Pasigaminkime burnoje tirpstantį pyragą iš paprasčiausių ingredientų. Lengva mielinė tešla įdaryta žuvimi, svogūnais ir šviežiomis žolelėmis ir kepama orkaitėje, kol gražiai apskrunda. Tai geras užkandis savaitės dienomis žuvies mėgėjams arba net šventiniam stalui kaip užkandis.
Produktai Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis
Tešlai:
Sviestas – 200 gr
Vanduo – 250 ml
Miltai – 600 gr (4 250 ml puodeliai)
Sausos greitosios mielės – 10 gr
*
Įdarui:
Menkė (filė) – 600 gr
Svogūnai – 200 gr
Manų kruopos – 30 gr
Sviestas – 20 g
maltų baltųjų pipirų – 0,25 šaukštelio.
Džiovinti česnakai – 0,5 šaukštelio.
Šviežios prieskoninės žolelės (krapai arba petražolės) – 0,5 bandelės
Druska – 1 šaukštelis.
*
Pasirinktinai:
Trynys (pyragui patepti) – 1 vnt.
Vandens (pyragui sutepti) – 1 šaukštelis.
Kmynai (pyragui apibarstyti) – 2 šaukšteliai.
Mielinio pyrago su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis receptas žingsnis po žingsnio
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 1 žingsnis.
Paruoškite reikiamus produktus. Prieš tai atšildykite žuvies filė. Pašalinkite kaulus ir odą, žuvį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 2 žingsnis.
Paruoškite tešlą. Į didelį dubenį įpilkite 250 ml karšto vandens ir jame ištirpinkite 200 g sviesto. Leiskite atvėsti, kol atvės (36-38 laipsnių).
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – 3 žingsnis.
Persijokite miltus (600 g – apie 4/250 ml puodelius). Į miltus suberkite mieles, druską ir išmaišykite.
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – 4 žingsnis.
Miltus ir mieles supilkite į dubenį su skystaisiais ingredientais.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 5 etapas
Užminkykite minkštą, elastingą, nelipnią prie rankų tešlą.
Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje vietoje 1 valandai. Tada išminkykite tešlą ir palikite dar 30-40 minučių.
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – 6 žingsnis
Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais ketvirčiais.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir laiškinių česnakų mielinis pyragas – 7 etapas
Keptuvėje ištirpinkite 20 g sviesto ir 2-3 minutes pakepinkite svogūną, kol taps skaidrus. Leiskite atvėsti.
Recepto gaminimo nuotraukos: Pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – 8 žingsnis
Praėjus kuriam laikui, tešla pakilo. Padalykite tešlą į dvi nevienodas dalis.
Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 190 laipsnių.
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – žingsnis Nr. 9
Didžiąją dalį tešlos iškočiokite į gana ploną stačiakampį – 3-4 mm storio sluoksnį.
Lengvai miltais pabarstytą kepimo skardą (mano 24×35 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi, iškočiotą tešlą uždėkite ant kočėlo ir atsargiai iškočiokite ant skardos. Tešlą pabarstykite manų kruopomis, kad kepdama ji sugertų ir išlaikytų žuvies sultis (kepinyje manų kruopų nesijaučia).
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 10 žingsnis
Ant manų kruopų tešlos tolygiai sudėkite keptus svogūnus.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir laiškinių česnakų mielinis pyragas – 11 žingsnis
Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ant svogūnų. Pabarstykite druska, pipirais ir džiovintais česnakais.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 12 žingsnis
Smulkiai supjaustykite šviežias žoleles ir paskleiskite ant žuvies.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – žingsnis Nr. 13
Antrąją tešlos dalį iškočiokite į stačiakampį, tokio pat storio arba šiek tiek plonesnį už apatinį sluoksnį. Uždenkite juo įdarą.
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – 14 žingsnis
Per visą ruošinio perimetrą užlenkite apatinio tešlos sluoksnio kraštą į viršų ir suformuokite jį kartu su viršutiniu sluoksniu, pavyzdžiui, banguotą kraštą. (Turėjau tešlos likučių ir negalėjau atsispirti išpjauti kelias žuvis tortui papuošti. Man patinka puošti naminius kepinius!).
Kiaušinio trynį išmaišykite su 1 šaukšteliu vandens iki vientisos masės. Pyrago paviršių patepkite kiaušinio tryniu ir pabarstykite kmynais. Keletą kartų subadykite tešlą šakute, kad išsiskirtų garai.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir žolelių mielinis pyragas – 15 žingsnis.
Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol įgaus auksinę spalvą.
Recepto nuotrauka: Mielinis pyragas su žuvimi, svogūnais ir žolelėmis – žingsnis Nr. 16
Žuvies ir svogūnų mielinis pyragas paruoštas. Perkelkite į lėkštę ir leiskite visiškai atvėsti.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir laiškinių česnakų mielinis pyragas – 17 žingsnis
Supjaustykite pyragą porcijomis ir patiekite.
Recepto nuotrauka: Žuvies, svogūnų ir laiškinių česnakų mielinis pyragas – žingsnis Nr. 18
Gero apetito!