Cukinijų ikrai (klasikinis receptas)
Man atrodo, kad nėra žmogaus, kuris nebūtų išbandęs cukinijų ikrų. Jų patiekiama net vaikų darželyje, nors mano vaikystėje kažkodėl mums jų neduodavo. Visi žino labai skanų ikrų ir virto kiaušinio derinį, jį patogu tepti ant duonos riekelės, patiekti tartaletėse, o cukinijų ikrai geri ir savaime užtenka su bet kokiu garnyru.
Klasikinis cukinijų ikrų receptas žinomas jau seniai. Reikalingi produktai yra cukinija, morkos, svogūnai ir pomidorai. Vietoj pomidorų siūlau naudoti pomidorų pastą, nes ji yra labiau koncentruota ir turi ryškesnį skonį. Naudojant pomidorų pastą ikrų nereikia ilgai virti, nes juose nebus daug skysčio.
O mes neieškome lengvų būdų … Kad ikrai būtų skanūs, visas daržoves apkepsime atskirai ir iš anksto nieko nepjaustysime.
Ingredientai
- Cukinijos – 1 kg
- Morkos – 230 g
- Svogūnas – 200 g
- Augalinis aliejus – 100 g
- Pomidorų pasta – 90 g
- Obuolių sidro actas – 1 valgomasis šaukštas.
- Druska – 1,5 šaukštelio
- Cukraus – 2 šaukšteliai
- Česnakas – 2 skiltelės
- Pipirų – pagal skonį
Gaminimo procesas
- Taigi, norint paruošti klasikinius cukinijų ikrus žiemai, mums reikia visų sąraše išvardytų produktų.
- Daržoves gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nelabai dideliais gabalėliais. Jaunų cukinijų nereikia lupti.
- Į puodą arba troškintuvą įpilkite trečdalį augalinio aliejaus ir apkepkite svogūną, kol įgaus auksinę spalvą. Išimkite svogūnus į lėkštę.
- Jei reikia, įpilkite į katilą daugiau aliejaus ir apkepkite morkas. Aliejaus įpilkite pagal poreikį, tačiau jo kiekis neturi viršyti 100 ml. Išimkite keptas morkas į atskirą dubenį.
- Įpilkite į katilą likusio aliejaus ir apkepkite visas cukinijas. Nepamirškite nuolat maišyti cukinijų, kad jos neprikeptų ir nesudegtų. Užteks, kad jos šiek tiek apskrustų.
- Tuomet sumaišykite visas apkeptas daržoves puode. Viską kartu kepkite 15-20 minučių dažnai maišydami. Ugnis yra šiek tiek mažesnė už vidutinę.
- Kai visos daržovės bus pakankamai minkštos, sutrinkite jas panardinamuoju trintuvu.
- Uždėkite ant ugnies, užvirinkite, dar 10 minučių kaitinkite po uždaru dangčiu. Periodiškai pamaišykite. Tyrės pavidalu ikrai gali „spjaudytis”, todėl svarbu atidaryti dangtį tik nukėlus katilą nuo ugnies. Tada įpilkite pomidorų pastos, druskos ir cukraus.
- Ikrus vėl 10 minučių kaitinkite po dangčiu, sudėkite išspaustą česnaką ir actą. Dėl pipirų galiu pasakyti, kad papriką įdėjau cukinijų kepimo etape. Tačiau jūs galite įberti maltų pipirų pagal skonį. Po trijų minučių ikrus galima uždaryti.
- Išbandykite pagal savo skonį. Jei reikia, įpilkite, ko trūksta. Šios cukraus, druskos ir acto proporcijos man visiškai tinka, tačiau pomidorų pastos skonis gali būti kitoks. Patariu ją dėti dalimis, o ne visą iš karto.
- Dėdamas ikrus į stiklainius, mieliau nenuiminėju katilo nuo ugnies, o darau mažiausią kaitinimą ir ikrus išdėlioju verdančioje formoje.
- Iš anksto stiklainius gerai išplaukite, sterilizuokite. Dangtelius pavirkite penkias minutes. Išdėliokite ikrus stiklainiuose ir iš karto užsukite dangtelius. Tada stiklainius apverskite. Iš šio kiekio gaunami 2 stiklainiai klasikinių moliūgų ikrų po 500 g kiekviename.
- Gero apetito!