Jei dažnai perkate kivius iš parduotuvės, kruopščiai jų nesirinkdami, galite gauti neprinokusių kivių, todėl natūralu, kad kitas klausimas – ar galima valgyti neprinokusius kivius?
Kadangi taip nutiko ir man, pamaniau, kad parengsiu straipsnį, kuriame paaiškinsiu, kokių problemų kyla su neprinokusiais kiviais ir ką su jais galima daryti.
Blogiausia, kas gali nutikti nusipirkus šviežių vaisių, tai nusivilti jais ir išmesti. Ne išimtis ir kiviai, juolab kad gerų kivių nerasite bet kuriuo metų laiku, be to, jie gali būti gana brangūs.
Šiame straipsnyje pasistengsiu supažindinti, kaip išsirinkti prinokusį kivį, todėl taip turėsite mažiau galimybių nusipirkti neprinokusių kivių.

Ar galite valgyti neprinokusius kivius?
Taip, techniškai galima valgyti neprinokusius kivius. Nėra jokių įrodymų, kad tai kenkia jūsų sveikatai. Tačiau to daryti nerekomenduojama, nes kiviai bus rūgštaus skonio ir per kietos tekstūros.
Jei kalbame apie šiek tiek neprinokusius kivius, kurie yra gana tvirti, bet juos galima lengvai nulupti ir supjaustyti mažais gabalėliais, galbūt tai nebus blogiausia patirtis, jei galite pakęsti rūgštų skonį. Tačiau jei kalbame apie tikrai neprinokusius kivius, į kuriuos bandydami pjaustyti įstringa peilis, geriau jų vengti, nes beveik nėra tikimybės, kad jų skonis jums patiks.
Taigi net jei neprinokusius kivius valgyti saugu, geriau duoti jiems daugiau laiko prinokti. Geroji pusė ta, kad kiviai, kaip ir bananai, avokadai ir daugelis kitų vaisių, toliau noksta juos nuskynus. Taigi ne pasaulio pabaiga, jei nusipirksite neprinokusių kivių, jei tai nėra skubus reikalas, galite leisti jiems prinokti ilgiau.
Taip pat skaitykite: Kivių pakaitalai
Kaip sužinoti, kada kiviai yra prinokę
Geriausias būdas sužinoti, ar kivis prinokęs, – švelniai paspausti jį nykščiu. Valgyti paruoštas kivis turėtų pasiduoti lengvam spaudimui. Tarp prinokusio kivio ir sugedusio kivio yra plona riba. Neprinokęs kivis bus minkštas ir purus, be to, ant jo putlios odelės pastebėsite raukšlių.
Renkantis kivį svarbu turėti omenyje, ką su juo ketinate daryti, jei ketinate jį iš karto valgyti, galima rinktis minkštesnį, kuris tikriausiai bus saldesnio skonio. Tačiau jei planuojate jį laikyti vėliau arba suvalgyti per 3-4 dienas, geriau rinktis kietą, nes parsivežus namo jis toliau noksta.
Be to, priklausomai nuo to, kaip mėgstate vaisius, gali turėti įtakos jų pirkimui. Pavyzdžiui, aš mėgstu rūgščius vaisius, todėl visada renkuosi tuos, kurie yra šiek tiek kietesni, tačiau mano sutuoktinis neliečia jokių vaisių, jei jie nėra pakankamai saldūs.
Ar galite valgyti kivių odelę?
Kivio odelę saugu valgyti, net jei ji taip neatrodo. Tačiau nedaug žmonių valgo odelę, nes ji yra plaukuota ir turi nemalonią tekstūrą. Tačiau nereikėtų nerimauti, jei kivį nulupote ne tobulai arba kaip nors suvalgėte šiek tiek kivio odelės.
Nėra jokių įrodymų, kad kivio odelė būtų nuodinga ar kenktų jūsų sveikatai.
Kai buvau vaikas, girdėjau, kad kivio odelė yra nuodinga, ir galite įsivaizduoti, kodėl tuo lengva patikėti, tačiau išsiaiškinau, kad tai netiesa.

Kaip sunokinti kivius
Geriausias būdas sunokinti kivius – padėti juos į vaisių dubenį ant prekystalio, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Jei skubate, procesą galite pagreitinti įdėję kivius į popierinį maišelį ir laikydami šalia bananų, obuolių ar avokadų. Šie vaisiai išskiria etileną – dujas, kurios padeda aplinkiniams vaisiams greičiau sunokti.
Galbūt pastebėjote, kad bananus laikant šalia obuolių, jie greičiau sunoksta. Galite tai patikrinti paėmę bananų, obuolių, kivių ar avokadų ir vieną iš jų padėję atskirai nuo kitų. Pastebėsite, kad atokiau nuo kitų esantys sunoksta lėčiau.
Ką daryti su neprinokusiais kiviais
Neprinokusius kivius šaldytuve galite laikyti iki mėnesio, o išimti juos likus kelioms dienoms iki tol, kol jums jų prireiks. Įsitikinkite, kad juos laikote atskirai nuo kitų maisto produktų ar vaisių, kurie gali pagreitinti jų nokimo procesą.
Jei kivių prireikia greičiau, galite juos sudėti tiesiai į vaisių dubenį ir palikti ten 3-4 dienoms. Būtinai retkarčiais juos patikrinkite, nes kivių nokimo greitis gali skirtis.
Kaip nusipirkti gerą kivį
Kad mažiau rizikuotumėte gauti neprinokusį kivį, prieš pirkdami vaisių turite patikrinti keletą dalykų.
Kaip jau minėjau, svarbu žinoti, kada planuojate kivius valgyti arba ką planuojate su jais daryti, kad žinotumėte, ko siekiate.
Štai keletas patarimų, kaip nusipirkti šviežią ir skanų kivį:
-Kivių tekstūra. Tekstūra yra bene svarbiausias dalykas, kurį galite patikrinti pirkdami kivį. Reikėtų rinktis tvirtus, kurie tik šiek tiek pasiduoda spaudžiant nykščiu.
-Spalva. Kiviai turėtų būti rudi ir putlūs, be spalvos pakitimų, tamsių dėmių ar dėmių. Nedidelis patarimas – patikrinkite, ar tarp gerai atrodančių kivių nėra tamsesnės spalvos. Tai ženklas, kad parduotuvė nededa tiek daug pastangų, kad pašalintų blogus, o tai gali turėti įtakos ir geriems kiviams.
Taip pat įsitikinkite, kad ant odelės nėra minkštesnių dėmių ar raukšlių.
-Smirdi. Geri kiviai kvepia, bet nėra per daug saldūs, jei jų kvapas pernelyg saldus, tai ženklas, kad jie sugedo. Be to, fermentuotas kvapas aiškiai rodo, kad to kivio turėtumėte vengti.
-Dydis. Šį įrašiau čia tik tam, kad žinotumėte, jog dydis šiuo atveju neturi reikšmės. Daugelio vaisių atveju dydis turi reikšmės, tačiau kivių skonis ar tekstūra nesikeičia, jei kivis mažas ar didelis.
Taip pat skaitykite: Ar kiviai yra citrusiniai vaisiai?
Išvada
Taigi išvada tokia: neprinokusius kivius valgyti saugu, tačiau greičiausiai jais nesimėgausite. O kadangi kiviai toliau noksta ir parsivežus juos namo, nėra prasmės valgyti jų neprinokusių.
Įsitikinkite, kad kivius laikote tinkamai, ir retkarčiais patikrinkite, ar jie prinokę, nes tarp pakankamai prinokusių ir pernokusių gali būti trumpas laiko tarpas.
Tikiuosi, kad perskaitę šį straipsnį žinosite, kada valgyti kivius, kad patirti geriausią patirtį, ir ką daryti su neprinokusiais kiviais.