Avienos sriuba Mastava

Avienos sriuba Mastava Sudedamosios dalys

  • 400 g ėrienos
  • 2 morkos
  • 10 pipirų grūdelių
  • 1 svogūnas (-ai)
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 pomidorai
  • 1 raudonasis (-ieji) pipiras (-ai)
  • 4 šaukštai augalinio aliejaus
  • 2 bulvės
  • 1 stiklainis ryžių
  • 1 šaukštelis kmynų
  • 100 ml grietinės
  • Prieskoniai (-iai), pavyzdžiui, kalendros, baravykų, pagal skonį

Paruošimas

Darbo laikas apie 30 minučių

Virimo ir kepimo laikas apie 1 val. 30 min.

Iš viso maždaug 2 valandos
Iš ėrienos pašalinkite sausgysles ir, priklausomai nuo skonio, riebalus ir supjaustykite ją mažais kubeliais. Į didelį puodą su šaltu vandeniu įdėkite du trečdalius žalios ėrienos, griežinėliais pjaustytą morką ir pipirų žirnelius ir lėtai kaitinkite. Uzbekistane jie mėgsta pridėti kubeliais supjaustytą „repa” (intensyvaus skonio kaliaropę). Virkite valandą, nugriebdami susidariusias putas.

Tuo tarpu nulupkite ir kubeliais supjaustykite antrąją morką, bulvę, pomidorus, papriką ir dvi česnako skilteles. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų (Uzbekistane vietoj jo dažnai naudojami avies uodegos riebalai) ir pirmiausia apkepkite svogūnų griežinėlius, česnaką ir likusius ėrienos kubelius. Tada sudėkite morkas, papriką ir kubeliais supjaustytus pomidorus ir toliau troškinkite uždengę. Dabar į mėsos sultinį sudėkite bulvių kubelius, o po dešimties minučių – ryžius.

Tada trumpai pakepinkite kmynų sėklas be riebalų ir suberkite į sriubą kartu su kitais prieskoniais (pvz., kalendra, baravykais). Kai tik ryžiai bus beveik išvirę, sudėkite keptus ėrienos kubelius ir likusį keptuvės turinį. Pagal skonį pagardinkite druska ir, jei reikia, įberkite daugiau prieskonių. Palikite uždengtame puode troškintis apie dešimt minučių, kad skonis labiau atsiskleistų. Patiekdami į kiekvieną lėkštę prieš pilant sriubą įdėkite po šaukštelį grietinės.

Mastava

Mastava – tai daugiau nei tiršta ryžių sriuba su daržovėmis avienos sultinyje su mėsos kukuliais, neatsitiktinai patiekalas vadinamas „skystu plovu”, suyuk osh. Mastava pradedama virti nuo daržovių zirvakų, panašiai kaip plovas. Tinkamiausi ryžiai mastavai vadinami devzira. Čia turiu apvalių grūdų ryžių, kuriuos visada naudoju gamindama pilau. Apie devzirą skaičiau, kad tai tamsiai raudonai rudi ryžiai, kurie, nuplovus šaltame vandenyje, tampa beveik skaidrūs ir gintariniai. Mastava patiekiama tradiciniame patiekale, vadinamame kasa (kasi).

Mastava yra labai sotus patiekalas, kuris gali pakeisti tiek pirmąjį, tiek antrąjį patiekalą. Mano katilas, širdies dovana, parvežta iš Taškento, tarnauja ne vieną dešimtmetį; jo tūris – 4 litrai. Gavau pilną katilą sriubos.

Plačiai neaprašinėsiu patiekalo, tik pasakysiu, kad jam pagaminti reikia katilo, jauno ėriuko mėsos, žalumynų, ryžių, daug daržovių ir meilės…

ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO RECEPTAS

Pasiruoškite viską, ko reikia: daržoves, kalakutienos riebalus, mėsą. Turiu jauno ėriuko šonkauliukų ir kumpio. Patiekalui taip pat tinka mentė, šonkauliukas. Sudedamųjų dalių svoris suteikiamas ėriukui su kaulais.

Atskirkite mėsą nuo kaulų, palikdami šiek tiek mėsos ant kaulų. Supjaustykite veršienos riebalus mažais gabalėliais.

Katile įkaitinkite aliejų, supilkite lydytus riebalus, kepkite, kol taps auksinės spalvos, tada išimkite spragėsius, jie nereikalingi. Sudėkite kaulus į katilą ir pakepinkite. Galite tai daryti kitaip. Kadangi ėriuko nugaros dalies kaulai yra pakankamai dideli, man buvo patogiau kepti juos didelėje keptuvėje su avies uodegos riebalais.

Sumalkite ėriuko mėsą mėsmale, susmulkinkite svogūną (1).

Pasūdykite, įberkite pusę prieskonių. Čia turiu kalendros, ziros, raudonųjų aštriųjų pipirų, šviežiai maltų juodųjų pipirų. Galite pridėti chaber. Koriandrą sumaliau grūstuvėje, bet ne per smulkiai, kad atsiskleistų skonis. Sumaišykite maltą mėsą su prieskoniais, dubenį su malta mėsa padėkite į šaldytuvą, uždengtą dangčiu, kol sunaudosite.
Pagardinkite druska ir įberkite pusę prieskonių. Turiu kalendros, ziros, raudonųjų aštriųjų pipirų, šviežiai maltų juodųjų pipirų. Galite pridėti šiek tiek chaber. Koriandrą sumaliau grūstuvėje, bet ne per smulkiai, kad atsiskleistų skonis. Įdarą sumaišykite su prieskoniais ir palikite šaldytuve uždengtame dubenyje, kol panaudosite.

Nulupkite svogūnus, supjaustykite juos pusžiedžiais, galite pjaustyti bet kokiais kitais griežinėliais, bet ne per smulkiai. Morkas ir baklažaną nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.

Ant pomidorų (reikia rinktis sultingus, didelius, kvapnius pomidorus) ties koteliu padarykite kryžminius įpjovimus, įdėkite juos į verdantį vandenį 5 minutėms, išimkite pomidorus, nuplaukite juos šaltu vandeniu, pašalinkite odelę. Minkštimą supjaustykite mažais kubeliais.

Sudėkite baklažaną (šiam patiekalui turėjau pakankamai didelį baklažaną) į dubenį, pabarstykite druska ir, kai susikaups skystis (po 15 minučių), jį nupilkite ir nuplaukite baklažaną. Tai daroma tam, kad neliktų kartėlio.
Baklažanus (turėjau gana didelį baklažaną, patiekalui užteko jo pusės) sudėkite į atskirą dubenį, pabarstykite druska, kai susidarys skystis (po 15 minučių), nupilkite, baklažanus nuplaukite. Tai daroma tam, kad baklažanai atsikratytų viso kartumo.

Katile įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite į jį uodegos riebalus, kepkite, kol taps auksinės spalvos, išimkite spragėsius, jų nereikia. Sudėkite kaulus į katilą ir apkepkite, jei nekepėte, kaip aš, keptuvėje.

Dabar reikia sudėti daržoves. Pirmiausia į katilą suberkite svogūnus, kurie turėtų būti apkepti, kol taps skaidrūs ir šiek tiek auksinės spalvos.

Po akimirkos ateis morkų eilė, įmeskite jas į katilą. Tada sudėkite pomidorus ir troškinkite apie 10-15 minučių. Atsiprašau už nuotrauką: laikiau katilą ant kaitros, garų.

Nulupkite česnaką. Bulves nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais. Į katilą sudėkite baklažanus ir bulves mastava gatava.

Parašykite komentarą