Baltarusiskai Rauginti Cesnakai

Baltarusiška česnakų veislė

Žieminė veislė Belorusskij priklauso šaulių, anksti sunokstančių, stambiavaisių veislių grupei. Ją 1979 m. išvedė ir zonomis suskirstė Baltarusijos sodininkystės ir bulvininkystės mokslinio tyrimo institutas, skirtas auginti Rusijos Federacijos centrinėje zonoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. Šis česnakas gautas pakartotinai masiškai atrenkant pavyzdžius ir remiantis Zailisko veisle. Tinka auginti mažuose ūkiuose ir privačiuose soduose.

Bendrieji baltarusiškų česnakų veislės rodikliai

Vegetacijos laikotarpis nuo masinio daigų pasirodymo kovo mėnesį – balandžio pradžioje iki visiško svogūnėlių subrendimo žiedynuose trunka nuo 90 iki 98 dienų. Šios veislės derlius yra vidutinis. Galvutės laikomos su minimaliais nuostoliais iki 6 mėnesių. Derliaus nuėmimo laikas vidurinėje juostoje tenka liepos pradžiai – viduriui.

Augalų lapai šiek tiek padengti vašku, sodriai žalios spalvos. Viršūnių aukštis siekia iki pusės metro, kiekvieno lapo plotis gali siekti 2,1 cm. Krūmų išmesta žiedų strėlė iš pradžių būna susisukusi, vegetacijos metu ištiesinama, iki 0,8 m aukščio.

Didelės galvutės su glaudžiai prigludusiais dantukais turi balkšvos spalvos su nežymiu violetiniu atspalviu integumentinius žvynelius. Zebrų skaičius svogūnėlyje svyruoja nuo 4 iki 8 vienetų, vidutinis svoris apie 12 gramų. Galvučių svoris svyruoja nuo 56 iki 78 g. Vidutinis derlius iš šimto kvadratinių metrų yra nuo 3,5 iki 5,6 kg.

Česnakų naudojimas kulinarijoje ir tradicinėje medicinoje

Česnakų minkštimas yra aštraus skonio, aštraus aromato, tankios sultingos tekstūros ir kreminės baltos spalvos. Daržovė naudojama namuose nuo vasaros vidurio iki rudens pradžios. Sultingos didelės galvutės marinuojamos tiek kartu su kitais vaisiais (grybais, agurkais, pomidorais, baklažanais, paprikomis, moliūgais, cukinijomis, pupelėmis ir t. t.), tiek atskirai. Dėl savo aštraus skonio ir sodraus aromato „Belorussky” puikiai pabrėžia daugelio vasaros ir rudens patiekalų skonį.

Dėl didelio askorbo rūgšties, fitoncidų, eterinio aliejaus, mineralinių druskų, fruktozės, gliukozės, bioflavonoidų, ląstelienos ir vitaminų kiekio česnakas yra nepakeičiama priemonė įvairiems tradicinės medicinos preparatams, pavyzdžiui, raudonojo vyno tinktūrai, apie kurios gydomąsias savybes galite paskaityti čia .

Iš baltarusiškojo privalumų galima išskirti šiuos rodiklius:

  • atsparumas pagrindinėms ligoms, maža bakterinio puvinio rizika;
  • atsparumas žiemai ir šalčiui;
  • išlaikymo kokybė – gera;
  • pritaikymas – universalus.

Dauginti Belarusian galima trimis būdais:

  • sėjant svogūnėlius – oro svogūnėliai;
  • sodinant su pavieniais dantukais, iš svogūnėlių per vieną sezoną subrandinant derlių;
  • sodinimas su dantukais, iš tvarkingai į dalis išskaidytų galvučių.

Patyrusių daržovių augintojų ir privačių sodų savininkų rekomendacijos, kaip auginti česnakus

Norint gauti gerą baltarusiškų česnakų derlių sodinimui, reikia tik aukštos kokybės medžiagos. Atidžiai apžiūrėkite galvutes ar pavienius dantukus, ar nėra įvairių atspalvių įdubimų ir dėmių, įtrūkimų dugne, puvimo požymių ir ligų sukėlėjų pažeidimų. Tokius egzempliorius galima valgyti, tačiau jie jokiu būdu netinka sėjai ar svogūnėlių dėjimui ilgam laikymui.

Būtinai kalibruokite sodinamąją medžiagą. Dideli gvazdikėliai sėjami atskirai nuo vidutinių ir mažų, svogūnėliai sodinami atskirai nuo pavienių gvazdikėlių ir t. t. Dalydami svogūnėlį į atskirus dantukus, nenulupkite išorinių odelės žvynelių. Iš „plikų” gvazdikėlių išaugintos galvutės laikosi prasčiau nei pasodintos į „drabužius”.

Žieminė sėja atliekama iki spalio pabaigos, atsižvelgiant į esamo rudens oro sąlygas. Baltarūšės reaguoja į priešsėjinį žemės dirbimą (likus 3-4 savaitėms iki numatomos sėjos datos), įterpiant brandų kompostą, visiškai supuvusias paukščių išmatas arba mulčią (humusą) ir mineralines kalio-fosforo trąšas (kalio magneziją, dvigubą superfosfatą, kalio monofosfatą), taip pat augalinius pelenus.

Jei norite savo sklype užauginti dideles galvas, rinkitės baltarusiškus česnakus. Gero česnakų derliaus kiekvieną sezoną!

Parašykite komentarą