Receptas: Kvietinė duona su salyklu ir viso grūdo miltais
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų
- 200 g viso grūdo miltų
- 100 g salyklo
- 20 g druskos
- 10 g sausų mielių
- 500 ml šilto vandens
- 1 šaukštas cukraus
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Instrukcijos:
1. Mielių paruošimas:
Į dubenį supilkite šiltą vandenį (maždaug 37-38 °C) ir įberkite cukrų bei sausas mieles. Palikite 10-15 minučių, kol mielės pradės putoti. 🍞
2. Tešlos maišymas:
Dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir viso grūdo miltus, druską bei salyklą. Padarykite duobutę miltų viduryje ir supilkite paruoštas mieles kartu su alyvuogių aliejumi.
Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs.
3. Minkyti:
Išimkite tešlą iš dubens ir minkykite ant miltuoto paviršiaus apie 10-15 minučių, kol tešla taps elastinga ir glotni. 👐
4. Pirmas pakilimas:
Tešlą suformuokite į rutulį ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite švaria šluoste ir palikite pakilti šiltoje vietoje 1-1,5 valandos, kol tešla padidės maždaug dvigubai. 💨
5. Formavimas:
Pakilusią tešlą išimkite iš dubens ir švelniai minkykite, kad išlaisvintumėte orą. Suformuokite norimos formos kepalą (pavyzdžiui, ovalią ar kulinę).
Dėkite ją ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
6. Antras pakilimas:
Uždenkite tešlą šluoste ir leiskite pakilti dar 30-40 minučių. 🕒
7. Kepimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (428 °F). Prieš dedant duoną į orkaitę, galite peiliu padaryti kelis įpjovimus ant kepalo paviršiaus, kad duona galėtų gerai pakilti.
Kepkite 25-30 minučių, kol duona bus auksinės spalvos ir skambant tuščiame viduje, kai paspausite ją iš apačios.
Tipas: Norint gauti traškią plutelę, prieš dedant duoną, orkaitėje galite įdėti indą su karštu vandeniu. 🌊
8. Atvėsinimas:
Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai atvėsti ant grotelių. Prieš pjaustant palikite atvėsti bent 30 minučių, kad išsaugotumėte drėgmę ir skonį.
Patiekimas:
Mėgaukitės savo šviežia, aromatinga kvietine duona su salyklu ir viso grūdo miltais! Puikiai tinka su sviestu, uogiene ar mėgstamu sūriu. 🧈🍞🧀
Skanaus!