Vyšnių uogienė
Jei paklaustumėte, kokią uogienę mėgstu labiausiai, atsakyčiau, kad skaniausia yra vyšnių uogienė. Spėju, kad nesu vienišas. Kartu mėgstu virti uogienę su kauliuku. Nes skaniausia yra gerti arbatą , gaudyti uogas, atsargiai suvalgyti minkštimą, o kauliuką padėti į lėkštę. Kartu uogų valgymo procesas leidžia pajusti visą vyšnių uogienės skonio gelmę. Skaniausia uogienė yra tada, kai joje esančios uogos yra sultingos ir mėsingos.
Vyšnių uogienės sudedamosios dalys:
- 1 litras vyšnių
- 1-1,3 litro cukraus
Vyšnių nokimo laikotarpis Sibire:
Vyšnios auga ne visuose Sibiro regionuose. Pavyzdžiui, Altajuje, Kemerovo srityje jos auga laukinėje gamtoje, o mūsų didžiuliame regione vyšnios yra retenybė net sodo sklypuose. Sibire vyšnios prekyboje pasirodo maždaug po liepos 10 d. Tačiau rugpjūčio 1 d. jos jau gali dingti iš prekybos. Todėl skubu išdėstyti šį receptą, kad norintieji nepamirštų ir spėtų apsirūpinti atsargomis. Nieko nežinau apie vyšnių nokimo laikotarpį kituose regionuose, todėl būsiu dėkinga, jei šia informacija pasidalysite komentaruose.
Vyšnių pasirinkimas uogienei:
Geriausiai uogienei tinka rūgščios vyšnių veislės su ryškia vyšnių spalva. Šiais metais turguje radau didelę vyšnią su kažkokiu oranžiniu atspalviu. Paragavau, ji man tiko, ir nusprendžiau, ką vartoti. Mat praėjusiais metais vyšnių negavau (tinkamu laiku lankiausi Olchone prie Baikalo), o vyšnių bado negaliu ištverti dvejus metus. Iš karto turiu pasakyti, kad uogienė pavyko pagal skonį, tik šiek tiek kitokia spalva.
Vyšnių uogienės gaminimas:
- Jei vyšnias rinkote patys, švarioje vietoje, geriau jų neplauti. Jei, kaip ir aš, nusipirkote uogų turguje, tuomet jas būtinai reikia nuplauti. Geriausia, kad visos uogos būtų sveikos ir neplautos. Tačiau jei gausite kelias sugedusias uogas, tai nėra baisu.
- Supilkite švarią uogą ant emaliuotos keptuvės dugno ir pabarstykite šiek tiek cukraus.
- Tada ant cukraus sudėkite dar vieną uogų sluoksnį ir vėl užberkite cukrumi. Dėkite uogienę kelioms valandoms, kad vyšnios duotų sulčių. Paprastai tai įvyksta per naktį.
- Kai vyšnių sultys išsiskirs, puodą su būsima uogiene pastatykite virti ant vidutinės ugnies. Puodo nereikia uždengti. Užvirinkite (retkarčiais pamaišykite, kad cukrus ištirptų), nevirkite, nuimkite iš karto. Nuo uogienės galite nuimti putas. Tačiau aš to nedarau. Verdant uogienė pamažu nusėda ir visos putos lieka ant puodo sienelių.
- Palikite uogienę pastovėti 10-12 valandų. Uogas galite ragauti po pirmojo kaitinimo. Jos yra sausos ir labai rūgščios. Uogienę vėl pastatykite ant vidutinės ugnies ir užvirinkite. Tačiau neužvirkite ir nuimkite. Jei dar ne visas cukrus ištirpo, išmaišykite uogienę.
- Vėl leiskite uogienei pastovėti 10-12 valandų, atvėsinkite. Jei paragausite uogienės, ji bus dar rūgštesnė ir sausesnė. Tuo pat metu vyšnių nuoviras jau labai skanus, galima valgyti. Trečią kartą užvirinkite vyšnias, bet dabar ant didelės ugnies. Atkreipkite dėmesį, kad dabar putos beveik nebesusidarytų. O ta, kuri susidaro, skiriasi nuo tos, kuri buvo iš pradžių. Verdame uogienę 5-7 minutes, tuo pat metu ragaudami uogas. Jos turi išvirti ir tapti minkštos.
- Kai tik vyšnių uogienė buvo nukelta nuo ugnies, ją reikia supilti į sterilius stiklainius ir uždaryti. Leiskite uogienei atvėsti, tada išimkite į vėsią vietą. Vyšnių uogienę valgome su paprasta duona arba bandelėmis, iš karto po paruošimo ir tol, kol jos nepritrūksime. Su sėklomis virta uogienė nelaikoma ilgus metus, tada m galima apsinuodyti dėl didelio ciano vandenilio rūgšties kiekio.