Baklava

Baklava yra vienas garsiausių Rytų saldumynų – labai saldus, drėgnas, nepadoriai kaloringas, reikalaujantis daug laiko, bet YUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!

Sudedamosios dalys

Baklavai pagaminti reikės:

  • Tešlai:
  • miltai – 500 g;
  • kiaušinis – 2 pvz;
  • grietinė – 150 gr;
  • pieno – 150 gr;
  • sviestas – 50 gr;
  • pusę pakelio sausų mielių (5-6 g);
  • druskos – žiupsnelis;
  • cukraus – 1 šaukštelis.
  • Įdarui:
  • graikiniai riešutai – 250 g;
  • cukraus pudros – 250 gr;
  • sviestas – 250 gr;
  • vanilės.
  • Pagrindui:
  • plaktas kiaušinis – 1 vnt;
  • graikiniai riešutai (puselės).
  • Sirupui:
  • medaus – 150 g;
  • karšto vandens – 90-100 ml.

Maisto gaminimo procesas

  1. Paruoškite tešlą baklavai. Pirmiausia pašildykite pieną, kad būtų šiltas, suberkite mieles ir cukrų, išmaišykite ir leiskite mielėms „atgimti”, kad pakiltų kepurėle.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, aliejų, kiaušinius, grietinę ir druską. Lengvai išmaišykite. Tada į šį mišinį įmaišykite atgaivintas mieles. Išmaišykite ir gerai išminkykite minkštą tešlą, padėkite ją į šiltą vietą 1-1,5 valandos, uždengę rankšluosčiu. Baklavos tešla turi gerai pakilti.
  3. Kol baklavos tešla kyla, paruoškite įdarą. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite riešutus.
  4. Tada iškočiokite su kočėlu arba mėsmale.
  5. Susmulkintus riešutus sumaišykite su vanile ir cukraus pudra.
  6. Kepimo indą ištepkite sviestu.
  7. Kai tešla pakils, padalykite ją į 12 dalių, iš kurių viena turi būti dvigubai didesnė už kitas.
  8. Dabar paimkite šį didelį gabalą ir iškočiokite jį taip, kad jis uždengtų formos dugną ir šonus ir šiek tiek pasviro žemyn. Dabar iškočiokite tešlą ant kočėlo ir perkelkite ją į formą. Sluoksniuokite savo formą. Tešlos kraštus palikite kaboti žemyn. Dabar ištirpinkite sviestą ir patepkite juo tešlą.
  9. Dabar iškočiokite kitą, maždaug 1 mm storio sluoksnį iki formos dugno. Perkeliame jį ant kočėlo ir uždengiame dugną. Antrąjį tešlos sluoksnį patepame plonu sviesto sluoksniu.
  10. dabar pabarstome faršu (jo paskleiskite tiek, kad būtų 10 sluoksnių).
  11. Ir taip – iškočioti, įdėti, sutepti, pabarstyti – kartojama 9 kartus (iš viso 10 kartų). Dabar iškočiokite 11-ąjį tešlos lakštą ir juo uždenkite 10-ąjį sluoksnį.
  12. 11-ąjį sluoksnį ištepkite sviestu. Peiliu nupjaukite laisvus tešlos kraštus, kad liktų 1-2 cm kraštas. Uždėkite kraštus ant tešlos viršaus. Baklavos kraštus patepkite plaktu kiaušiniu.
  13. Dabar iškočiokite paskutinius 12 tešlos gabalėlių ir jais uždenkite 11 sluoksnį. Viršų patepkite plaktu kiaušiniu, kad mūsų baklava būtų rausva ir graži.
  14. Dabar supjaustykite baklavą į tradicinius kepaliukus. Neišpjaukite iki galo, kitaip jis ištekės ant formelių dugno ir sudegs. Todėl beveik iki galo jį sutrumpinome. Tuomet į kiekvienos kaladėlės vidurį įdėkite pusę graikinio riešuto ir lengvai paspauskite.
  15. Atlikta! Dabar įjunkite orkaitę, uždėkite formą su baklava ant viryklės, uždenkite ją rankšluosčiu ir palikite 15 minučių.
  16. Po 15 minučių baklavą pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Ir kepkite jį 15 minučių! Tada išimkite paruoštą baklavą ir ant viršaus supilkite likusį sviestą, kuris ne visas pateko sluoksniams sutepti. Jei pjūviai sulipę, galite juos apipjaustyti peiliu, kad sviestas patektų ir į pjūvius. Tačiau jei sluoksnius gausiai sutepėte riebalais, o sviesto neliko, turite ištirpinti dar bent 50 g sviesto, nes sviesto užtepimas yra svarbus veiksmas, be jo neišgausite norimo skonio. Pašaukite baklavą į orkaitę dar 15-20 minučių.
  17. Dar vienas būtinas baklavos gaminimo etapas – užpilti karštą medaus sirupą ant baklavos. Sirupas gaminamas paprastai: sumaišykite medų su karštu vandeniu.
  18. Medaus sirupą reikia pilti prieš pat jį paruošiant. Kai baklava taps auksinė, bet vis dar šiek tiek blyški, vėl išimkite ją iš orkaitės ir supilkite medaus sirupą ant gabalėlių.
  19. Dabar baklavą galima kepti, kol ji įgaus gražią rausvą spalvą.
  20. Mėgaukitės!

 

Parašykite komentarą