Nors gali būti akivaizdu, kad citrinos žievelė ir citrinos sultys nėra tas pats, kai kuriuose receptuose jas galima pakeisti viena kita, o kituose receptuose jų niekaip negalima pakeisti.
Taigi nusprendžiau patikrinti visus žmonių pastebėtus skirtumus tarp citrinos žievelės ir citrinos sulčių ir pasidalyti su jumis tuo, ką radau, kartu su savo patirtimi gaminant maistą su abiem.

Citrinos žievelė ir citrinos sultys
Didžiausias skirtumas tarp citrinos žievelės ir citrinos sulčių yra tas, kad citrinos žievelė suteikia malonaus citrinos skonio ir dažnai naudojama receptų viduje, o citrinos sultys suteikia rūgštaus skonio ir perteikia stiprų skonį.
Dažnai pastebėsite, kad citrinos žievelė naudojama kepant, o citrinos sultys – ne.
Jų paskirtis labai skirtinga, tačiau net ir tokiu atveju kai kuriuose receptuose jas galima pakeisti viena kita.
Taip pat skaitykite: Ar citrina yra vaisius, ar daržovė?
Kas yra citrinos žievelė ?
Citrinos žievelė yra geltonoji citrinos žievelės dalis, kurioje yra citrinos eterinio aliejaus. Tai suteikia stiprų citrinos skonį, kuris padės jūsų receptams įgauti kuo artimesnį visiems įsivaizduojamam citrinos skoniui.
Jei norite iškepti citrinų pyragą ar tortą, žievelė yra ta dalis, kurią turėtumėte pasirinkti. Prieš naudodami žievelę būtinai gerai nuplaukite citriną, nes daugelis gamintojų naudoja tam tikrą vašką, kad žievelė geriau išsilaikytų. Tai nėra pavojinga, jei kruopščiai ją nuvalysite ir nusausinsite popieriniu rankšluosčiu.
Kas yra citrinų sultys?
Citrinos sultys – tai citrinos viduje esančios sultys, kurios, kaip žinome, yra rūgštaus ir rūgštaus skonio. Citrinų sultys dažniau naudojamos gėrimuose arba kartu su virtais patiekalais, pavyzdžiui, žuvimi ar kepsniais. Citrinų sultys geriau suteikia pikantišką skonį ir savo rūgštingumu perpjauna kai kuriuos tirštus mėsos skonius.
Dabar, paaiškinęs jums, kas yra citrinų sultys ir kuo skiriasi citrinų sultys nuo žievelės, tikiuosi, kad bus aiškiau, kodėl citrinos skonis pyraguose nėra toks pat kaip citrinos skonis limonade.

Keturi pagrindiniai skirtumai tarp citrinos žievelės ir citrinos sulčių
-Skonis. Citrinų sulčių skonis yra rūgštus ir rūgštus, todėl skonio tikrai nepastebėsite. Tuo tarpu citrinos žievelė yra citrinos skonio, kurio tikitės, tačiau žievelė nėra rūgšti. Būkite atsargūs, kad nenuluptumėte baltosios dalies, nes tokiu atveju citrinos žievelė bus daug kartesnė, nei turėtų būti. Taip pat nepamirškite, kad citrinos žievelėje yra daug citrusinių vaisių aliejaus, dėl kurio vartojant didelį kiekį citrinos žievelės, liežuvis gali parausti arba nudegti.
-Tekstūra. Citrinų sultys yra skystos, todėl jas lengva įmaišyti į gėrimus ar padažus, o jų poveikis pasireiškia iš karto. Citrinos žievelė yra kieta, todėl gaminant maistą ji nesuminkštėja ir nesuyra. Citrinos žievelė taip pat gana greitai išskiria savo aromatą, tačiau kuo daugiau jos sutrinsite ar įmaišysite į ką nors, tuo daugiau aromato ji išskirs. Vienas geriausių būdų greitai išgauti citrinos skonį iš citrinos žievelės – sumaišyti citrinos žievelę su cukrumi ir palikti porą minučių pastovėti.
-Naudojimas. Citrinų sultys naudojamos visur, kur reikia rūgštaus skonio, tačiau jos yra ne tik tai. Kadangi jos turi naudingų maistinių medžiagų ir yra labiausiai žinomas vitaminas C, jos naudojamos įvairioms dietoms.
Mano konkrečiu atveju citrinų sultys mane verčia badauti, nes yra labai rūgščios, todėl jos tinka ne metant svorį, o tada, kai neturiu apetito valgyti. Įdomus faktas: grynų, žalių citrinų sulčių pH yra panašus į skrandžio rūgšties ! Citrinų sulčių pH yra 2-3pH, o skrandžio rūgšties – 1,5-2,5 pH.
Kita vertus, citrinos žievelė naudojama visada, kai recepte reikia citrinos skonio. Ją galima naudoti pyragams ir saldumynams, ja galima pagardinti daugelį mėsos patiekalų ir salotų.
Citrinos žievelės gali būti naudojamos įvairiose odos priežiūros ar higienos priemonėse, nes turi tam tikrą teigiamą poveikį. Tačiau svarbiausia, kad citrinos kvapas, sklindantis iš jos eterinio aliejaus, yra nenugalimas. Tačiau nenaudokite citrinos žievelės (arba sulčių) tiesiai ant odos ! Tai gali sukelti deginimą ir sudirginimą.
-Maistinė vertė Citrinos žievelė turi šiek tiek daugiau maistingųjų medžiagų nei citrinos sultys. Abiejose yra vitamino C, tačiau citrinos žievelėje jo daugiau, be to, šiek tiek vitamino A, kalio ir geležies.
Šalutinis poveikis
Nėra įrodyta, kad citrinos žievelės ar citrinos sulčių naudojimas maisto ruošimui ar gėrimams turėtų šalutinį poveikį.
Kai kalbama apie citrinos žievelę, paprastai daugumai receptų nenaudojamas didelis jos kiekis. Tiesiog įsitikinkite, kad prieš naudodami citriną labai gerai ją nuvalėte, ir viskas turėtų būti visiškai gerai.
Kita vertus, kalbant apie citrinos sultis, kadangi jos yra labai rūgščios ir rūgščios, būčiau šiek tiek atsargesnis, kiek jų sunaudojate. Citrinų sultys pačios savaime nėra pavojingos jūsų sveikatai, tačiau nelemtame derinyje su skrandžio problemomis jos gali sukelti tam tikrų nemalonumų.
Taip pat skaitykite: Pomelo veislės
Išvada
Citrinų sultys ir citrinų žievelės yra kilusios iš to paties vaisiaus – citrinos(gana akivaizdu), tačiau, išskyrus tai, jos neturi tiek daug bendro.
Jų tekstūra ir skonis skiriasi. Dažnai jos turi skirtingą paskirtį, todėl, jei tikrinate receptą internete, įsitikinkite, kad dedate būtent tai, kas nurodyta, ir nepakeiskite citrinos žievelės citrinos sultimis ar atvirkščiai.
Tikiuosi, kad perskaičius šį straipsnį bus aiškiau, kada naudoti citrinos žievelę, o kada – citrinos sultis.