Tai neįprastos tešlos ir neįprasto įdaro koldūnų variacija. Tešlą gaminame iš speltos miltų, kviečių kultūrų, ir įdarytą raudonaisiais lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša. Speltų koldūnai yra tamsios spalvos, tešla turi grūdų skonį, o įdaras su ryškiomis rūkytos lašišos natomis sušvelnina švelnesnio skonio lęšius ir špinatus. Minimalus kalorijų kiekis nesudėtingame eksperimente su ingredientais!
Produktai Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (iš speltų miltų)
Produktai (3 porcijoms)
Tešlai:
Speltų miltai – 250 gr
Druska – 0,75 arbatinio šaukštelio.
Saulėgrąžų aliejus – 1 šaukštelis.
Vanduo – 170 ml
*
Įdarui:
Raudonieji lęšiai – 100 g
Špinatai – 50 g
Rūkyta lašiša – 50 g
Svogūnai – 30 g
Česnakas – 1 skiltelė
Augalinis aliejus (alyvuogių arba rapsų) – 2 šaukštai
Druska – pagal skonį
Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį
Citrinų sultys – 0,25 šaukštelio.
*
Maisto ruošimui:

Vanduo – 2 l
Druska – 1-1,5 valgomojo šaukšto arba pagal skonį
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasKoldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (speltų miltai)
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 1 žingsnis.
Paruoškite ingredientus.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (su speltų miltais) – 2 etapas.
Persijokite speltų miltus, įpilkite vandens, druskos ir aliejaus.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 3 etapas
Pirmiausia išminkykite tešlą keptuvėje. Jei tešla per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (su speltų miltais) – 4 etapas
Tada ant stalo išminkykite elastingą tešlą. Tešla būna smėlio spalvos. Uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite pusvalandį kambario temperatūroje, kol paruošite įdarą.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 5 etapas
Lęšius kelis kartus nuplaukite, užpilkite vandeniu (200-300 ml), šiek tiek pasūdykite (0,5 šaukštelio) ir padėkite ant ugnies. Virkite ant silpnos ugnies 20 minučių nuo užvirimo momento.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (su speltų miltais) – 6 etapas.
Kol lęšiai verda, paruoškite kitus įdarui skirtus ingredientus.
Nulupkite rūkytą lašišą ir supjaustykite gabalėliais.
Nulupkite česnaką ir svogūną ir juos smulkiai supjaustykite.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 7 etapas
Nuplaukite ir nusausinkite špinatų lapus ir supjaustykite juos juostelėmis.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (iš speltų miltų) – 8 etapas
Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus augalinio aliejaus. 2 minutes pakepinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite špinatų lapus, apšlakstykite citrinos sultimis.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 9 etapas.
Maišydami kepkite 2-3 minutes.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – žingsnis Nr. 10
Išvirusius lęšius sudėkite į sietelį ir palikite nusausinti.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 11 žingsnis
Lęšius, lašišą ir špinatus su svogūnais ir česnakais sumalkite mėsmale. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.
Recepto nuotrauka: Koldūnai su lęšiais, špinatais ir rūkyta lašiša (iš speltų miltų) – 12 žingsnis.
Padalykite tešlą į porcijas, kad būtų lengviau dirbti (aš padalinau į 2 porcijas).
Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite ne storesniu nei 5 mm sluoksniu. Iškirpkite apskritimus su perforatoriumi.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (su speltų miltais) – 13 žingsnis.
Ant tešlos apskritimų dėkite 1-2 šaukštus įdaro.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (iš speltų miltų) – 14 etapas.
Suformuokite koldūnus.
Iš nurodyto ingredientų kiekio paruošite 30 koldūnų.
Jei koldūnų nereikia virti dabar, galite juos užšaldyti.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (iš speltų miltų) – 15 etapas
Koldūnams virkite vandenį ir pagardinkite druska (apie 0,75 šaukšto litrui vandens arba pagal skonį). Kai vanduo užvirs, į puodą sudėkite tiek koldūnų, kad jų nebūtų per daug. Užvirus, maišydami virkite 7 minutes, kai vanduo vėl pradės virti.
Recepto nuotrauka: Lęšių, špinatų ir rūkytos lašišos koldūnai (su speltų miltais) – 16 žingsnis
Koldūnai dėl speltų miltų yra tamsios tešlos, tačiau jie tikrai skanūs.
Koldūnus patiekite su grietine arba augaliniu aliejumi, jei norite lieso varianto. Jei norite, galite pabarstyti kedro riešutais, sezamo sėklomis arba įdėti džiovintų pomidorų.
Gero apetito!