Rabarbarai yra labai universali daržovė, tačiau dauguma žmonių juos naudoja saldiems patiekalams. Taigi, kai išeisite į lauką ir ieškosite šviežių rabarbarų, norėsite žinoti, kaip nuskinti geriausius stiebus.
Yra keletas požymių, į kuriuos galite atkreipti dėmesį pirkdami rabarbarus, ir mes jus jais supažindinsime. Atminkite, kad ne visi rabarbarai yra vienodi, ypač kalbant apie spalvą.

Kaip nusipirkti rabarbarų
Pirkdami rabarbarus ieškokite blizgančių, stambių stiebų. Jie neturėtų būti per dideli, nes yra labai pluoštiniai. Prinokę rabarbarai paprastai būna raudoni arba bent jau jų stiebai turi raudoną atspalvį.
Būtinai patikrinkite, ar nėra lapų. Dažniausiai rabarbarai parduodami be lapų, bet jei pamatysite, nepamirškite jų nupjauti namuose. Lapai yra nuodingi (oksalo rūgštis), todėl jų negalima valgyti.
Priklausomai nuo to, ką planuojate daryti su rabarbarais, geriau tinka storas arba plonas stiebas. Storus stiebus (raudonus arba žalius) geriau ilgai virti, kad suminkštėtų. Plonesni stiebai yra minkštesni ir lengviau išverda.
Taip pat skaitykite: Taip pat skaitykite: Geriausi rabarbarų pakaitalai
Kaip nustatyti, ar rabarbarai prinokę
Yra rabarbarai, o yra rabarbarai. Dažniausiai parduodami prinokę rabarbarai, tačiau kartais galima rasti ir nesubrendusių stiebų. Prinokęs rabarbarų stiebas turi būti:
būti maždaug 10 colių ilgio, o gal ir ilgesni
turėti bent jau rausvą atspalvį, jei ne visiškai raudoni
Kiekviena rabarbarų veislė yra šiek tiek kitokia ir renkama skirtingai. Prie jų paaiškinimo dar prieisime, o dabar žinokite, kad derliaus nuėmimo sezonas yra pavasario pabaigoje – vasaros pradžioje.
Kai kurie rabarbarai yra ploni ir šiek tiek trumpi, net ir prinokę. Kai kurios rūšys yra labai ilgos ir storos, todėl lentynose atrodys didžiulės. Tačiau visi jie bus su rausvais dantukais, rausvi arba visiškai raudoni.
Rabarbarų rūšys, į kurias reikia atkreipti dėmesį
Yra keletas rabarbarų rūšių, kurias galite nusipirkti. Svarbu, kuriuos rasite lentynose, nes jei esate įpratę tik prie vienos rūšies rabarbarų, kita rūšis gali jus suklaidinti. Yra dešimtys rūšių, o mes apžvelgsime tik dažniausiai parduodamus.
Vyšninis raudonasis – vidutinio dydžio stiebas, sezono pabaigoje įgaunantis ryškesnę raudoną spalvą. Labai saldūs ir švelnūs.
Kanados raudonieji – labai saldūs, ryškiai raudoni stiebai.
Crimson Red – didžiausi ir storiausi raudoni stiebai. Gero skonio, gal ne patys saldžiausi.
Glaskin’s Perpetual – ilgi, raudoni stiebai. Galima rasti vėlesniu sezono metu, bet taip pat ir sezono pradžioje.
Grandad’s Favorite – ankstyvojo sezono rabarbarai, ant stiebų gana daug raudonos spalvos.
Reed’s Early Superb – gausus derlius, daugiausia raudoni stiebai.
Victoria – nestringantys, dideli ir stambūs stiebai, gero skonio. Viena seniausių komerciškai naudojamų rabarbarų rūšių.
Prince Albert – ankstyvieji, šviesesnės raudonos spalvos. Taip pat sena veislė, kaip ir Victoria bei Grandad’s Favorite.
Nepamirškite, kad yra rabarbarų, auginamų lauke, ir rabarbarų, auginamų šiltnamiuose. Šiltnamyje auginami rabarbarai paprastai būna saldesni, švelnesni, ryškiai raudoni ir brangesni už įprastus rabarbarus.
Ar spalva turi reikšmės?
Taip ir ne. taip, spalva svarbi, nes tai ženklas, kad augalas visiškai subrendo ir jo stiebai baigia gaminti cukrų. Bet taip pat ir ne, nes ne visos veislės yra vienodos.
Kai kurių veislių, pavyzdžiui, Prince Albert arba Grandad’s Favorite, stiebai, net ir visiškai prinokę, turi raudonos ir žalios spalvos atspalvį. Jie nėra patys saldžiausi, tačiau prekybos centrai retai kada nurodo veislės pavadinimą.
Taigi, jei žvelgiate į kelis nevienodai raudonus stiebus, dažnai nežinote, ar tai veislė, ar ankstyvas derlius. Todėl geriausia rabarbarus vis tiek pasaldinti. Ir taip, galite valgyti ir žaliąją stiebo dalį.
Tik būtinai pašalinkite pastebėtą lapinę dalį. Jei tai reiškia, kad reikia pjauti į raudonąją dalį, taip ir padarykite.

Kada yra rabarbarų sezonas ?
Gerai, visa tai žinome, bet kada iš tikrųjų yra rabarbarų sezonas? Nuo pavasario vidurio iki vasaros vidurio, o baigiasi liepos pirmoje pusėje.
Taip yra todėl, kad vasarą stiebai tampa storesni, tačiau pluoštiniai, sumedėję, todėl pradeda prarasti skonį. Rabarbarai jokiu būdu nėra šilumą mėgstantys augalai. Jis mėgsta šaltesnes vietoves. Kai užklumpa dideli karščiai, jam reikia papildyti lapus, kad sukauptų energijos vėjui ir pavasarį galėtų atželti.
Rabarbarų derlius nėra nuimamas pirmuosius dvejus, gal trejus metus. Taip yra todėl, kad augalui reikia įsitvirtinti, be to, jaunų rabarbarų stiebai yra per ploni ir per daug ploni, kad būtų naudingi.
Galbūt pastebėjote, kad kai kurių rabarbarų stiebai pasirodo jau kovo mėnesį. Tai šiltnamio rabarbarų stiebai, kurie nuimami anksčiau nei auginami lauke. Taip pat yra veislių, kurių derlių galima nuimti gana anksti arba vėlai, todėl bendras sezonas trunka nuo pavasario vidurio iki vasaros vidurio.
Požymiai, kad jūsų rabarbarai negeri
Rinkdamiesi rabarbarų stiebus turite būti atsargūs, nes jie gali būti pažeisti. Dažniausiai jie būna sveiki, be to, tai ištvermingas augalas ir stiebas, panašiai kaip salieras.
Lentynose dauguma rabarbarų turi būti tvirti ir statūs. Jei pastebėjote minkštus ar sudžiūvusius stiebus, nepirkite jų. Jei viename gale jie pradeda pelyti, taip pat verta jų vengti.
Trumpai tariant, bet koks spalvos pasikeitimas, keistas kvapas ar pakitusi tekstūra yra blogas ženklas. Geras, sveikas rabarbarų stiebas turi būti blizgantis, purus ir daugiau ar mažiau ryškaus raudono atspalvio.
Kaip laikyti šviežius rabarbarus
Gavę šviežių, vešlių rabarbarų, norėsite juos tinkamai laikyti. Tai malonus vasaros skanėstas, kuriuo galbūt norėsite mėgautis ir šaltuoju metų laiku !
Taigi apžvelkime, kaip rabarbarus laikyti trumpai ir ilgai.
Rabarbarai ant prekystalio
Ant prekystalio – tai vieta, kur dauguma žmonių tikriausiai laikys daržoves ar vaisius, kuriuos tuoj pat sunaudos. Tai reiškia, kad rabarbarai kambario temperatūroje neišsilaikys ilgiau nei porą dienų, kol pradės gesti.
Įsitikinkite, kad virtuvėje nėra per karšta, kitaip rabarbarai suminkštės jau kitą dieną. Galite palikti ant prekystalio taip, kaip yra.
Rabarbarai šaldytuve
Tikrai rekomenduojame rabarbarus laikyti šaldytuve, nesvarbu, ar ketinate juos naudoti iš karto, ar po 5 dienų. Rabarbarus suvyniokite į plastiką arba naudokite plastikinį maišelį.
Taip rabarbarai išliks traškūs iki savaitės, o laikyti juos daržovių šaldytuve tikriausiai patartina.
Šaldyti rabarbarai
Rabarbarus galite užšaldyti, jei jų prireiks po kelių mėnesių ir žinote, kad parduotuvėse jų nerasite. Būtinai nuplaukite ir nuplaukite stiebus, o tada supjaustykite juos mažais gabalėliais. Galite juos užšaldyti vienu sluoksniu, o tada visus sudėti į vieną indą ir laikyti šaldiklyje.
Arba galite užšaldyti juos visus kartu ir dalyti į mažesnius maišelius (pavyzdžiui, po pusę kilogramo). Bet kuriuo atveju šaldyti rabarbarai gali išsilaikyti iki 6 mėnesių, jei bus laikomi nuolat užšaldyti.
Taigi, jei žinote, kad vidury žiemos užsinorėsite rabarbarų pyrago, birželio mėnesį galėsite lengvai užšaldyti keletą rabarbarų. Tik nepamirškite, kad atšildyti rabarbarai bus minkšti ir daug lengviau iškeps.
Konservuoti rabarbarai
Galite konservuoti beveik viską, įskaitant rabarbarus. Rekomenduojame stiebus vėl supjaustyti mažais gabalėliais ir naudoti sterilizuotus stiklainius. Užvirinkite cukraus sirupą (bet kokio saldumo) ir supilkite tiesiai į rabarbarų pripildytus stiklainius.
Viršuje palikite apie centimetrą vietos, bet įsitikinkite, kad rabarbarai yra visiškai panardinti. Uždarykite dangteliu, bet ne per sandariai. Dėl karščio dangtelis užsandarins ir laikysis sandariai.
Vėsiame sandėliuke šie stiklainiai gali išsilaikyti iki 12 mėnesių.
Taip pat skaitykite: Ar pyragą reikia laikyti šaldytuve ?
Rabarbarų uogienė
Tuo pačiu klausimu, kodėl verta sustoti ties konservavimu ? Jei žinote, kad dažnai gaminsite rabarbarų pyragą, kodėl nepagaminus uogienės ir nepalengvinus pyrago gyvenimo ? Rabarbarai neturi tiek daug pektino, kiek vaisiai, todėl būtinai pasiimkite šiek tiek jo į uogienę.

Susmulkintus rabarbarus virkite su cukrumi santykiu 1:1. Jei manote, kad reikia vandens, įpilkite tik truputį vandens. Įberkite pektino ir supilstykite į sterilizuotus stiklainius.
Vėsiame sandėliuke jie gali išsilaikyti iki 24 mėnesių, o šaldytuve – dar ilgiau.
Ir viskas! Jūs žinote, kaip pirkdami išsirinkti geriausius rabarbarus, žinote, kaip juos laikyti, ir žinote blogų rabarbarų požymius. Visada nepamirškite nupjauti lapinių dalių !