10 gražių ir kvapnių moliūgų salotų

Įdomūs variantai su sūriu, riešutais, obuoliais, vištiena, žolelėmis, alyvuogėmis ir kt.

1. Keptų moliūgų salotos su avinžirniais, alyvuogėmis, riešutais ir medaus padažu

Ingredientai

  • 800 g moliūgų;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 arbatiniai šaukšteliai raudonojo vyno acto;
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių;
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus;
  • 1-2 šakelės raudonėlio;
  • 1-2 šakelės krapų;
  • 60 g alyvuogių (puikiai tinka Kalamata alyvuogės);
  • 40 g graikinių riešutų;
  • 160-180 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
  • 40 g fetos;
  • kelios šakelės petražolių.

Gaminimas

Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūną smulkiai sukapokite. Sudėkite daržoves ant kepimo skardos. Įpilkite į jas 3 šaukštus aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Įdėkite kepimo skardą į iki 230 °C įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Moliūgai turi būti minkšti.

Sumaišykite actą, citrinos sultis, medų, smulkintas žoleles, likusį aliejų, druską ir pipirus. Alyvuoges supjaustykite apskritimais, riešutus susmulkinkite ir sudėkite į dubenį. Sudėkite avinžirnius, padažą ir išmaišykite.

Sudėkite atvėsusias daržoves ir sutrupintą fetą ir dar kartą išmaišykite. Prieš patiekdami salotas pabarstykite kapotomis petražolėmis.

2. Kepto moliūgo salotos su špinatais, sūriu ir riešutais

Ingredientai

  • 700-800 g moliūgų;
  • druskos – pagal skonį;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas medaus;
  • ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • sauja įvairių riešutų (pavyzdžiui, graikinių, anakardžių, pekano riešutų);
  • 2 ryšulėliai špinatų (galite pridėti rukolos);
  • 150 g ožkos arba fetos sūrio;
  • 1 valgomasis šaukštas balzaminio acto.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais kubeliais. Juos 15 minučių panardinkite į pasūdytą verdantį vandenį. Moliūgą nusausinkite sietelyje, kad nutekėtų visas skystis.

Perkelkite kubelius į kepimo skardą. Įpilkite pusę aliejaus, medaus, cinamono, druskos ir pipirų. Išmaišykite ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 20 minučių. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Riešutus lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje.

Išdėliokite žalumynus ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus išdėliokite moliūgą, trupintą sūrį ir riešutus. Apšlakstykite likusiu aliejumi ir actu. Jei reikia, salotas pasūdykite.

3. Šviežių moliūgų salotos su spanguolių ir apelsinų padažu ir imbieru

Ingredientai

  • 50 g šviežių arba šaldytų spanguolių;
  • 180 ml apelsinų sulčių;
  • 1 valgomasis šaukštas tarkuoto imbiero;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas medaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
  • 500 g moliūgų.

Gaminimas

Spanguoles sudėkite į nedidelį puodą, supilkite apelsinų sultis ir imbierą. Pastatykite ant vidutinės ugnies ir uždengę, retkarčiais pamaišydami, virkite apie 10 min. Uogos turėtų pradėti sproginėti.

Nuimkite puodą nuo ugnies. Sudėkite sviestą, medų, druską, pipirus ir išmaišykite. Leiskite padažui šiek tiek atvėsti. Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Supilkite ant paruošto mišinio ir gerai išmaišykite.

4. Kepintų moliūgų salotos su vištiena, žolelėmis, parmezanu ir medaus garstyčių padažu

Ingredientai

  • 200 g moliūgų;
  • 7 skiltelės česnako;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1-2 arbatiniai šaukšteliai obuolių sidro acto;
  • 4-5 šaukštai augalinio aliejaus;
  • ½ vištienos krūtinėlės;
  • 1 valgomasis šaukštas garstyčių;
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
  • ½ valgomojo šaukšto medaus;
  • 2 ryšulėliai salotų lapų;
  • sauja žemės riešutų;
  • gabalėlis parmezano.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais gabalėliais. Įdėkite 5-6 smulkintas česnako skilteles, druskos, pipirų, acto ir 1 valgomąjį šaukštą aliejaus. Išmaišykite ir palikite marinuotis folijoje 20-30 min.

Vištieną įtrinkite druska, pipirais, likusiu smulkintu česnaku ir 1-2 šaukštais aliejaus. Palikite marinuotis folijoje 20-30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Moliūgą kepkite apie 20 minučių, o vištieną – 40 minučių. Jie turi būti minkšti ir lengvai praduriami šakute ar peiliu. Produktus galima atvėsinti arba palikti šiltus.

Sumaišykite garstyčias, citrinos sultis, likusį aliejų, medų, druską ir pipirus. Salotų lapus apšlakstykite padažu, išmaišykite ir išdėliokite ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus uždėkite vištieną, moliūgą, žemės riešutus ir plonus parmezano griežinėlius.

5. Šviežių moliūgų salotos su raudonaisiais kopūstais, obuoliais ir granatais

Ingredientai

  • 250 g raudonųjų kopūstų;
  • 200 g moliūgų;
  • 2 obuoliai;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių;
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • sauja granatų sėklų .

Gaminimas

Smulkiai supjaustykite kopūstus. Moliūgą sutarkuokite smulkia tarka, o obuolius – stambia tarka. Sudėkite ingredientus į dubenį.

Sumaišykite aliejų, citrinos sultis, medų, druską ir pipirus. Užpilkite padažą ant vaisių ir daržovių ir išmaišykite. Pabarstykite salotas granatų sėklomis.

6. Keptos moliūgų salotos su žalumynais ir sūrio-česnako rutuliukais

Ingredientai

  • 200 g moliūgo;
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 150 g fetos arba sūrio;
  • kelios šakelės krapų;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • 2 šaukštai grūdėtų garstyčių;
  • ½ valgomojo šaukšto medaus;
  • 1 ryšulėlis salotų lapų.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais kubeliais. Sudėkite į formą, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Uždenkite folija ir 15-20 min. pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.

Sutarkuokite fetą arba sūrį. Į sūrį suberkite smulkintus krapus, smulkiai tarkuotą česnaką ir išmaišykite. Jei reikia, galima įberti druskos. Sūrio mišinį sudėkite į konditerinį maišelį ir 20 minučių palaikykite šaldytuve.

Likusį aliejų sumaišykite su garstyčiomis ir medumi. Salotų lapus išdėliokite lėkštėje ir apšlakstykite padažu. Ant viršaus užtepkite atvėsusio arba šilto moliūgo. Sudėkite sūrio rutuliukus, šiek tiek išspausdami iš konditerinio maišelio.

7. Korėjietiškos moliūgų salotos

Ingredientai

  • 500 g moliūgų;
  • druskos – pagal skonį;
  • 2-3 skiltelės česnako;
  • ½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros;
  • ⅓ arbatinio šaukštelio aštrių raudonųjų pipirų;
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus;
  • 1 valgomasis šaukštas sojų padažo;
  • 1 valgomasis šaukštas acto 6 %;
  • 1 svogūnas;
  • 2 valgomieji šaukštai augalinio aliejaus;
  • kelios šakelės petražolių;
  • 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų.

Gaminimas

Moliūgą sutarkuokite korėjietiška morkų tarka. Pabarstykite druska ir sumaišykite rankomis, lengvai paspausdami – taip moliūgas taps sultingesnis. Į moliūgą suberkite kalendrą, smulkiai supjaustytą česnaką, raudonąją papriką, medų, sojų padažą ir actą.

Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į keptuvę su aliejumi. Pašaukite ant vidutinės ugnies ir maišydami kepkite, kol taps šviesiai auksinės spalvos.

Perkelkite svogūnus kartu su aliejumi į moliūgą. Suberkite smulkintas petražoles ir gerai išmaišykite su salotomis. Jei reikia, pasūdykite. Uždenkite salotinę ir bent 15 minučių palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami pabarstykite sezamo sėklomis.

8. Keptų moliūgų salotos su rukola, pomidorais ir pestu

Ingredientai

  • 500 g moliūgų;
  • 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 50 g + 1 valgomasis šaukštas kedro riešutų;
  • ½-1 česnako skiltelė;
  • ½ puokštės bazilikų;
  • 1 valgomasis šaukštas tarkuoto parmezano;
  • 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių;
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 2 ryšulėliai rukolos;
  • 40 g fetos;
  • druska nebūtina.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais kubeliais. Išdėliokite juos ant kepimo skardos ir apšlakstykite 1-2 šaukštais aliejaus. Kepkite 180 °C temperatūroje 20-30 minučių, kol suminkštės. Įpusėjus kepimui apverskite kubelius.

Pesto gamybai sumaišykite 1 šaukštą riešutų, česnaką, baziliką, parmezaną ir citrinos sultis blenderiu. Toliau plakant palaipsniui įpilkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus.

Vyšnias perpjaukite per pusę, svogūną susmulkinkite. Sumaišykite su riešutais, rukola ir atvėsusiu moliūgu. Įdėkite pesto, trupintos fetos ir, jei reikia, druskos. Išmaišykite salotas.

9. Šviežių moliūgų salotos su kopūstais, morkomis, paprikomis ir obuoliais

Ingredientai

  • 100 g kopūstų;
  • 1 paprikos;
  • 1 morka;
  • 160 g moliūgo;
  • 1 obuolys;
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
  • ⅓ arbatinio šaukštelio maltos kalendros;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • kelios šakelės petražolių.

Gaminimas

Smulkiai supjaustykite kopūstus. Pipirus supjaustykite juostelėmis. Morkas ir moliūgą korėjietiškoms morkoms sutarkuokite. Obuolį supjaustykite plonomis lazdelėmis ir užpilkite citrinos sultimis.

Visus paruoštus ingredientus sudėkite į vieną dubenį. Suberkite kalendras, druską, pipirus, aliejų ir petražoles ir sumeskite į salotas.

10. Keptų moliūgų salotos su kvinoja, spanguolėmis ir medaus garstyčių padažu

Ingredientai

  • 400 g moliūgų;
  • 120 ml + 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1 stiklinė kvinojos;
  • 2 stiklinės vandens;
  • ½-1 raudonasis svogūnas;
  • 3 valgomieji šaukštai moliūgų sėklų;
  • 50 g džiovintų spanguolių;
  • 60 ml balzaminio acto;
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus;
  • 1 arbatinis šaukštelis garstyčių;
  • 1 skiltelė česnako.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais gabalėliais ir sudėkite ant kepimo skardos. Apšlakstykite 1 valgomuoju šaukštu aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais ir išmaišykite. Kepkite 200 °C temperatūroje 20-25 min. Sudėkite kvinoją į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės.

Smulkiai supjaustykite svogūną. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite sėklas. Į dubenį sudėkite kvinoją, moliūgą, svogūną, sėklas ir spanguoles. Sumaišykite likusį aliejų, actą, medų, garstyčias, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Gautu mišiniu pagardinkite salotas ir porą valandų palaikykite šaldytuve.

Parašykite komentarą