Žinau, kad beveik neįmanoma praeiti pro vaisių skyrių prekybos centre ir nepabandyti nusipirkti kumkvatų, kai juos pamatai. Tačiau jei jų nusipirksite per daug, kitas klausimas – kaip turėtumėte laikyti kumkvatus, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži.
Jie atrodo mielai, tarsi vynuogės dydžio apelsinai, ir turguose laikomi lygiai taip pat kaip apelsinai, tačiau kiek ilgai jie gali taip išsilaikyti? Be to, tikriausiai jums įdomu, ar yra geresnis būdas laikyti kumkvatus, nei juos sudėti į dėžutę.
Dėl šios priežasties atlikau keletą tyrimų, kad sužinočiau daugiau apie šiuos egzotinius vaisius ir išsiaiškinčiau, ar jie turi kokių nors ypatumų, apie kuriuos turėtume žinoti prieš juos valgydami ir (arba) laikydami.

Kaip laikyti kumkatus?
Kumkvatus galima laikyti kambario temperatūros dubenyje su vaisiais. Taip jie gali išlikti švieži kelias dienas, bet jei norite, kad švieži išliktų ilgiau, galite kumkvatus sudėti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve iki dviejų savaičių.
Tai tikrai priklauso nuo to, ką su jais planuojate daryti ir kaip greitai ketinate kumkvatus suvalgyti. Jei planuojate juos greitai valgyti, rekomenduoju juos laikyti vaisių dubenyje, nes išimti juos iš šaldytuvo ir laukti, kol jie įgaus kambario temperatūrą, gali būti erzinantis dalykas.
Tačiau jei kumkvatų turite kaip nors per daug, dalį jų turėtumėte įdėti į šaldytuvą, nes bus didesnė tikimybė, kad jie suges, jei bus laikomi dubenyje.
Įsitikinkite, kad prieš laikydami kumkvatus nei vaisių dubenyje, nei šaldytuve jų neplaunate, nes pridėję papildomos drėgmės jie gali greitai sugesti. Kumkvatus turėtumėte plauti tik tada, kai planuojate juos valgyti.
Taip pat skaitykite: Pomelo veislės
Ar galima užšaldyti kumkatus?
Taip, kumkatus galima šaldyti sveikus arba supjaustytus griežinėliais su išimtomis sėklomis. Nepjaustyti kumkvatai šaldiklyje gali išsilaikyti iki dvylikos mėnesių, tačiau yra didelė tikimybė, kad po šešių mėnesių jų kokybė pamažu suprastės.
Supjaustyti kumkvatai išsilaikys tik iki trijų mėnesių, tačiau juos daug patogiau naudoti, jei planuojate daryti puikias kumkvatų sultis.
Šaldymas kumkatais dažniau naudojamas, jei planuojate iš jų gaminti sultis arba sirupą, o ne valgyti kaip vaisių, nes šaldant gali nukentėti jų tekstūra ir skonis.
Taigi, jei planuojate juos valgyti, rekomenduojama valgyti šviežius, o užšaldyti tik tada, jei tai paskutinė galimybė ir niekaip negalite jų suvalgyti per dvi savaites, per kurias jie gali būti laikomi šaldytuve.
Kaip sužinoti, ar kumquat yra blogas
Taigi kumkvatus laikėte tinkamai, tačiau nesate tikri, kiek švieži jie buvo, kai pirkote, ir ar vis dar bus tinkami valgyti.
Štai keletas požymių, kuriuos turėtumėte patikrinti prieš valgydami kumkvatus. Jei kumkvatai šaldyti, prieš tikrindami šiuos požymius turėtumėte juos atšildyti.
-Kvapas. Jei kumkvatai turi rūgštų arba supuvusio produkto kvapą, jų reikia atsikratyti, nes jie yra 100 % blogi. Kumkvatų kvapas turėtų būti dar šiek tiek saldesnis nei apelsinų.
-Skonis. Jei skonis rūgštus, turėtumėte juos nedelsiant išmesti.
-Spalva. Geri kumkvatai bus ryškiai oranžinės spalvos, o blogi – labiau rusvos spalvos. Be to, jei ant kumkato pamatysite keistų rudų dėmių, tai ženklas, kad jie sugedo.
-Tekstūra. Kumkato tekstūra turi būti tvirta ir šviežia, labiau panaši į apelsino. Geriau jį išmesti, jei ant jo yra minkštų dėmių arba jis visiškai suminkštėjęs.
Kaip valgyti kumkatus
Tai pirmas klausimas, kuris ateina į galvą, kai pamatome egzotiškus vaisius. Tai pasakytina ir apie kumkvatus, ypač dėl to, kad jie atrodo kaip nedidelis apelsinas, tačiau juos nulupti gali būti nemalonu.

Kumquat galima valgyti visą, nelupant. Tai pagrindinis kumkato skirtumas nuo daugelio kitų citrusinių vaisių, pavyzdžiui, apelsinų, pomelo, greipfrutų, mandarinų ir kt.
Dėl to, kad kumkvatus galima valgyti jų nelupant, jie yra gana patogūs, tačiau turėtumėte žinoti apie aštrų skonį, kurį suteikia kumkvatų žievelės eteriniai aliejai. Taip, žievelė yra valgoma, tačiau ji gali būti pribloškianti.
Juos taip pat galima nulupti ir valgyti kaip įprastą apelsiną. Tai šiek tiek vargina, nes jie labai maži, tačiau, kitaip nei apelsinus, juos lengviau nulupti, be to, neturite baltosios dalies, kurią turi apelsinai ir kurią išimti gali būti nemalonu.
Ką daryti su kumkatais ?
Dažniausiai kumkvatai valgomi žali, tačiau yra ir kitų gerų panaudojimo būdų, kuriais norėčiau su jumis pasidalyti.
-Kaip sultys. Iš kumkatų galima pasigaminti nepaprastai skanių sulčių, o geriausia, kad jos puikiai dera su daugeliu kitų vaisių, pavyzdžiui, kriaušių, apelsinų, laimų ir kt.
-kepant. Dažnai kepiniams reikia citrinos ar apelsino žievelės dėl puikaus skonio, kurį suteikia jų eteriniai aliejai. Kaip jau minėjau, kumkvatus galima valgyti jų nelupant, todėl kepant jie gali būti puikus apelsinų žievelės pakaitalas.
-Padaže. Iš jų galima pasigaminti puikų padažą, kuris puikiai tinka prie daugelio ruošiamų patiekalų, tačiau man į galvą ateina anties krūtinėlė su kumquat padažu.
Taip pat skaitykite: Geriausias apelsinų marmelado pakaitalas
Išvada
Kumkvatus turėtumėte laikyti vaisių dubenyje ant virtuvės stalviršio, jei norite išgauti geriausią jų skonį. Tai galioja tik tuo atveju, jei juos galėsite suvalgyti per porą ar daugiau dienų.
Jei ne, galite juos laikyti šaldytuve, nepadarydami didelės įtakos kokybei.
Šaldymo galimybė turėtų būti paskutinė naudojama tik tuo atveju, jei ketinate kumkatas naudoti sulčių gamybai, padažui ar kepimui, o ne valgyti kaip vaisius.
Tikiuosi, kad dabar viskas aišku ir žinote, ką daryti su šiais egzotiškais ir įdomiais vaisiais. Taip pat tikiuosi, kad išbandysite ir kitus kumkatų panaudojimo būdus, apie kuriuos kalbėjome.