Žuvies konservai
Jei jūsų vyras – šeimos maitintojas, uždarbiautojas, žvejys – kartais atneša solidžią žuvies smulkmę, o katė nebesugeba suvalgyti viso šio turto, turite kaip nors šią smulkmę paruošti. Tik ką su ja daryti? Jei ją kepsi, keptuvėje jos nesimatys, jei virsi žuvies sriubą, tai visi kaulai… Bet tikrai neišmeskite laimikio! Iš žuvies smulkmenų, ir ne tik iš jos, galite pasigaminti prašmatnų užkandį, kuris tiesiog skris nuo stalo. Tai naminiai žuvies konservai, kurie kažkodėl visada lyginami su pirktiniais parduotuvėje. Net receptų pavadinimai visada skamba maždaug taip: „Šprotai beveik kaip pirktiniai”, „Šprotai pomidoruose, kaip iš parduotuvės” ir pan. Kodėl „kaip iš parduotuvės”? Juk tai daug skaniau! Žuvies konservai nepakeičiami norint pamaitinti studentą vaiką ar mylimą vyrą, dirbantį pamainomis, naminiais skanėstais.
O dabar – receptai! Visi naminiai žuvies konservai ruošiami aliejuje, pomidoruose, savo sultyse arba marinate. Čia pateiksime įdomiausius receptus, o jūs išsirinkite.
Šprotai Nr. 1
Ingredientai:
- 1 kg nedidelės žuvies,
- 200 g svogūnų,
- 100 g augalinio aliejaus,
- 150 g sauso vyno arba vandens,
- 50 ml 9 proc. acto,
- druskos, prieskonių – pagal skonį.
Gaminimas:
Žuvys: mažos žuvys – ešeriai, ešeriai, karšiai, menkutės, ešeriai, ešeriai ir kt. – pašalinkite žvynus, išimkite vidų, nupjaukite galvas, pelekus, uodegas ir nuplaukite skerdenas. Į keptuvės dugną įdėkite sluoksnį svogūnų, supjaustytų žiedais, tada eilę žuvų skerdenų, įberkite druskos. Tada vėl sluoksnis svogūnų, žuvų ir taip pripildykite keptuvę ne daugiau kaip 2/3 tūrio. Suberkite prieskoninius žirnelius, lauro lapą, augalinį aliejų, actą ir vyną (arba vandenį). Pastatykite ant viryklės ir ant silpnos ugnies po sandariai uždengtu dangčiu troškinkite 3-5 valandas. Jei turite slėginę viryklę, procesas gerokai sutrumpėja – pakanka 1-1,5 valandos. Paruoštoje žuvyje kaulai tampa tokie minkšti, kad jų nereikia atskirti nuo minkštimo. Paruoštus šprotus paskirstykite sterilizuotuose stiklainiuose ir suvyniokite.
Šprotai Nr. 2
Ingredientai:
- 2 kg šprotų arba menkių,
- 200 g augalinio aliejaus,
- 1 valgomasis šaukštas druskos (be viršaus),
- 1 krūva stiprios arbatos lapelių,
- pipirų grūdelių.
Paruošimas:
Paruoštą žuvį sudėkite į nerūdijančio plieno keptuvę, pabarstykite druska, supilkite arbatos lapelius, įpilkite augalinio aliejaus ir pipirų. Troškinkite ant silpnos ugnies 2,5-3 val. po dangčiu. Tada nuimkite dangtį ir troškinkite dar 25-30 minučių, kad išgaruotų skysčio perteklius. Sudėkite žuvį į pusės litro sterilizuotus stiklainius, įdėkite į karštą vandenį iki pečių ir sterilizuokite 10-15 minučių. Suvyniokite.
Konservuotos upinės žuvys aliejuje №1
Sudedamosios dalys:
- 1-1.5 kg upinės žuvies,
- 3-4 juodųjų pipirų grūdeliai,
- 100 g augalinio aliejaus,
- 800 ml vandens,
- svogūnas, druska – pagal skonį.
Paruošimas:
Išvalykite ir išdarinėkite žuvis, dideles supjaustykite gabaliukais, mažas galite palikti sveikas skerdenas. Druska. Ant slėginės viryklės grotelių sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Įdėkite pipirų grūdelių, lauro lapą, ant viršaus išdėliokite žuvies gabalėlius ir apibarstykite svogūnais. Supilkite augalinį aliejų ir vandenį, uždarykite slėginę viryklę ir pastatykite ant didelės ugnies. Kai tik iš vožtuvo išeis garai, sumažinkite kaitrą iki minimumo. Nuo šiol žuvį virkite 1,5 valandos. Paruoštą žuvį sudėkite į sterilizuotus pusės litro talpos stiklainius, užsukite dangteliais ir 5-8 min. sterilizuokite verdančiame vandenyje. Suvyniokite.
Konservuoti upinę žuvį aliejuje Nr. 2
Sudedamosios dalys:
- 1 kg žuvies,
- 700 g morkų,
- 700 g svogūnų,
- augalinis aliejus,
- druskos, pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Paruoškite upinę žuvį taip pat, kaip ir ankstesniame recepte. Pasūdykite, sudėkite į emaliuotą indą ir pamirkykite 1 valandą. Tuo tarpu sutarkuokite morkas ir supjaustykite svogūną žiedais. Išimkite žuvį iš sūrymo ir sumaišykite su morkomis, svogūnais ir paprikomis. Į kiekvieną pusės litro stiklainį įpilkite po 3 valg. š. augalinio aliejaus, sudėkite žuvį, bet ne sandariai, antraip verdant iš stiklainių išsilies skystis. Uždenkite stiklainius senais skardiniais dangteliais be gumyčių ir pastatykite į šaltą orkaitę. Įjunkite ugnį, įkaitinkite iki 200 °C ir nuo šios akimirkos virkite 4-5 valandas. Po to paruoštus konservus užsukite dangteliais, stiklainius apverskite, suvyniokite ir atvėsinkite.
Lydekos aliejuje
Pusės litro stiklainio ingredientai:
- 1 vidutinės lydekos,
- 2-3 lauro lapai,
- 3-4 žirneliai kvapiųjų pipirų,
- augalinio aliejaus,
- druskos, prieskonių – pagal skonį.
Paruošimas:
Išdarinėkite lydeką, nupjaukite visą perteklių, nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalais. Pagal skonį pasūdykite, įberkite prieskonių ir palikite pusantros valandos. Per tą laiką išplaukite stiklainius, juos iškaitinkite, ant dugno uždėkite lauro lapų ir pipirų ir gana sandariai pripildykite žuvimi iki pečių. Kiekvieną stiklainį uždenkite folija ir pašaukite į iki 150 °C įkaitintą orkaitę. Pačiame dugne padėkite kepimo skardą su trupučiu vandens. Kai tik stiklainiuose esantis skystis pradės virti, sumažinkite temperatūrą iki 100-110 °C ir palikite stiklainius orkaitėje 5 valandoms. Tada puode įkaitinkite augalinį aliejų, kol užvirs. Išimkite stiklainius iš orkaitės, nuimkite foliją ir pilkite į stiklainius verdantį aliejų, kol jis padengs visą žuvį. Uždenkite stiklainius paruoštais dangteliais ir vėl dėkite į orkaitę 30 minučių. Suvyniokite, suvyniokite, atvėsinkite.
Karpiai, konservuoti su aliejumi
Ingredientai :
- 1 šviežias karpis,
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus,
- 1 skiltelė česnako,
- 1 svogūnas,
- druskos, prieskonių (maltų krapų, kalendros, juodųjų pipirų) – pagal skonį.
Paruošimas:
Išvalykite karpį nuo žvynų ir pelekų, pašalinkite galvą ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Pasūdykite, įberkite prieskonių. Ant litrinio stiklainio dugno sudėkite česnaką, supilkite augalinį aliejų, sandariai sudėkite žuvį, ant viršaus uždėkite žiedais supjaustytą svogūną, uždenkite dangteliais ir pastatykite sterilizuoti 10 valandų. Jam garuojant, įpilkite verdančio vandens (tik verdančio, kitaip stiklainiai gali sprogti!). Po sterilizavimo stiklainius užsukite. Konservuotus maisto produktus laikykite vėsioje vietoje.
Žuvies konservai pomidoruose
Sudedamosios dalys:
- 1 kg išvalytos žuvies,
- pomidorų sultys,
- 1 krūva vandens,
- 2 šaukštai cukraus,
- 2 valg. š. 70 % acto,
- ½ šlakelio augalinio aliejaus,
- druskos, pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Sumaišykite visus ingredientus, sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies 7 val. Slėginėje keptuvėje tai bus maždaug 3 kartus greičiau (t. y. užteks 2-2,5 val.). Sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
Žuvis pomidorų padaže
Sudedamosios dalys:
- 1 kg žuvies,
- 2 kg pomidorų,
- 1 valgomasis šaukštas druskos,
- 150 g augalinio aliejaus,
- 300 g svogūnų,
- 4 vnt. gvazdikėlių,
- 4 pipirų grūdelių,
- 4 lauro lapai,
- 1 valgomasis šaukštas druskos,
- 5 valg. š. cukraus,
- 3 valg. š. 9 % kąsnio,
- miltų, augalinio aliejaus – kepimui.
Paruošimas:
Paruoštą žuvį pasūdykite 1 valg. š. druskos ir palikite pusvalandžiui. Tuo metu paruoškite pomidorų padažą: pomidorus išvirkite ir pertrinkite per sietelį, sudėkite prieskonius, augalinį aliejų, druską, cukrų ir actą, vėl užkaitinkite. Tada žuvies gabalėlius apvoliokite miltuose ir apkepkite augaliniame aliejuje. Sudėkite žuvį į sterilizuotus stiklainius, užpilkite verdančiu padažu ir 1 valandą sterilizuokite verdančiame vandenyje. Užsukite stiklainius ir sterilizuokite dar 6 valandas. Vietoj skardinių dangtelių naudokite stiklinius dangtelius arba pritvirtinkite juos specialiu dangtelių laikikliu, kad dangteliai nesuplyštų.
Šprotai pomidorų padaže
Sudedamosios dalys:
- 3 kg šviežiai šaldytų šprotų,
- 5 kg pomidorų,
- 1 kg paprikų,
- 1 kg svogūnų,
- 2 kg morkų,
- 500 ml augalinio aliejaus,
- 2 šaukštai druskos,
- 280 ml 9 % acto,
- cukraus – pagal skonį.
Paruošimas:
Pomidorus pertrinkite per mėsmalę, morkas sutarkuokite stambia tarka, papriką supjaustykite juostelėmis, svogūną – pusžiedžiais. Morkas, paprikas ir svogūnus apkepkite augaliniame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Sudėkite daržoves į puodą, supilkite pomidorų masę, išmaišykite ir virkite ant silpnos ugnies 1 valandą. Paruoštus šprotus sudėkite į puodą su pomidorų mase, išmaišykite ir virkite dar 1 valandą. Tada įberkite druskos, cukraus, maltų pipirų, acto, išmaišykite, pavirkite 5 minutes ir nukelkite nuo ugnies. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite, suvyniokite ir palikite atvėsti.
Šprotai arba gaubtagalviai pomidorų padaže su daržovėmis
Ingredientai:
- 3 kg nuluptų šprotų (cyplių arba silkių),
- 3 kg pomidorų,
- 1 kg morkų,
- 1 kg svogūnų,
- 6-7 šaukštai druskos,
- 8-9 šaukštai cukraus,
- 100 g 9 % acto,
- lauro lapų, pipirų grūdelių – pagal skonį.
Gaminimas:
Į puodą supilti mėsmale arba blenderiu susmulkintus pomidorus ir pastatyti ant lėtos ugnies, kad užvirtų. Stambia tarka sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus atskirai pakepinti augaliniame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nepamirškite įmaišyti pomidorų, morkų ir svogūnų. Sudėkite pomidorų masę ir daržoves, išmaišykite ir sudėkite į nerūdijančio plieno arba ketaus keptuvę sluoksniais: sluoksnis pomidorų ir daržovių mišinio, sluoksnis žuvies ir taip iki galo. Paskutinį sluoksnį turėtų sudaryti daržovės. Suberkite prieskonius ir uždengę dangčiu statykite ant lėtos ugnies. Nemaišydami virkite 3 valandas. Likus 10 minučių iki virimo pabaigos, įpilkite acto, tolygiai supilkite jį ant viso paviršiaus ir mediniu pagaliuku pradurkite žuvies ir daržovių mišinį, kad actas tolygiai pasiskirstytų visoje masėje. Tuo tarpu sterilizuokite 10 pusės litro talpos stiklainių, sudėkite į juos konservus ir užsukite. Apverskite, suvyniokite, palikite atvėsti.
Žuvies faršas pomidoruose
Ingredientai:
- 2 kg nedidelės žuvies,
- 1 krūva augalinio aliejaus,
- 1 krūva. 6 % acto,
- 1 vnt. pomidorų pastos,
- 1 krūva cukraus,
- druskos, kvapiųjų pipirų, lauro lapų – pagal skonį.
Paruošimas:
Į puodą įdėkite paruoštą žuvį, užpilkite aliejaus, acto ir pomidorų pastos mišiniu, įberkite druskos, cukraus ir prieskonių. Uždenkite dangčiu ir dėkite į iki 140-150 °C įkaitintą orkaitę 3,5-4 valandoms. Kai išvirs, sumažinkite temperatūrą iki 100-120 °C. Paruoštus konservus sudėkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
Žuvis kvapniame marinate
Sudedamosios dalys:
- 4-5 kg žuvies,
- 5 l vandens,
- 3 šaukštai cukraus,
- 1,5 valg. š. druskos,
- 3 g prieskonių,
- 2 g gvazdikėlių,
- 3 g kalendros,
- 100 g obuolių sidro acto (galima 6 proc. acto),
- lauro lapų.
Paruošimas:
Paruoškite marinatą: marlės maišelyje surištus prieskonius suberkite į vandenį, užvirinkite ir palikite atvėsti. Paruoštą žuvį sudėkite į marinatą ir palikite 3-4 valandoms. Tada marinuotą žuvį sudėkite į sterilizuotus stiklainius, įdėkite lauro lapą ir vėl užpilkite marinatu. Uždarykite stiklainius plastikiniais dangteliais ir laikykite šaldytuve.
Žuvies faršas marinate
Ingredientai pusės litro stiklainiui:
- 350 g žuvies,
- 70 g augalinio aliejaus,
- 30 g 6 proc. acto,
- 1 lauro lapas,
- 3 juodųjų pipirų grūdeliai,
- 3 prieskoninių žirnelių,
- 8 g druskos.
Paruošimas:
Išvalykite žuvį, kruopščiai nuplaukite, kol išnyks drumzlės ir kraujas. Į iškaitintų stiklainių dugną sudėkite lauro lapus, pipirų grūdelius, pasūdytą žuvį, supilkite augalinį aliejų ir actą. Bankai užsukami ir 2 valandas sterilizuojami 105 °C temperatūros sūriame vandenyje.
Tai toks skanumynas. Tiesa, kai kurie ekspertai nerekomenduoja namuose ruošti žuvies konservų, kurie turėtų būti laikomi ilgą laiką, nurodydami, kad tokius konservus reikėtų sterilizuoti autoklavuose. Ir net sterilizacija slėginiame puode, kai hermetiškai uždarytu dangčiu spaudžiant slėgiui pasiekiama aukštesnė nei 100 °C temperatūra, negali prilygti gamyklinei. Ilgalaikiam saugojimui skirtų maisto konservų sterilizacija turėtų būti atliekama užsukus dangtelį. Jei suvyniotus stiklainius įdėsite į slėginę viryklę, sandariai uždarysite dangtį ir pradėsite kaitinti, puode ir stiklainiuose pradės kilti slėgis, tačiau vos tik sterilizacija baigsis ir iš po slėginės viryklės dangčio išleisite garus, suvynioti dangteliai nukris nuo stiklainių. Yra tik viena išeitis: palaukti, kol puodas ir stiklainiai atvės, ir palaipsniui atleisti slėgį, tačiau tai gali užtrukti kelias valandas, o konservuotas maistas gali patamsėti ir pablogėti jo kokybė. Tiesa, galite ieškoti ir įsigyti stiklinių dangtelių su plačiomis sandarinimo gumelėmis ir specialiais spaustukais, kurie tvirtai prilaiko dangtelį. Tokie dangteliai buvo labai paplitę prieš 30 metų, kai skardiniai dangteliai vyniojimui dar buvo retas reiškinys.
Tokia galinga sterilizacija būtina, kad būtų sunaikintos visos galimos bakterijos. Žuvies, mėsos ir vadinamųjų natūralių grybų konservuose (tuose, kuriuose nenaudojamas actas ar kitas konservantas) gali vystytis bakterijos, sporos ir virusai, kuriems gyventi nereikia deguonies. Jos vadinamos anaerobinėmis. Anaerobiniams mikrobams ypač priklauso botulizmo bakterijos. Šios bakterijos, vystydamosi erdvėje be oro, išskiria stiprius toksinus. Net nedidelė dalis botulino toksino, patekusi į žmogaus žarnyną, gali sukelti liūdnas pasekmes.
Štai keletas siaubo istorijų. Todėl būtinai sterilizuokite žuvies konservus arba ilgai juos virkite, taip pat stenkitės žuvies konservus suvartoti per 2-3 mėnesius ir nelaikykite jų šiltai. Net ir suvyniotas skardines geriausia laikyti šaldytuve arba šaltame rūsyje.
Ir galiausiai, būtinai patariame pasidomėti mūsų receptais. Ten tikrai rasite naujų kulinarinių idėjų.
Gero apetito!