Džiovinti obuoliai orkaitėje žiemai
Džiovinti obuolius orkaitėje žiemai nėra sudėtinga. Pats procesas nesudėtingas. Tačiau obuolių skiltelėms išdžiovinti prireiks daug laiko. Džiovinti obuoliai yra sveiki džiovinti vaisiai, kuriuos žiemą dažnai naudojame kompotams, uzvar, želė, įvairiems desertams ir kitiems patiekalams gaminti. Džiovinimo proceso metu obuolių skiltelėse ilgai išlieka visi naudingi vitaminai. Tai pats naudingiausias būdas nuskinti obuolius žiemai. Geriausia džiovinti saldžiarūgščių ir rūgščių veislių obuolius, kurie turi tankų minkštimą ir pjaustant nesutrupa. Iš 1 kg obuolių džiovinama maždaug 150-180 g.
Ingredientai
- Obuoliai – 1 kg
- Vanduo – 1 l
- Druska – 1 valgomasis šaukštas.
Žingsnis po žingsnio receptas
- Norint paruošti džiovintus obuolius orkaitėje žiemai, reikės tokių ingredientų.
- Pirmiausia aukštos kokybės vaisius reikia gerai nuplauti tekančiu šaltu vandeniu. Išdėlioti ant rankšluosčio ir gerai išdžiovinti.
- Yra specialus peilis šerdžiai nuo obuolių pašalinti. Jį labai patogu naudoti. Ypač jei obuoliai maži. Didelius vaisius perpjaukite per pusę ir išpjaukite šerdį.
- Paruoštus obuolius supjaustykite plonais žiedais. Didžiausias storis – 4 mm. Kuo platesnis griežinėlis, tuo ilgiau džiūsta.
- Obuolių minkštimas ore linkęs patamsėti. Kad taip nenutiktų, paruoškite druskos tirpalą. Ištirpinkite šaukštą druskos litre vandens. Supjaustytus apskritimus užpilkite tirpalu ir palikite 10-15 minučių.
- Užberkite ant sietelio ar durklo, leiskite vandeniui nutekėti. Dėkite ant popierinių rankšluosčių ir gerai nusausinkite.
- Kepimo skardą išklokite pergamentu. Išdėliokite obuolius vienu sluoksniu. Nustatykite orkaitę į žemiausią temperatūrą. Aš turiu paprastą dujinę viryklę ir mažiausia temperatūra yra 90-100 laipsnių. Džiovintus obuolius ruošiu orkaitėje žiemai 3-5 valandas. Orkaitės dureles palikite šiek tiek pravertas. Retkarčiais patikrinkite ir lengvai pamaišykite arba pakratykite skardą.
- Džiovinti obuoliai paruošti. Skiltelės turi būti rudos arba smėlio spalvos ir minkštos liečiant.
- Džiovintus obuolių griežinėlius laikykite stikliniame arba plastikiniame inde. Uždenkite kepimo popieriumi arba medvilniniu audiniu, kad džiovinti vaisiai galėtų kvėpuoti.