aitriosios paprikos
Aprašymas
Raudonieji aštrieji pipirai, arba čili pipirai, yra Solanaceae šeimos daugiamečio krūmo vaisiai. Priskiriamas daržovių pasėliams. Tai viena iš karčiųjų daržovių paprikų veislių. Pavadinimas „čili” klaidingai siejamas su istorine augalo tėvyne. Iš tikrųjų „čili” actekų kalba reiškia „raudonas”. Išsišakojęs stiebas siekia 60 cm aukštį. Lapai pailgi, spalva žalia. Vaisiai yra uogos, sodriai raudonos, geltonos ir mišrios spalvos, pailgi, nesultingi, odiški. Čili auginami uždaroje izoliuotoje dirvoje, galima net ant palangės. Vaisiai gausiai dera nuo liepos iki šalnų. Alkaloidas kapsaicinas suteikia paprikoms aštrų, deginantį skonį. Raudonieji pipirai paplito atradus Ameriką, kur juos nuo seno vartojo vietos gyventojai. Europoje ji greitai išpopuliarėjo ir paplito Azijoje bei Afrikoje. Jis plačiai naudojamas šiuolaikinėje kulinarijoje, ypač rytietiškoje virtuvėje. Vartojamas šviežias ir džiovintas. Aštriausia dalimi laikomos baltos pertvaros vaisiaus viduje ir sėklos. Norint sumažinti aštrumą, reikia jas visiškai pašalinti.
Virimo būdai
Čili pipirai naudojami kaip aštrus prieskonis įvairiems patiekalams. Naudojami švieži, džiovinti, šaldyti ir marinuoti. Apdorojant karščiu pipirai nepraranda savo savybių. Švieži pipirų vaisiai naudojami mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalams, daržovių salotoms ir troškiniams, azijietiškoms sriuboms, makaronams ir ryžiams gardinti, padažams ir užpilams. Džiovinta forma naudojama bet kokiems patiekalams, jos įeina į tokius gerai žinomus prieskonių mišinius kaip karis, suneli apyniai, garam masala, shichimi ir kt. Aštrusis pipiras gerai dera su kalendra, pankoliu, kardamonu ir ciberžole. Alkoholiniuose gėrimuose naudojami ir sausi, ir švieži pipirai.
Prieš užšaldant pipirus reikia kelioms minutėms panardinti į verdantį vandenį.
Dar senovės inkai čili naudojo kaip prieskonį karštam šokoladui, o Europoje jis pirmiausia buvo verdamas kilmingųjų namuose su pipirais ir kitais prieskoniais, ir tik vėliau šokoladas tapo desertu.
Nauda
Atminkite! Raudonųjų čili pipirų reikia vartoti labai mažais kiekiais, tik tada jie nepakenks jūsų organizmui!
Dėl didelio kapsaicino kiekio pipirų vaisiai pasižymi stipriu antibakteriniu ir antivirusiniu poveikiu – jie sunaikina iki 75 % kenksmingų bakterijų. Didina imunitetą, ypač atsparumą įvairioms peršalimo ligoms. Nedidelis kiekis čili stimuliuoja virškinamąjį traktą ir didina apetitą. Mažina cukraus kiekį kraujyje. Gerina regėjimą. Skatina endorfinų išsiskyrimą ir padeda įveikti nemigą, nerimą ir depresiją. Pasižymi lengvu vidurius laisvinančiu poveikiu. Naudingas kovojant su viršsvoriu. Pasižymi sausinamuoju poveikiu. Raudonųjų pipirų pagrindu pagaminti pleistrai, tinktūros ir tepalai malšina raumenų ir sąnarių skausmą, naudojami nuo plaukų slinkimo.
Žala
Raudonieji pipirai yra labai aštrūs! Valgant jį reikia laikytis tam tikrų atsargumo priemonių:
- pjaustant ir apdorojant čili vaisius rekomenduojama mūvėti pirštines, nes kai kurios ypač aštrios veislės gali nudeginti odą nuo menkiausio prisilietimo;
- vengti pipirų sąlyčio su gleivine;
- po darbo su čili vaisiais būtina kruopščiai nuplauti visus paviršius, rankas ir naudojamus įrankius;
- jei pipirų dalelių patenka ant odos ir gleivinių, kruopščiai nuplaukite jas šaltu vandeniu ir patepkite augaliniu aliejumi;
- jei suvalgėte aštrią papriką ir deginimo pojūtis tapo nepakeliamas – reikia ją užgerti ne vandeniu, o pienu, gerai suvalgyti šiek tiek jogurto arba aštrumą užmušti rūgščiu skoniu (citrina ar laimu).
Čilė nerekomenduojama:
- sergant bet kokiomis virškinamojo trakto ligomis (opalige, kolitu, gastritu, enterokolitu ir kt.);
- sergant kepenų ligomis (hepatitu, cholecistitu ir kt.);
- sergant hipertenzija;
- sergant inkstų ligomis;
- vaikams;
- žmonėms, linkusiems į alergines reakcijas;
- nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
Sudėtis ir kalorijos
Raudonųjų čili pipirų sudėtyje yra vitaminų B, A, K, PP, C ir E. Mineralinių medžiagų – kalio, geležies, kalcio, cinko, magnio, natrio ir fosforo.
Raudonųjų paprikų kaloringumas – 40 kcal. 100 g produkto.