Abrikosai: nauda ir žala sveikatai
Norint išsiaiškinti abrikosų, garsėjančių maloniu gaiviu skoniu, naudą, būtina ištirti produkto cheminę sudėtį.
Vitaminų ir mineralinių medžiagų saugykla
Abrikosuose gausu įvairių naudingų medžiagų. Juose yra vitaminų (A, C, E, H, K, B grupės), karotinų, flavonoidų, fitosterolių, fitoestrogenų, antioksidantų, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, gintaro, vyno, kavos), angliavandenių (gliukozės, sacharozės, fruktozės, krakmolo), taninų, pektinų, aminorūgščių, mikro- ir makroelementų, ląstelienos.
Dėl sudėtyje esančių mineralinių medžiagų pastebima abrikosų nauda visų organizmo sistemų sveikatai:
- magnis reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, normalizuoja skrandžio rūgštingumą;
- kalcis stiprina kaulus ir dantis, lemia kraujo krešumą;
- kalis atstato elektrolitų kiekį, stiprina širdies raumenį, skatina skysčių pertekliaus pašalinimą ir kalcio įsisavinimą;
- geležis didina raudonųjų kraujo kūnelių skaičių, didina hemoglobino kiekį, apsaugo nuo mažakraujystės;
- jodas normalizuoja skydliaukės veiklą;
- stroncis padeda išvengti ėduonies ir osteoporozės.
Švieži vaisiai yra mažai kaloringi (44 kilokalorijos), o jų maistinė vertė didelė dėl padidintos angliavandenių koncentracijos (daugiau kaip 10 %), dėl kurios jie pasotina organizmą ir neprideda papildomų kilogramų. Džiovinto produkto, vadinamo džiovintais abrikosais, kaloringumas labai padidėja ir siekia 240 kilokalorijų.
Kuo naudingi abrikosai žmogaus organizmui?
Dėl daugybės naudingų savybių abrikosai:
- didina organizmo apsaugines savybes ir atsparumą infekcijoms;
- malšina lengvą skausmą;
- didina regėjimo aštrumą;
- atkuria širdies ritmą;
- gerina kraujo sudėtį;
- mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
- suaktyvinti virškinimo sistemos (įskaitant kepenis ir tulžies pūslę) veiklą;
- mažina vidurių užkietėjimą;
- turi diuretinį poveikį;
- šalina toksinus ir radioaktyviąsias medžiagas;
- palengvina apsinuodijimą sunkiaisiais metalais;
- stimuliuoja smegenų veiklą;
- gerina miego kokybę ir mažina nemigą;
- užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių bei onkologinėms ligoms.
Naudingos abrikosų savybės grožiui ir prokreacijai
Moterims naudingosios abrikosų savybės padės sulėtinti senėjimą, sumažinti taliją ir pralinksminti. Jie pašalina skysčių perteklių ir normalizuoja medžiagų apykaitą, o tai padeda numesti svorio, atkuria skydliaukės veiklą, taip normalizuodami hormoninį foną, ir palengvina organizmo restruktūrizaciją menopauzės metu.
Planuojant nėštumą, saldūs vaisiai pagerins reprodukcinių organų veiklą ir padidins sėkmingo pastojimo tikimybę. Abrikosai turėtų būti įtraukti į nėščiųjų mitybą. Jie kompensuos vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumą, užtikrindami tinkamą vaisiaus vystymąsi, palengvins vidurių užkietėjimą ir patinimą, pašalins depresiją, užkirs kelią preeklampsijai, vaisiaus deguonies badui ir priešlaikiniam gimdymui. Žindymo laikotarpiu vaisiai skatina pieno gamybą ir didina jo riebumą. Tačiau juos reikia valgyti nedideliais kiekiais. Priešingu atveju produktas gali sukelti alergiją ir kūdikio dieglius.
Abrikosų nauda vyrų sveikatai taip pat bus pastebima. Jie aprūpina lytinius organus krauju ir didina potenciją, gerina ejakuliato kokybę ir teigiamai veikia prostatą.
Poveikis vaikų ir pagyvenusių žmonių sveikatai
Vaikai mėgsta valgyti sultingus skanius vaisius, kurie taip pat naudingi organizmui: stiprina imunitetą, saugo nuo peršalimo ligų ir infekcijų, spartina augimą, gerina atmintį ir dėmesį, aktyvina protinius gebėjimus, didina mokymosi gebėjimus.
Vyresnio amžiaus žmonėms vaisiai padės įveikti su amžiumi susijusius sutrikimus, sumažins riziką susirgti Alzheimerio liga, palaikys širdies ir kraujagyslių, nervų ir virškinimo sistemų veiklą.
Abrikosų nauda ir žala, kontraindikacijos ir apribojimai
Nepaisant naudingų savybių, abrikosai turi kontraindikacijų, kurios yra šios:
- individualus netoleravimas;
- cukrinis diabetas;
- sumažėjęs spaudimas;
- dirgliosios žarnos sindromas;
- lėtinis gastritas su dideliu rūgštingumu;
- opų paūmėjimas;
- viduriavimas;
- pankreatitas;
- hepatitas;
- hipotirozė;
- inkstų nepakankamumas;
- akmenligė;
- jaunesnis nei 8 mėnesių amžius.
Nepiktnaudžiaukite skaniaisiais vaisiais, ypač neprinokusiais, kurie gali sukelti virškinimo sutrikimus ir apsinuodijimą. Per dieną užtenka suvalgyti pusę kilogramo deserto, nėščiosioms – ne daugiau kaip 200 gramų.
Abrikosų kauliukai taip pat bus naudingi. Juose esantis amigdalinas naikina vėžines ląsteles, dėl to gali būti vartojamas onkologinių ligų profilaktikai ir kovoja su mastopatija. Tačiau skylant amigdalinui išsiskiria ciano vandenilio rūgštis, kuri dideliais kiekiais toksiškai veikia organizmą. Todėl sėklų paros dozė neturėtų viršyti 40 g suaugusiesiems ir 20 g vaikams.