės filė gaminimas
Bene paprasčiausias skumbrės gaminimo būdas – greitai iškepti filė keptuvėje, tik nepamirškite prieš tai išimti kaulų. Skumbrės filė fantastiškai ruošiama kepant ant grotelių – dėl didelio karščio odelė tampa labai traški, o mėsa iškepa akimirksniu. Skumbrė – puiki žuvis, kurią galima marinuoti, marinuoti, marinuoti ar sūdyti, nes jos stiprus skonis puikiai dera su įvairiais ingredientais.
Su kuo tinka skumbrė?
Skumbrės skonis yra stipresnis nei kai kurių kitų žuvų, todėl ji dažnai derinama su švariais, švelniais skoniais, pavyzdžiui, burokėliais ar agurkais. Lygiai taip pat gerai dera citrusiniai ingredientai, pavyzdžiui, citrinos ir laimai, kaip Luke’o Holderio skumbrės su citrinų šerbeto padažu, ir aštrūs vaisiai, pavyzdžiui, rabarbarai ir agrastai – šie skoniai padeda pabrėžti žuvies šviežumą ir sumažinti jos riebumą.
Skumbrėms taip pat tinka aštrūs skoniai, pavyzdžiui, aitriosios paprikos, krienai ir kaparėliai, kaip rodo Geoffrey Smeddle’io pavyzdys – skumbrės su aitriosiomis paprikomis. Jei norite avangardiškesnių skonių derinių, pažiūrėkite į Jameso Sommerino patiekalą, kuriame skumbrė derinama su baltuoju šokoladu, burokėliais ir krienais. Venkite sviestinių ar sunkių padažų, nes jie žuvį per daug užgožia.