salieras receptai

Paprasta salierų sriuba

Gydomoji salierų sriuba – paguodžianti, nebrangi ir aromatinga, kurią galima pagaminti per 35 minutes. Sveika, skanu ir veganiška!

SUDEDAMOSIOS DALYS

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus arba sviesto
  • 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • 4 riebios česnako skiltelės, stambiai supjaustytos
  • 6 puodeliai salierų, supjaustytų plonais griežinėliais (apie 1 1/4-1 1/2 kg) 1 itin didelė galva, dalį lapų palikite papuošimui
  • 2 puodeliai bulvių, supjaustytų 1/2 colio storio griežinėliais ( apie 3/4 lb – 1 itin didelė rusva bulvė, nulupta, arba naudokite kelias neluptas „yukons” bulves.
  • 4 puodeliai daržovių arba vištienos sultinio (arba 4 puodeliai vandens + 1 valgomasis šaukštas „Better than Bouillon” daržovių pagrindo)
  • 1 puodelis vandens
  • 1 lauro lapas (nebūtina, pašalinkite prieš maišydami)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
  • 1/8 – 1/4 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų, pradėkite atsargiai, pagal skonį pridėkite daugiau arba visai nedėkite.

Pridėti:

  • 1/4 puodelio šviežių krapų (tinka maži stiebeliai)
  • 1/2 puodelio šviežių petražolių (gali būti su mažais stiebais)
  • Įmaišykite: Įmaišykite: 1/2 puodelio (arba daugiau) grietinės, lieso jogurto, veganiškos grietinės, riebios grietinėlės arba anakardžių grietinėlės. (žr. pastabas)
  • Papuošti: (neprivaloma, bet labai skanu!)

INSTRUKCIJOS

Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnus, retkarčiais pamaišydami, kad svogūnai apskrustų, apie 5 min.

Sudėkite česnaką ir maišykite 1-2 minutes, kol jis taps kvapnus.

Sudėkite salierus, bulves, sultinį, vandenį, lauro lapą, druską, pipirus ir kajeno pipirus. Skystis turėtų vos apsemti daržoves ( jei ne, įpilkite dar šiek tiek vandens). Uždenkite, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir švelniai virkite, kol bulvės suminkštės, apie 10 minučių.

Išjunkite ugnį, išimkite lauro lapą, sudėkite šviežias žoleles ir jas tiesiog nuvarvinkite (nevirkite žolelių, nes prarasite ryškią spalvą!).

Naudodami panardinamąjį maišytuvą sumaišykite iki labai šilkinės vientisos masės – ARBA, jei naudojate įprastą maišytuvą, prieš maišydami mažesnėmis porcijomis leiskite atvėsti. ( Jei maišote šiltą sriubą, pripildykite maišytuvą ne daugiau kaip iki pusės, sandariai uždenkite dangčiu ir virtuviniu rankšluosčiu, tvirtai jį laikydami, kai įjungsite variklį (žemiausiu lygiu, palaipsniui didindami), kad išvengtumėte maišytuvo „sprogimo”).

Maišykite gerai, visą minutę, kol žolelės visiškai susimaišys, kad sriuba taptų ryškios spalvos. Jei norite papildomos „žalios” spalvos, įdėkite saują žalių mažų špinatų arba daugiau šviežių petražolių.

Sudėkite atgal į tą patį puodą ant silpnos ugnies. Įmaišykite pasirinktą grietinę arba bet kurį kitą variantą. Švelniai pašildykite, atsargiai, kad neperkaitintumėte, nes kitaip galite prarasti gražią gyvybingą spalvą.

Norėdami pagaminti traškius salierų lapus, nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelį kiekį alyvuogių aliejaus. Palaukite, kol aliejus įkais. Kepkite po „bandomąjį” saliero lapą 10-20 sekundžių iš kiekvienos pusės. Padėkite ant popierinio rankšluosčio. Jei lapai traškūs, tęskite toliau. Dėkite po kelis, neperkraudami.  Jei jie nėra traškūs, kepkite šiek tiek ilgiau. Viename dubenėlyje norite maždaug 3-5 lapelių. Tame pačiame aliejuje galite pakepinti juodgrūdės sėklas, kol pradėsite girdėti spragsėjimą. Išjunkite kaitinimą.  Išdėliokite traškius salierų lapus pusmėnulio forma. Į tą pačią formą dėkite šaukštą nigelos sėklų kartu su trupučiu aliejaus. Jei norite, pabarstykite kanapių sėklomis.

PASTABOS

  1. Jei naudojate anakardžių grietinėlę, sriubą pagyvinsite į ją įlašinę truputį citrinos sulčių. Grietinė ir jogurtas pasižymi natūraliu aštrumu, todėl jos gali neprireikti.
  2. Greitas būdas pasigaminti šią veganišką versiją (su anakardžių grietinėle) – ½ puodelio anakardžių riešutų įmeskite į verdantį puodą pradžioje kartu su salierais ir bulvėmis, kad jie suminkštėtų. Tada viską sumaišykite!
  3. Jei salierą supjaustysite plonais griežinėliais, išvengsite pluoštų tekstūros.
  4. Jei šaldote, geriausia užšaldyti be grietinės, nes ji gali pasidaryti granuliuota, o vėliau, kai pašildysite, jos įpilkite.

Parašykite komentarą