Kinų saldžiarūgščio padažo receptas
Jau daugelį metų žiemai gaminame adžiką. Šį kartą nusprendėme paeksperimentuoti ir pasigaminti skirtingų pomidorų padažų. Šis kiniško saldžiarūgščio padažo receptas buvo pirmasis pasirinkimas. Įdomi sudedamųjų dalių sudėtis mane iš karto pavergė. Ir ne veltui, nes skonis atitiko visus mano lūkesčius. Pasakysiu tik vieną dalyką – baigiant gaminti patariu pagal skonį įberti druskos ir cukraus. Kiekvieno skonis skiriasi: vieni mėgsta aštresnį, kiti – švelnesnį. Kol kepsite, paragaukite padažo ir, jūsų manymu, jį pakoreguokite.
Sudedamosios dalys
Kiniškam saldžiarūgščiam padažui pasigaminti reikės:
- 500 g pomidorų;
- 6 paprikos;
- 6 svogūnai;
- 4 mažos aštriosios paprikos;
- 1 puodelis augalinio aliejaus;
- 1 puodelis obuolių sidro acto;
- 1/2 puodelio cukraus;
- 4 šaukštai sojų padažo;
- 0,5 šaukštelio cinamono;
- 0,5 šaukštelio raudonųjų pipirų;
- 0,5 šaukštelio malto imbiero;
- 0,5 šaukštelio druskos;
- 6 juodųjų pipirų miltelių;
- 3 gvazdikėliai.
Kinietiškas Padažas Maisto gaminimo procesas
- Pomidorus ir nuluptą svogūną supjaustykite į kelias dalis.
- Nulupkite paprikos ir aštriosios paprikos sėklas.
- Svogūnus, paprikas ir pomidorus sumalkite mėsmale.
- Įdėkite imbiero, pipirų, gvazdikėlių ir aliejaus. Pastatykite ant silpnos ugnies ir virkite 30 minučių.
- Tuomet sudėkite cukrų, druską, cinamoną, sojų padažą, maltus raudonuosius pipirus ir obuolių actą.
- Kinišką saldžiarūgštį padažą virkite dar 1,5 valandos ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Supilkite karštąjį padažą į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite dangteliais. Atlenkite dangtelius ir suvyniokite į šiltą antklodę. Iš šio kiekio ingredientų pagaminsite 1 litrą kiniško padažo. Žiemai pasigaminau daug saldžiarūgščio padažo – 6 litrus!
- Mūsų skanus ir aštrus padažas paruoštas.
- Gero apetito!
Sojų padažas: Sočiai: nauda, panaudojimas ir maistingumas
Sojų padažas yra pagardas, dažnai naudojamas kaip kinų greitojo maisto ir kitų Azijos šalių virtuvės patiekalų sudedamoji dalis. Jį plačiai galima įsigyti rinkoje, jo yra visų greitojo maisto centrų ingredientų lentynose. Jis suteikia maistui intensyvų, pikantišką (umami) ir sūrų skonį. Sojų padažas yra tamsiai rudos spalvos skystis, kuris gali sustiprinti kepinių, sriubų, keptų ryžių ir makaronų aromatą ir skonį.
Pirmą kartą sojų padažas atsirado senovės Kinijoje kaip sojų pasta, kuri buvo ne kas kita kaip fermentuota sojų pupelių pasta. Tačiau įvairiose Azijos dalyse yra daugybė sojų padažo versijų, pavyzdžiui, Japonijoje gaminamas sojų padažas „Shoyu”, kurį galime rasti rinkoje. Be to, Korėjoje gaminamas istorinę reikšmę turintis sojų padažas „Ganjang”, kuris dabar yra sriubos sojų padažas, ir Kinijoje gaminamas sojų padažas „Jiangyou”. Šis tamsiai rudas padažas gaminamas fermentuojant sojų pupeles su kvietiniais miltais, druska, vandeniu, druskai atspariomis mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis. Be to, gaunami įvairių rūšių sojų padažai – nuo tamsių iki šviesių. Kaip ir vyną, jį galima brandinti, kad susidarytų daugiau skonio sluoksnių.
Sojų padažo maistingumas
USDA duomenimis, vieno valgomojo šaukšto arba 15 ml sojų padažo maistinė vertė yra tokia:
Energinė vertė: 15 kcal
Angliavandeniai: 1,5 % (angliavandenių): 1 g
Riebalai: 0 g
natrio: 910 mg
Baltymai: 1 g
Iš pateiktų duomenų matyti, kad sojų padažas nėra labai maistingas ar sveikas pagardas, daugiausia dėl didelio natrio kiekio. Vis dėlto, remiantis tyrimo duomenimis, jo glikemijos indeksas yra žemesnis, nes jame yra mažai angliavandenių, o tai lemia mažesnę insulino reakciją. Be to, fermentuotose sojos pupelėse yra šiek tiek baltymų. Tačiau vienintelės maistinės medžiagos, kurių jis gauna, yra iš sojos. Be to, daugumos sojų padažų sudėtyje yra kukurūzų baltymų, hidrolizuotos sojos, vandens, druskos, kukurūzų sirupo, acto, karamelės ir citrinos rūgšties.
Sojų padažo nauda
Natrio šaltinis
USDA duomenimis, vos viename valgomajame šaukšte sojų padažo yra 910 mg natrio. Su maistu gaunamas natris būtinas pagrindinėms organizmo funkcijoms, įskaitant kraujospūdžio reguliavimą ir nervų perdavimą. Tyrimas rodo, kad lengvas sojų padažas ir tamsioji soja patenka tarp 10 didžiausių natrio šaltinių Malaizijos gyventojų mityboje. Tačiau valgyti daugiau nei rekomenduojamą natrio kiekį arba tiek pat ar daugiau nei 2300 miligramų per dieną yra nesveika.
Druskos pakaitalas
Sojos padažas buvo pakaitalas, kai druska buvo brangi prekė. Jo skonis panašus į druskos, tačiau jame yra mažiau natrio. Dėl sodraus sojų padažo skonio tik mažesnis padažo kiekis gali sukurti tokį patį skonio profilį kaip valgomoji druska. Todėl jis gali padėti kontroliuoti suvartojamo natrio kiekį. Be to, tyrime teigiama, kad valgomąją druską pakeitus natūraliai paruoštu sojų padažu, maisto skonio intensyvumas ar malonumas nesumažėjo.
Sojų padažas skatina virškinimą
Tyrimo duomenimis, japoniško sojų padažo „Shoyu” vartojimas ribotais kiekiais gali padėti sveikam virškinimui, nes padeda skrandžio traktui veiksmingai virškinti maistą. Sojų padažas taip pat skatina virškinimą, nes skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Japoniško stiliaus fermentuotas sojų padažas padeda palaikyti naudingų bakterijų augimą virškinimo trakte, nes yra fermentuotas.
Antioksidacinės savybės
Sojų padaže yra shoyu flavonų – natūralių antioksidantų. Šie natūralūs antioksidantai apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Sojų padaže esantys antioksidantai gali sumažinti uždegimo poveikį. Be to, tyrimo rezultatuose teigiama, kad tamsus sojų padažas mažina lipidų peroksidaciją – būklę, kai laisvieji radikalai pažeidžia lipidus.
Antialerginės savybės
Fermentacijos proceso metu susidarantys shoyu polisacharidai, reikalingi sojų padažui gaminti, pasižymi stipriomis antialerginėmis savybėmis. Tyrime teigiama, kad sojų padažas yra labai perspektyvus gydant alergijas, nes dalyviams, kurie vartojo sojų padažą, alergijos pagerėjo labiau. Tačiau yra žmonių, alergiškų sojų padažui.
Galimas sojų padažo pavojus sveikatai
Alergija
Tyrimų duomenimis, alergija sojos padažui yra dažna alergija. Kai kurie jos simptomai yra dilgčiojimas burnoje, švokštimas, sloga, pilvo skausmas, odos paraudimas ir įvairių kūno dalių patinimas. Tačiau sunki alergija sojų padažui yra reta, kuri atsiranda ne dėl alergijos sojai ar kviečiams. Be to, jautrūs glitimui žmonės turėtų žinoti, kad tipiškame sojų padaže yra nemažai glitimo. Kadangi sojos pupelės yra vienas iš dažniausiai JAV siejamų maisto alergenų, daugelis daro prielaidą, kad sojos padažas sukelia alergijos problemų.
Didelis natrio kiekis
Nors tradiciniame sojų padaže yra mažai angliavandenių ir kalorijų, jame neįtikėtinai daug natrio. Viename valgomajame šaukšte sojų padažo yra daugiau nei trečdalis sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojamos natrio paros normos. Asmenys, kuriems gresia per didelis natrio suvartojimas arba kurie laikosi dietos, kurioje ribojamas druskos kiekis, prieš įtraukdami sojų padažą į savo kasdienį racioną turėtų pasitarti su gydytoju. Dėl per didelio natrio kiekio sojų padaže susilaiko vanduo, todėl atsiranda pilvo pūtimas arba edema.