Karčios apelsinų sultys – kiekvieno ryto prakeiksmas ir tikrai ne tai, ko laukiate, kai susėdate skaniai papusryčiauti. Kodėl apelsinų sultys yra karčios? Ar galima ką nors padaryti? Ar svarbu, ar jos šviežios, ar iš dėžutės? Ar svarbu, kokius apelsinus naudojate? Ir kodėl po to, kai išsivalote dantis, jos tokios nepakenčiamai karčios? Sužinokime.
Kodėl apelsinų sultys yra karčios ?
Šviežiai išspaustos apelsinų sultys gali tapti karčios maždaug per 30 minučių, jei jos pagamintos iš bambukinių apelsinų, kurie dažniausiai parduodami maisto prekių parduotuvėse. Juose yra daugiau limonino – citrusiniuose vaisiuose paplitusio kartaus junginio, kuris suaktyvėja veikiamas deguonies. Pasterizuotų apelsinų sulčių (kartoninėse dėžutėse) skonis šiek tiek kartokas, nes jos kaitinamos, o tai sunaikina didelę dalį skonio. Tada į sultis vėl pridedama aromato.
Tai labai daug, todėl pradėkime nuo limonino, kas jis yra, kodėl jo yra jūsų apelsinuose ir ar galite ką nors padaryti.
Dėl limonino citrusiniai vaisiai tampa kartūs
Limoninas yra kartusis junginys, kurio pagrindinis vaidmuo nėra labai gerai suprastas. Jis vis dar įtrauktas į fitocheminių medžiagų sąrašą, o tai moksliškai reiškia „ne 100 % nežinoma, ką jis daro”. Limonino nesunkiai randama kelių rūšių augaluose, tačiau didžiausi jo kiekiai aptinkami citrusiniuose vaisiuose. Greipfrutai limoniną kaupia plonoje odelėje ir kauliukuose, todėl jie tokie kartūs. Pašalinus žievelę ir odelę labai pagerėja skonis. Tas pats pasakytina ir apie pomelo bei kruvinuosius apelsinus.
Dažniausiai limoniną rasite sėklose, kauliukuose ir odelėje. O bambukiniuose apelsinuose limonino yra daugiausia iš visų komercinių apelsinų. Jei apelsinų sultis gaminate namuose, dar turite laiko pasigaminti ir išgerti apelsinų sulčių per 30 minučių.
Jei tai komerciniu būdu pagamintos apelsinų sultys, jos praėjo ilgą spaudimo, filtravimo, kaitinimo, dehidratavimo, rehidratavimo, pridėjimo skonio ir t. t. procesą. Dėl to atsirandantis kartumas, pridėjus limonino kartumą, nesukuria puikaus skonio apelsinų sulčių, be didelio kiekio cukraus.
Iš kai kurių apelsinų susidaro karčios sultys, iš kai kurių – ne
Šiek tiek pakalbėkime apie apelsinus. Labai svarbu, kokius apelsinus naudosite apelsinų sultims, nes ne visi apelsinai yra vienodi. Kai kurie skirti valgyti, pavyzdžiui, bambukiniai apelsinai, o kai kurie skirti sultims spausti, pavyzdžiui, Valensijos apelsinai. Vieni turi sėklų, kiti – ne. Kai kurie yra geresnio skonio, kai kurie tiesiog didesni.
Jei perkate apelsinus iš vietinės maisto prekių parduotuvės ar ūkininkų turgaus, greičiausiai perkate bambukinius apelsinus. Jie taip vadinami todėl, kad vienas jų galas yra tarsi atviras, panašus į žmogaus bambagyslę. Taip jie atrodo todėl, kad tame gale iš tikrųjų auga dar vienas mažas apelsinas.
Apelsinai yra patys kalčiausi, kai kalbama apie sulčių kartumą. Jie yra be sėklų ir saldūs, o jų sultys yra puikios, jei vartojamos iš karto po išspaudimo (mažiau nei 30 minučių). Jei esate namuose ir gaminate patys, galbūt turėsite pakankamai laiko. O jei perkate šviežiai spaustą OL, kuris yra šviežiai spaustas tiesiai prieš jus, laiko dar turite. Visa kita – tik spėliojimas.
Dėl šios priežasties apelsinus geriausia vartoti iš rankų, nes limoninas nespėja sureaguoti su deguonimi. Kad susiformuotų kartumas, reikia maždaug pusvalandžio nepertraukiamo deguonies poveikio, o valgant apelsinus jis nespėja sureaguoti.
Taigi, kokius apelsinus saugiau vartoti sultims ?
Valensijos apelsinai. Šie yra putlesni ir daug sultingesni, jų galas nėra panašus į bambutę, be to, juose gali būti arba nebūti žalių dėmelių. Jei bambukiniai apelsinai paplitę šaltuoju metų laiku, tai Valensijos apelsinai paplitę šiltuoju metų laiku.
O jei stengiatės išvengti kartumo savo OL, laikykitės atokiau nuo greipfrutų ir kruvinųjų apelsinų, nes jie taip pat kartūs. Nebent skirsite laiko plonai baltai odelei nulupti (tai užima labai daug laiko).
Ar galite padaryti apelsinų sultis mažiau karčias?
Vienintelis būdas sumažinti apelsinų sulčių kartumą – užmaskuoti jas cukrumi, tačiau tai yra asmeninis sprendimas. Tai nepanaikina kartumo, tik užmaskuoja jį po saldumo sluoksniu.
Taigi, jei turite šviežių bambukinių apelsinų sulčių, galite išvengti kartumo, suvalgydami jas per 30 minučių nuo išspaudimo, arba galite jas pasaldinti. Be to, nieko kito saugaus namuose padaryti negalite.
Šviežios ir pasterizuotos apelsinų sultys
Kaip pastebėjote, pasterizuotos ir šviežios apelsinų sultys labai skiriasi, ir mes paaiškinsime, kodėl. Pirmiausia turime aptarti, kas yra pasterizavimas ir kodėl apelsinų sultys apskritai yra pasterizuojamos.
Pasterizavimas – tai procesas, kai maisto produktas (dažniausiai skystis) įkaitinamas iki beveik virimo temperatūros ir kelias sekundes palaikomas tokioje temperatūroje. Tai daroma siekiant sustabdyti bakterijų ir grybelių sporų, kurios galiausiai sugadins produktą, žūtį, o kai kuriuose maisto produktuose arba deaktyvuoja kai kuriuos fermentus, kurie yra atsakingi už produkto skilimą (fermentaciją).
Taigi, iš esmės pasterizacija atliekama siekiant sterilizuoti ir ilgiau išlaikyti maisto produktą tinkamu vartoti. Visa tai prarandama, jei maisto produktas nelaikomas sandariai uždarytuose steriliuose induose, todėl dėžutėje jis gali išsilaikyti kelis mėnesius, bet jį atidarius – maždaug savaitę.
Pasterizavimo problema yra ta, kad šiek tiek pasikeičia skonis, o apelsinų sulčių skonis yra labai svarbus. Todėl pasterizuotos apelsinų sultys vėliau dar kartą aromatizuojamos, todėl kartais jų skonis gali būti šiek tiek kartus.
Šviežios apelsinų sultys yra šviežios ir žinote, kas jose yra, jei jas gaminate arba stebite, kaip kas nors jas gamina. Tačiau jos ilgai neišsilaiko. Šviežiai pagamintos apelsinų sultys, kurios iš karto išpilstomos į butelius, iš viso gali išsilaikyti apie 7 dienas, kol pradės fermentuotis. Rekomenduoju nuolat laikyti jas šaldytuve ir niekada negerti tiesiai iš butelio (pernešite bakterijas).
Taip pat skaitykite: Pusryčiai: Kontinentiniai ir amerikietiški bei angliški pusryčiai
Taigi, ar galite pasigaminti apelsinų sulčių išvakarėse ?
Taip, apelsinų sultis galite pasigaminti išvakarėse, laikyti jas keliuose mažesniuose buteliuose ir visus juos laikyti šaldytuve. Jos turėtų išsilaikyti iki 1 savaitės, jei buteliai bus sandariai uždaryti ir negersite iš visų iš karto. Negalime garantuoti, kad sultys nesukietės, jei naudojate bambukinius apelsinus, nes juose vis tiek yra oro poveikis. Galbūt geriau naudoti kitos rūšies apelsinus.
Kodėl po dantų valymo apelsinų sultys būna karčios ?
Apelsinų sultys po dantų valymo gali būti kartaus skonio dėl dantų pastos. Joje yra SLS (natrio laureto sulfato), kuris skirtas padėti putoti ir paskirstyti dantų pastą po burną. Dėl SLS gali būti keistas bet ko skonis, net rytinės kavos ar pusryčių. Iškart po dantų valymo nepajusite nieko saldaus skonio.
Laimei, šis poveikis praeina, jums reikia daugiau seilių, kad išplautumėte SLS. Šis poveikis vis tiek praeina savaime maždaug per valandą, bet galite jį pagreitinti kramtydami kramtomąją gumą be mentolio ir cukraus, ką nors valgydami arba tiesiog drąsiai kęsdami pradinį OL skonį po dantų valymo.
Kita galimybė – naudoti dantų pastą be SLS. Ji neputoja, bet atliks savo darbą, jei tik pasirūpinsite, kad būtų išvalyti visi dantys.
Taigi, trumpai tariant, apelsinų sultys sugedo ne dėl to, kad sugedo. Tiesiog SLS maskuoja saldumą ir rodo tik kartumą. Žinau, kad tai nėra smagu, bet iš tikrųjų tai tik laikina.