džiovintų abrikosų nauda

Džiovinti abrikosai: džiovintų vaisių aprašymas, savybės ir ypatybės. Džiovintų abrikosų nauda

Įpusėjus abrikosų sezonui galite mėgautis šiais vaisiais iki soties. Tačiau ką daryti likusį metų laiką? Vaisių derliaus džiovinimas neaplenkė ir abrikosų.

Turkija ir Tadžikistanas – pagrindiniai džiovintų vaisių gamintojai ir tiekėjai. Šiaurės Kaukazo tautos taip pat nuo seno užsiima šios rūšies džiovintų vaisių gamyba. Abrikosų džiovinimą pavertusios pagrindiniu pajamų šaltiniu, duodančiu ir pajamų, ir naudos.

Vaisių nauda

Nepaisant to, kad vaisiai džiovinami, jų naudingosios savybės neprarandamos. Džiovintuose abrikosuose gausu B grupės vitaminų, askorbo rūgšties, vitamino A, kalio, magnio ir fosforo. Džiovintuose abrikosuose yra daug skaidulinių medžiagų, tinkamos mitybos besilaikantys žmonės aktyviai įtraukia juos į savo racioną.

Vertinga šių džiovintų vaisių savybė – juose esantys antioksidantai. Taigi valgant pakankamai džiovintų vaisių galima išvengti vėžio.

Džiovintų abrikosų vartojimo indikacijos

Džiovinti abrikosai skirti:

  • Širdies ir kraujagyslių ligoms
  • įvairių rūšių mažakraujystei.
  • Peršalimo ir virusinių ligų, užpilo ar nuoviro pavidalu.
  • Sumažėjęs imunitetas
  • Sumažėjusi virškinamojo trakto funkcija.

Kaip pasirinkti džiovintus vaisius

Renkantis reikia atsižvelgti į tai, kaip abrikosai buvo džiovinami. Ar vaisiai buvo chemiškai apdoroti? Pirmenybę reikėtų teikti tiems abrikosams, kurie buvo džiovinti natūraliu būdu. Spalva gali būti nuo šviesiai geltonos iki tamsiai rudos.

Reikia atkreipti dėmesį į išvaizdą: ryškumas, blizgesys ir aštrus aromatas byloja apie nesąžiningą gamintoją. Pamatę tokį produktą parduotuvės lentynose, apeikite jį.

Džiovinimo būdai

Vaisius būtina džiovinti jų neapdorojant cheminėmis medžiagomis. Taip jie nepraranda savo vertės.

Jie išdėliojami ant stalo, lentos ir kitų prietaisų paviršiaus ir džiovinami saulėtomis dienomis iki 5 dienų, po to perkeliami į vėsią, sausą patalpą tolesniam džiovinimui.

Jie dedami į specialias džiovyklas, pasirenkama džiovinimo trukmė, tada jau išdžiovintas produktas išimamas.

Įkaitintoje orkaitėje šiek tiek pravertomis durelėmis, kol išgaruoja drėgmė.

Veislės

  • Džiovinti abrikosai – tai abrikosai be kauliukų, padalyti pusiau.
  • Uryuk – tai džiovinti abrikosai su kauliuku.
  • Kaisa – džiovinti sveiki vaisiai be kauliuko. Kauliukas švelniai išspaudžiamas, abrikosas nėra visiškai išdžiovintas.
  • Whispered – džiovinami ant paties medžio, po to surenkami.
  • Aštaka nėra pats lengviausias šios rūšies džiovintų abrikosų gamybos būdas. Išėmus kauliuką iš vaisiaus, išimamas branduolys ir įdedamas į jau išdžiovintą abrikosą. Šis procesas užima daug laiko, todėl produkto kaina yra didesnė.

Receptai

  1. Įvairios tautos turi savo mėgstamus receptus, kaip gydyti negalavimus sausais abrikosais.
  2. Užvirę džiovintų abrikosų, gudobelių ir laukinių rožių vaisių, šį užpilą vartoja kraujagyslių ligoms gydyti.
  3. Džiovintų abrikosų užpilas naudingas endokrininei sistemai. Džiovintus abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu, atvėsinkite, kasdien vartokite po 100 ml.
  4. Daugiausia gydomųjų savybių turi pasta, į kurios sudėtį įeina: džiovinti abrikosai, razinos, riešutai, medus, džiovintos slyvos, figos, viską sumalkite lygiomis dalimis, vartokite po vieną valgomąjį šaukštą kasdien. Šis mišinys didina hemoglobino kiekį, gerina imunitetą.
  5. Valgydami džiovintus abrikosus, taip pagerinsite savo sveikatą.

Parašykite komentarą