Lęšiai ir daržovės
Lęšiai ir daržovės – skanus ir sveikas vegetariškas patiekalas. Iš visų ankštinių daržovių lęšiai pirmauja pagal baltymų kiekį, todėl juos reikėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Tokį patiekalą galima patiekti pusryčiams ar vakarienei, taip pat paįvairinti valgiaraštį gavėnios metu.
Sudedamosios dalys
Lęšiams su daržovėmis paruošti reikės:
- raudonieji lęšiai – 200 gr;
- morkos – 1 vnt;
- saldžioji paprika – 2 vnt;
- svogūnas – 1 vnt;
- pomidoras – 1-2 vnt;
- aštriosios paprikos – 2-3 cm gabalėlis;
- saulėgrąžų aliejaus – 30 ml;
- česnako – 2 skiltelės;
- petražolių – 0,5 ryšulėlio;
- druskos, maltų pipirų – pagal skonį.
Kaip Virti Lesius Maisto gaminimo procedūra
- Morkas ir svogūnus supjaustykite kubeliais, paprikas – lazdelėmis, česnaką ir aštriąją papriką – mažais gabalėliais. Aštriųjų pipirų kiekį reguliuokite pagal savo skonį. Jei nemėgstate aštraus maisto, pakanka 1 cm aštriosios paprikos.
- Lęšius nuplaukite, užpilkite vandeniu santykiu 1:2 ir padėkite ant ugnies. Raudonieji lęšiai verdami greitai – nuo virimo temperatūros 5 minutes ant silpnos ugnies. Baigiant virti lęšius pasūdykite. Iš lęšių nusausinkite vandens perteklių.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, retkarčiais pamaišydami pakepinkite svogūną, kol taps skaidrus, tada sudėkite morkas, česnakus, aštriąsias ir paprikas ir kepkite 5 minutes.
- Nulupkite pomidorus, supjaustykite juos julieno juostelėmis ir su trupučiu druskos suberkite į keptuvę. Virkite kelias minutes, retkarčiais pamaišydami.
- Tada sudėkite virtus lęšius, maltus juoduosius pipirus ir gerai išmaišykite.
- Suberkite smulkintas petražoles ir virkite dar 2 minutes.
- Po 5 minučių skanius lęšius galite patiekti su daržovėmis.
- Gero apetito!
Kaip virti skirtingų spalvų lęšius
Patarimai, kaip neleisti pupelėms pervirti ar išlikti kietoms.
7 svarbūs patarimai
- Iš lęšių pirmiausia reikia pašalinti nešvarumus ir kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. O tada arba mirkyti, arba virti – viskas priklauso nuo spalvos.
- Verdant skysčio turi būti dvigubai daugiau nei pupelių. Tai reiškia, kad 1 puodeliui lęšių reikia imti 2 puodelius šalto vandens.
- Pirmiausia pupelės verdamos ant vidutinės ugnies, o užvirus vandeniui – ant silpnos ugnies. Puodo nebūtina uždengti dangčiu. Tačiau putas verta pašalinti.
- Baigiant virti lęšius rekomenduojama pasūdyti. Jei druskos įdėsite pradžioje, virti reikės ilgiau.
- Retkarčiais pamaišykite pupeles, kad jos nesudegtų.
- Remkitės toliau pateiktose rekomendacijose nurodytu virimo laiku, tačiau atsižvelkite į savo skonį. Galbūt norėsite, kad lęšiai būtų minkštesni, arba atvirkščiai.
- Lęšių skonį galima paįvairinti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis ar daržovėmis. Lęšius puikiai papildo kepti svogūnai ir morkos, prie kurių galite pridėti pomidorų, česnakų ir paprikų.
Kaip virti žaliuosius lęšius
- Geriausiai išlaiko savo formą. Todėl puikiai atrodys salotose ir tuose patiekaluose, kur reikia sveikų pupelių.
- Pamirkykite lęšius 1-2 valandas šaltame vandenyje. Nusunkite skystį ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Sudėkite į puodą ir užpilkite švariu vandeniu. Užvirę lęšius virkite apie 40 minučių.
Kaip virti ruduosius lęšius
- Tokie lęšiai savo formą išlaiko beveik taip pat gerai kaip žalieji lęšiai. Iš jų puikiai gaminamos sriubos, troškiniai ir troškiniai.
- Pupeles užpilkite šaltu vandeniu, palikite 40-60 minučių, o tada perplaukite po tekančiu vandeniu ir perkelkite į puodą.
- Supilkite švarų vandenį, leiskite užvirti ir virkite apie 30 minučių.
Kaip virti raudonuosius ir geltonuosius lęšius
- Raudonųjų ir geltonųjų lęšių nereikia mirkyti ir jie gerai išverda. Todėl puikiai tinka bulvių košei, kruopoms ir tirštoms sriuboms gaminti .
- Nuplautus lęšius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Vandeniui užvirus, pupeles virkite 10-15 minučių.