Vyšnių Vynas Receptas

Vyno ir vyšnių padažas

Siūlau pasigaminti gardų, saldžiarūgštį, nepaprastai aromatingą vyno ir vyšnių padažą. Jį galima patiekti kaip priedą prie keptos ar ant grotelių keptos mėsos (aš šį padažą patiekiau su kiauliena). Siūlau ir jums išbandyti šį aštrų, labai skanų vyšnių padažą!

Sudedamosios dalys

Vyno ir vyšnių padažui pagaminti reikės:

  • 1 puodelis šviežių vyšnių be kauliukų;
  • 50 ml baltojo vyno;
  • 1/2 svogūno (geriausiai tinka raudonasis svogūnas);
  • 2 šaukšteliai cukraus (naudojau rudąjį cukrų);
  • druskos, prieskonių (naudojau maltų juodųjų pipirų, gvazdikėlių, muskato riešuto, maltos kalendros) – pagal skonį;
  • alyvuogių aliejaus (arba kito augalinio aliejaus) ir sviesto svogūnams kepti.

Vyšnių Vynas Receptas Maisto gaminimo procedūra

  1. Vyšnias be kauliukų susmulkinkite trintuvu iki tyrės.
  2. Pusę svogūno nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Sunkiame puode (arba keptuvėje) įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, nuolat maišydami kepkite svogūną ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
  4. Supilkite vyną į puodą su minkštais svogūnais ir užvirinkite. Tada suberkite cukrų, druską, prieskonius ir virkite vyno ir vyšnių padažą ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol sutirštės (15-20 min.). Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  5. Paruoštas rūgščiai saldus, aromatingas, gardus vyno ir vyšnių padažas. Tai bus puikus priedas prie mėsos.
  6. Gero apetito, pradžiuginkite savo artimuosius!

Namų gamybos vyšnių vynas

Vyšnios dažnai naudojamos mėgėjiškoje vyndarystėje, ir gana sėkmingai, nes jos plačiai paplitusios. Parodysiu, kaip pasigaminti vyšnių vyną namuose naudojant tinkamą techniką. Receptas labai paprastas, o gautas gėrimas džiugins jus puikiu skoniu visus metus. Ruošiant nereikia retų ingredientų, jei tik yra pakankamas kiekis vaisių.

Geriausiai tinka tamsios vyšnios, bet jei jų nėra, galite naudoti bet kokias prinokusias vyšnias. Pirmiausia kruopščiai nuskinkite uogas ir pašalinkite visas sugedusias, supuvusias ar supelijusias. Net viena bloga uoga gali sugadinti visą vyną. Talpyklas reikia nuplauti verdančiu vandeniu ir nušluostyti sausa, švaria šluoste.

Vyšnių kauliukuose yra daug taninų, todėl receptui reikia tik minkštimo ir sulčių. Tačiau mėgstantys šiek tiek rūgštoką skonį gali sutrinti keletą kauliukų ir antruoju etapu įpilti jų į tyrę (vyšnių sultis prieš fermentaciją).

Sudedamosios dalys:

  • prinokusių vyšnių – 3 kg;
  • vandens – 4 litrai;
  • cukraus – 1,5 kg.

Vyšnių vyno receptas

  1. Vyšnias nulupkite ir pašalinkite kotelius. Išspauskite kauliukus, stengdamiesi neišspausti sulčių, nes jos lieka tame pačiame inde kaip ir minkštimas.
  2. Vandenį pašildykite iki 25-29 °C temperatūros (ne aukštesnės, kad mielės nežūtų) ir supilkite ant apdorotų vyšnių. Įberkite 500 g cukraus. Gerai išmaišykite. Užklijuokite indo kaklelį marle (kad neskraidytų musės) ir 3-4 dienoms pastatykite misą į tamsią, šiltą vietą (18-27 °C). Po paros (dažnai greičiau) turėtumėte pastebėti fermentacijos požymius: putojimą, putas ir rūgštų kvapą. Tai reiškia, kad viskas vyksta gerai. 2-3 kartus per dieną maišykite misą švaria medine lazdele arba ranka, paskandindami sultyse į paviršių išplaukusias minkštimą – žievelės ir minkštimo dalelių „kepurėlę”.
  3. Sultis perkoškite per marlę arba smulkų sietelį, kad išfiltruotumėte likusias vyšnias. Gerai išspauskite pyragą, jo nebereikia.
  4. Į būsimą vyšnių vyną įberkite 0,5 kg cukraus. Maišykite, kol ištirps.
  5. Supilkite sultis į fermentacijos talpyklą. Pripildykite ne daugiau kaip 75 % tūrio, kad liktų vietos putoms, anglies dioksidui ir naujam cukrui. Uždėkite vandens sandariklį arba pirštinę su skylute piršte (pradurkite ją adata). Palikite tamsioje, šiltoje patalpoje (18-25 °C). Po 4-5 dienų įpilkite kitą dalį cukraus (250 g): nuimkite vandens plombą, supilkite į kitą indą 150-200 ml sulčių, atskieskite cukrų, gautą sirupą supilkite atgal ir vėl uždarykite vandens plombą. Dar po 5 dienų įberkite likusį cukrų (250 g), kaip aprašyta. Priklausomai nuo temperatūros ir mielių aktyvumo, naminio vyšnių vyno fermentacija trunka 25-60 dienų.
  6. Baigę fermentaciją (gėrimas tapo lengvesnis, kvapų gaudyklė kelias dienas neburbuliuoja arba pirštinė išsiskleidė, dugne yra nuosėdų), išpilkite vyną iš vyšnių per vamzdelį, neliesdami nuosėdų. Skonis. Jei reikia, pasaldinkite cukrumi arba pastiprinkite degtine (spiritu) 2-15 % tūrio. Pridėjus kietojo alkoholio, lengviau laikyti, tačiau pasikeičia aromatas ir skonis tampa aštresnis. Pripildykite talpyklą vyno, geriausia iki kaklelio, kad į ją nepatektų deguonies. Sandariai uždarykite.
  7. Nuneškite jį į tamsią patalpą 6-16 °C temperatūroje ir palikite 6-12 mėnesių bręsti, nes tai labai pagerins jo skonį.

Susikaupus nuosėdoms (2-4 cm), iš pradžių kartą per 15-20 dienų, paskui rečiau filtruokite vyną, pilstydami jį per vamzdelį. Paruoštą vyną galima išpilstyti į butelius ir sandariai užkimšti kamščiu.

Rezultatas – vyšnių vynas, kurio stiprumas 11-13 %. Šaldytuve arba rūsyje jis galioja 5-6 metus.

 

Parašykite komentarą