Cezario salotos

Paprastos Cezario salotos su vištiena – tai liaudiška mėgstamo klasikinio patiekalo versija. O liaudiškas negali būti sudėtingas, todėl šiek tiek pakoregavau. Kaip žinote, tradicinės salotos garsėja savo padažu, tačiau jį pagaminti reikia tam tikros nuovokos, todėl mano Cezario salotų recepte česnakinis padažas gaminamas naudojant majonezą. Taip pat siūlau naudoti iš anksto paruoštas virtos ar keptos paukštienos filė, taip sutaupysite laiko. Ir dar viena „laisvė” – vietoj romėniškų salotų naudokite bet kokias lapines salotas, tik nepamirškite, kad susimaišę su padažu švelnūs lapeliai greitai praranda patrauklią išvaizdą, todėl padažą užpilkite tik prieš patiekiant. Šias paprastas Cezario salotos galima patiekti kaip pietus arba lengvą vakarienę – kaip tik norite!

SUDEDAMOSIOS DALYS

Cezario salotos:

virtos didelės vištienos filė – 1 vnt.
balta duona – 200 g
putpelių kiaušiniai – 4 kiaušiniai (arba 2 vištų kiaušiniai)
lapinės salotos – 150 g
vyšniniai pomidorai – 200 g
kietasis sūris – 150 g
Padažui:
česnakas – 1 skiltelė
citrinos sultys – 1 šaukštelis.
garstyčių – 1 šaukštelis.
majonezas – 100-150 g
druskos, pipirų – pagal skonį

 

Cezario salotos gaminimas

1 žingsnis

Paruoškite duoną paprastoms Cezario salotoms su vištiena. Nupjaukite duonos plutą ir supjaustykite trupinius kubeliais. Dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 10-15 minučių pašaukite į 160 °C temperatūros orkaitę. Leiskite jiems išdžiūti ir tapti traškiems. Leiskite atvėsti.

2 žingsnis


Supjaustykite putpelių kiaušinius griežinėliais.
Išvirkite kiaušinius salotoms. Sudėkite juos į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinkite. Putpelių kiaušinius virkite 5 minutes, vištų kiaušinius – 8 minutes. Kiaušinius nusausinkite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti. Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite pusiau (putpelių kiaušiniai) arba ketvirčiais (vištų kiaušiniai).

3 žingsnis


Suplėšykite salotų lapus.
Nuplaukite salotų lapus ir gerai nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Salotas suplėšykite kąsnio dydžio gabalėliais, kad galėtumėte valgyti.

4 žingsnis


Supjaustykite vištienos filė ir vyšninius pomidorus griežinėliais.
Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais. Nuplaukite ir nusausinkite vyšninius pomidorus ir perpjaukite juos per pusę.

5 veiksmas.


Sutarkuokite sūrį.
Pusę sūrio supjaustykite kubeliais, o likusią dalį sutarkuokite smulkia tarka.

6 veiksmas


Paruoškite česnakinį padažą Cezario salotoms
Pasigaminkite paprastą česnakinį padažą Cezario salotoms su vištiena. Į nedidelį dubenėlį sudėkite česnaką per presą. Pagal skonį įpilkite citrinos sulčių, garstyčių, majonezo, druskos ir pipirų. Kruopščiai išmaišykite.

7 veiksmas.


Sumaišykite visus ingredientus.
Pusę salotų lapų sudėkite į lėkštę ir užpilkite šiek tiek padažo. Tada išdėliokite pusę vištienos filė ir pabarstykite puse skrebučių. Ant viršaus vėl užpilkite padažo. Sudėkite likusius salotų lapus, skrebučius, vištienos filė ir kubeliais supjaustytą sūrį.

8 žingsnis


Paruoštos paprastos Cezario salotos su vištiena.
Apšlakstykite likusiu česnakiniu padažu. Papuoškite vyšniniais pomidorais ir putpelių (arba vištų) kiaušiniais. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir iš karto patiekite.

Cezario salotos patarimai

1) Tradiciškai Cezario salotų padažas buvo gaminamas su Vorčesterio padažu, o ne su ančiuviais, kurie dažniausiai naudojami šiandien.

2) Gamindami Cezario salotų padažą galite visiškai kontroliuoti druskos kiekį – visuomet pravartu paragauti padažo, kai dedate Vorčesterio padažo. Naudojant kiaušinio trynį padažas įgauna sodrų, kreminį skonį ir tekstūrą.

3) Kiaušinių virimas, kad jie būtų minkšto vidurio, suteikia salotoms sodraus kreminio skonio.

4) Puikiai išcentruoti kiaušinių tryniai puikiai tinka pateikimui. Norėdami išgauti tokią išvaizdą, pradėkite virti kiaušinius šaltame vandenyje ir nuolat maišydami lėtai užvirinkite. Tai padeda išlaikyti kiaušinių trynius centre.

5) Traškūs prosciutto arba šoninės gabalėliai salotoms suteikia ne tik skonio, bet ir netikėto traškumo.

6) Kad kruopos būtų tobulai traškios, tolygiai patepkite jas sodriu alyvuogių aliejumi, gerai pagardinkite prieskoniais ir kepkite ant grotelių, kol taps traškios.

7) Salotas panardinus į ledinį vandenį, jų lapai sutrūkinėja ir atsigaivina, todėl salotos tampa atšaldytos ir gaiviai traškios. Prieš padažydami būtinai gerai nusausinkite lapus – tai padės padažui prilipti prie lapų.

8) Išoriniai, didesni salotų lapai gali būti šiek tiek kartoko skonio. Šiuos lapus pašalinkite ir išmeskite, naudokite tik vidinius lapus, kurie yra saldūs ir švelnūs.

9) Kad Cezario salotos atrodytų grafiškai ir šiuolaikiškai, supjaustykite lapus ilgais pleištais ir išdėliokite juos didelėje lėkštėje.

10) Ieškokite kokybiško itališko parmezano su etikete „Parmigiano-Reggiano”. Jis brandinamas 24 mėnesius, todėl yra labai aštrus ir aštrus – idealiai tinka pergalingam cezariui.

Duonelė

Duonelė- tai nedidelis žingsnis į sėkmę, kad pavyktų pagaminti geriausias Cezario salotas. Pirmiausia išmaišykite romėniškus kopūstus su padažu, tada sudėkite kruopas ir dar kartą išmaišykite. Įdėkite šiek tiek nuskusto parmezano ir papuošimui, ir pagardinimui – parmezanas yra sūrus, todėl paragaukite ir pakoreguokite prieskonius. Salotas patiekite kuo greičiau po to, kai jas surinksite. Juk traškios (ne sudžiūvusios) romėnų salotos yra vienas iš išskirtinių Cezario salotų požymių.

Parašykite komentarą