Žuvies padažai
Padažai prie žuvies yra sėkmingiausias žuvies patiekalų priedas. Prireikus jie kitaip išryškins ir atskleis skonį, o jei kas nors nepavyks, sėkmingai užmaskuos kai kurių jūros ir upių gelmių gyventojų ypatumus.
Skanūs, paprasti žuvų padažai lengvai leis mėgstamiausiems žuvies patiekalams „suskambėti” naujai. Ne veltui prancūzai mano, kad padažas patiekale yra svarbiausias dalykas.
Net ir patys nesudėtingiausi naminiai žuvies padažai su kepta, virta, orkaitėje kepta ar troškinta žuvimi derės ne prasčiau nei restoraniniai. Būtų ne be reikalo pabrėžti žuvies padažų ir, pavyzdžiui, kai kurių žuvies užkandžių, salotų ar aspiko skonį.
Naminiai padažai, kurių pagrindą sudaro pienas, grietinė , jogurtas, majonezas, sviestas, tinka mažai riebalų turinčioms žuvies rūšims. Tai pagrindiniai ingredientai, tačiau prie pagrindinių sudedamųjų dalių galima pridėti ir kitų: daržovių, žolelių, prieskonių, česnakų, krienų, garstyčių, kiaušinių ir riešutų. Tačiau riebioms žuvies rūšims dažniausiai ruošiami žuvų padažai, kuriuose yra citrinų arba pomidorų sulčių, vyno acto, taip pat prieskonių, kuriuos reikia rinktis žinant kai kurias paslaptis. Salierai, petražolės ir lauro lapai labai „draugauja”, pavyzdžiui, su karpiais, o lašišos „šėlsta” dėl krapų, paprikos ir šafrano, o upinės žuvys visai sutinka sudaryti sąjungą su bazilikais.
Padažai žuviai yra tokie paprasti ir įdomiai atliekami, kad bet kuri šeimininkė gali pabandyti juos gaminti, ypač jei jos patiekalo skoniui tai tik į naudą.
Baltas žuvies padažas
Ingredientai:
- Reikės: 300-400 ml žuvies sultinio arba vandens,
- 1 valgomasis šaukštas miltų,
- 2 valg. šaukštai sviesto,
- ½ citrinos,
- druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Miltus pakepinkite nedideliame puode, keptuvėje ar nedidelėje, aukštai pakeltoje keptuvėje su šaukštu sviesto. Supilkite žuvies sultinį arba tiesiog vandenį ir virkite apie 10-15 min. Pagal skonį įberkite druskos ir nuimkite padažą nuo ugnies. Tada įpilkite citrinos sulčių, likusį šaukštą sviesto, viską gerai išmaišykite iki vientisos masės ir gautą baltąjį padažą pertrinkite per sietelį arba sūrmaišį.
Beje, citrinos sultis šiame recepte galima pakeisti 1-2 valg. š. l. raugintų agurkų, taip pat labai gerai pavyks.
Tai, taip sakant, pagrindinis receptas. Juo remdamiesi galite paruošti daugybę kitų padažų. Slinkite toliau ir pasižiūrėkite!
Daugelis iš mūsų renkasi garuose virtą žuvį. Valgyti garuose virtą žuvį su padažu yra daug skaniau, juolab kad yra būtent toks padažas – padažas garuose virtai žuviai.
Karštas padažas žuviai „Baltasis vynas”
Sudedamosios dalys:
- Žuvies sultinys,
- 1 petražolės šaknis,
- 1 svogūnas,
- 1 valgomasis šaukštas miltų,
- 1 kiaušinio trynys,
- 1-2 valg. šaukštai baltojo vyno,
- 1-2 valg. š. citrinos sulčių,
- 2 valg. š. sviesto,
- druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Petražolės šaknį, svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su 1 valg. š. sviesto ir tiek pat miltų. Pakepintus miltus atskieskite žuvies sultiniu, pagal skonį pasūdykite ir virkite 7-10 min. Tada nuimkite padažą nuo ugnies, įpilkite žalio kiaušinio trynį, sumaišytą su 1 valg. š. sviesto, gerai išmaišykite ir pertrinkite padažą per sietelį arba sūrmaišį. Tada į perkoštą padažą įpilkite stalo vyno ir citrinos sulčių.
Padažas žuviai „Velvety”
Ingredientai:
- Kvietiniai miltai,
- 6 valg. š. sviesto,
- 800 ml žuvies sultinio,
- 150 g grietinėlės,
- citrinos rūgšties, druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Keptuvėje, puode ar gilioje keptuvėje storomis sienelėmis apkepkite miltus svieste iki auksinės spalvos. Plona srovele, maišant, supilti žuvies sultinį, užvirinti ir virti 20 minučių. Tada nukelkite nuo ugnies, pasūdykite, įpilkite citrinos rūgšties ir suplaktos grietinėlės. Ir, žinoma, gautą padažą gerai išmaišykite.
Žuvies padažas „Pieniškas”
Ingredientai:
- 300 ml pieno,
- 2 šaukštai miltų,
- 1 valg. š. riebalų (arba sviesto),
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Kaip ir ankstesniuose receptuose, miltus pakepinkite su riebalais arba sviestu, tada atskieskite karštu pienu, užvirinkite ir virkite 15 min. ant silpnos ugnies. Tada nuimkite padažą nuo ugnies, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir išmaišykite.
Svogūnų padažas žuviai piene
Sudedamosios dalys:
- Pienas, sumaišytas su 1-2 valgomaisiais šaukštais grietinėlės,
- 4-6 valg. š. l. smulkintų svogūnų,
- 3 valg. š. sviesto,
- 2 valg. š. miltų,
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Svieste pakepinkite susmulkintą svogūną ir miltus. Tada nedidelėmis porcijomis maišant supilti pieną ir grietinėlę ir padažą virti 5-7 min. Prieš patiekdami į jį įdėkite nedidelį gabalėlį sviesto.
Svogūnų padažas piene ypač tinka prie virtos arba troškintos plekšnės, paltuso arba jūrų liežuvio. Nors jį galima patiekti ir su kitais žuvies patiekalais.
Grietinės padažas žuviai „Paprasta ir greita”
Sudedamosios dalys:
- Reikės: 200 g grietinės,
- ½ valg. š. miltų,
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Miltus lengvai nusausinkite sausoje keptuvėje, tada karštus miltus suberkite į puode pašildytą grietinę ir gerai išmaišykite. Leiskite padažui užvirti, įberkite į jį druskos ir pipirų pagal skonį.
Grietinės padažas žuviai su krienais
Sudedamosios dalys:
- 200 g grietinės,
- 2 krienų šaknys,
- 1 krūva žuvies sultinio,
- 1 valgomasis šaukštas miltų,
- 1 valgomasis šaukštas sviesto,
- druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Į puodą su įkaitintu aliejumi įdėkite krienų šaknis, nulupkite, sutarkuokite smulkia tarka, sudėkite į puodą su įkaitintu aliejumi ir lengvai apkepkite. Tada apibarstyti miltais ir pašildyti. Tada supilti sultinį, grietinę, druską ir užvirinti.
Šis padažas puikiai tinka šaltiems ir karštiems žuvies patiekalams, taip pat užkandžiams. Žuvies aspikas su juo yra puikus!
Grietinės padažas žuviai „Freshness”
Sudedamosios dalys:
- Grietinė: 3 šaukštai grietinės,
- 1 šaukštelis citrinos žievelės,
- 3 salierų stiebai,
- 1 šakelė baziliko,
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Sumalkite visus ingredientus blenderiu. Beje, į šį padažą galite drąsiai dėti ne tik recepte nurodytus, bet ir savo mėgstamus žalumynus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, gautą mišinį gerai išmaišykite, supilkite į padažinę ir patiekite su žuvimi.
Žaliasis padažas žuviai
Sudedamosios dalys:
- 250 g grietinės,
- 100 g šviežių žalumynų (petražolių, krapų, žaliųjų svogūnų, bazilikų),
- 3 virti kiaušiniai,
- 3 šaukštai vyno acto,
- 6 šaukštai augalinio aliejaus,
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių,
- cukraus, druskos ir juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Atskirkite trynius nuo baltymų, sutrinkite juos šakute ir sumaišykite su augaliniu aliejumi, sudėkite garstyčias, actą, cukrų, druską, pipirus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Smulkiai supjaustykite žalumynus arba pertrinkite juos per mėsmalę ir užpilkite grietine. Sudėkite kiaušinių ir garstyčių masę ir viską gerai išmaišykite arba suplakite mikseriu. Vietoj garstyčių galima naudoti šviežius krienus, sutarkuotus ir sumaišytus su grietinėle. Susmulkinkite kiaušinių baltymus, įmaišykite į bendrą masę ir leiskite padažui šiek tiek pravėsti kambario temperatūroje.
Majonezo padažas žuviai
Sudedamosios dalys:
- 4-6 šaukštai majonezo,
- 2-3 skiltelės česnako,
- 1 šviežias nedidelis agurkas,
- 4-5 šakelės petražolių,
- druskos, maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Česnaką pertrinkite per spaudiklį ir įmaišykite į majonezą. Ten pat įdėkite šviežio agurko, sutarkuoto smulkia tarka, smulkintų petražolių, druskos ir pipirų – pagal skonį. Viską kruopščiai išmaišykite ir patiekite padažinėje.
Pomidorų padažai puikiai tinka riebiai žuviai.
Pomidorų padažas žuviai
Sudedamosios dalys:
- Pomidorų sultys,
- 2 šaukštai miltų (be viršaus),
- 2 valg. š. sviesto,
- 1 šaukštelis cukraus,
- druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Į keptuvę supilkite pomidorų sultis, pastatykite ant vidutinės ugnies ir leiskite užvirti. Suminkštėjusį sviestą sumaišykite su miltais ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite cukrų, druską. Gautą mišinį sumaišykite su pomidorų sultimis, išmaišykite ir vėl užvirinkite. Paruoštą padažą perkoškite per sietelį ir patiekite su virta arba kepta žuvimi, įberdami (jei reikia) šiek tiek daugiau druskos arba cukraus.
Garstyčių padažas žuviai
Sudedamosios dalys:
- 2 šaukšteliai garstyčių,
- 6 šaukštai augalinio aliejaus,
- 2-3 kiaušinių tryniai,
- petražolių, citrinos sulčių ir druskos – pagal skonį.
Paruošimas:
Žalius kiaušinių trynius sutrinkite su garstyčiomis iki masės. Tada įpilkite augalinio aliejaus, citrinos sulčių, smulkintų petražolių ir gerai išmaišykite.
Žinoma, kad žuvies padažų mūsų laikais galima nesunkiai nusipirkti bet kuriame prekybos centre. Tačiau kaip jūsų su meile šeimai paruošti padažai gali prilygti tiems, kurie lygiomis eilėmis stovi lentynose? Žinoma, kad ne! Paruoškite padažus žuviai patys ir pradžiuginkite namiškius naujais kulinariniais malonumais!
Gero apetito ir naujų kulinarinių atradimų!