Konservuota žuvies sriuba
Daugelyje šeimų sriuba yra privalomas patiekalas. Mėsos sriubai paruošti paprastai reikia daug laiko. Kita vertus, konservuotą žuvies sriubą galima paruošti pakankamai greitai. Tiek suaugusieji, tiek vaikai bus sužavėti skoniu ir maloniu pateikimu.
Konservuotai žuvies sriubai tinka ir aliejuje, ir pomidoruose konservuoti konservai. Mano šeima mieliau renkasi konservuotą pomidorų žuvies sriubą. Tačiau, kaip sakoma, skonis ir spalva …
Norėdami pasigaminti konservuotos žuvies sriubos, turėsite:
- Žuvies konservai pomidoruose – 1 stiklainis;
- Bulvės – 3 – 4 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Vandens – 3-4 litrai;
- Sviestas;
- lauro lapai – 1-2 lapai;
- Žalumynai, juodieji pipirai, druska pagal skonį.
Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Tada juos kepkite keptuvėje įkaitintame svieste, kol įgaus auksinę spalvą (iki pusiau paruoštų).
Supilkite vandenį į puodą ir užvirinkite. Tada sudėkite nuluptas ir supjaustytas bulves. Kai bulvės bus beveik paruoštos (po 10-15 minučių), sudėkite į puodą keptas morkas ir žuvies konservus. Kai sriuba užvirs, galite įpilti 1 valgomąjį šaukštą pomidorų padažo, kad skonis būtų sodresnis. Tada patiekalą pasūdykite, įdėkite lauro lapą, kelis žirnelius juodųjų pipirų (pagal skonį).
Kai tik bulvės paruoštos, sriuba išjungiama.
Vaikams dažnai nepatinka sriuboje kepti svogūnai. Tiems, kurie neprieštarauja tokiam komponentui, kartu su morkomis galima pakepinti nuluptas ir smulkiai supjaustytas svogūnų galvutes.
Prieš patiekiant į sriubą įdedama smulkintų žalumynų (krapų, petražolių).
Konservuotai žuvies sriubai reikia pačių paprasčiausių ingredientų. Jis yra malonaus skonio ir išvaizdos. Jei gaminsite konservuotą žuvies sriubą, nesigailėsite sugaišto laiko.
Troškinio virimas autoklave
Troškinys arba troškinys turi tą pačią reikšmę. Produktas ruošiamas konservavimo būdu.
Pagrindinis naminių mėsos gaminių, gaminamų naudojant autoklavą, bruožas yra galimybė į stiklainius sudėti žalius ingredientus – jie bus išvirti autoklavavimo (apdorojimo aukštoje temperatūroje, veikiant slėgiui) metu. Tuo pat metu mėsa puikiai išverdama ir pamirkoma su prieskoniais. Šis veiksnys leidžia bent du kartus sumažinti konservavimui skiriamą laiką ir pastangas.
Troškinį autoklave galima gaminti iš kiaulienos, jautienos ir paukštienos. Jei pagrindas yra kiauliena, antis ar vištiena, į stiklainius nebūtina papildomai dėti riebalų: veikiant aukštai temperatūrai, reikiamas jų kiekis įkaista nuo mėsos (natūralu, kad riebalų sluoksnio pašalinti nereikia). Tačiau jautienai reikia pridėti papildomų riebalų, nes ši mėsa yra palyginti liesa. Būtinai laikykitės prieskonių proporcijų – jei, pavyzdžiui, įdėsite daugiau lauro lapų, troškinys bus kartus.
Jau suvynioti stiklainiai su mėsa ir prieskoniais dedami į autoklavą. Svarbu į indą įpilti vandens taip, kad jis 2 cm viršytų dangtelius. Jei to nepaisysite ir įpilsite mažiau vandens, mėsa skirtinguose stiklainio aukštuose išvirs skirtingai: kažkur išvirs, o kažkur liks kieta.
Troškinio virimo autoklave temperatūra ir laikas
Naminis troškinys autoklave bus išvirtas teisingai, taps skanus¸ ir saugus laikyti, jei bus laikomasi toliau nurodytų sąlygų:
- Pakrautas autoklavas turi būti hermetiškai uždarytas ir jame turi būti 1 baro slėgis. Ant manometro būtina sekti, kad slėgis nekristų (tai reiškia, kad dangčio jungtis yra sandari).
- Pradėkite kaitinti autoklavą iki nurodytos temperatūros. Svarbu jos laikytis: jei troškinį virsite žemesnėje temperatūroje, bus sunaikinti ne visi kenksmingi mikroorganizmai, jei aukštesnėje – jis pavirs beskone raudona žele. Virimo proceso metu slėgis pasieks maždaug 3-4 barus (darant prielaidą, kad autoklavas yra visiškai užpildytas). Tai geras rodiklis, jo reguliuoti nereikėtų.
- Kai tik bus nustatyta norima temperatūra pagal receptą, prasidės sterilizacijos procesas. Tam tikrą laiką būtina palaikyti stabilų temperatūros lygį. Nuo šio reikalavimo laikymosi priklauso paruošimo laipsnis ir skonio savybės.
- Paskutinis etapas – slėgio atleidimas ir natūralus autoklavo atvėsimas, po kurio galima atidaryti dangtelį ir išimti skardines.
Patogumo dėlei parengėme lentelę, kurioje pateiktos įvairių rūšių troškinių temperatūros ir virimo laiko normos:
Troškinio tipas
- Kiaulienos, jautienos ir ėrienos troškinys
- Paukštienos troškinys
Skardinių tūris, l
- 35
- 5
- 00
- 35
- 5
- 00
Sterilizacijos temperatūra, S°
- 110
- 110
- 110
- 110
- 110
- 110
Sterilizacijos laikas, min
- trisdešimt
- 40
- 60
- dvidešimt
- trisdešimt
- penkiasdešimt
110 laipsnių Celsijaus temperatūra yra temperatūra, kurioje mėsos konservai ruošiami pramoniniuose autoklavuose. Tai optimalus terminio apdorojimo rodiklis, leidžiantis sunaikinti visus mikroorganizmus. Sterilizacijos procesas autoklave prasideda vandeniui sušilus iki 110 laipsnių. Autoklavavimo trukmė neturėtų viršyti 70 minučių, o temperatūra – 120 laipsnių.